Ukraina-päiväkirjat: Kaupat tyhjenevät

Kaksi ukrainalaista kirjoittaa päiväkirjaa Verdelle Ukrainasta. Juristi Benjamin Bigun kirjoittaa Kiovasta, jossa hän asuu tyttöystävänsä kanssa. Kiovassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto maanantaiaamuun asti. Kauppojen hyllyt tyhjenevät.

27.2.2022 | Yhteiskunta

Kuva: Benjamin Bigun

Eilen Kiovassa oli vielä rauhallista, kävin kävelemässä ja katsomassa rakasta kotikaupunkiani. Ulkonaliikkumiskielto alkoi eilen (26.3) viideltä illalla ja on voimassa maanantaiaamuun asti  (28.3.).

Kävin kaupassa ennen ulkonaliikkumiskiellon alkua. Jotkut kaupat olivat vielä auki, mutta hyllyillä oli vain vähän tavaraa ja jonot olivat pitkät.

Nyt pommitusten äänet ovat voimistuneet ja yritän siirtyä pommisuojaan. Tuntuu kuin ydinsota voisi alkaa. Yritän pysyä kuitenkin rauhallisena ja uskoa, että tämä kaikki vielä loppuu ja meillä on mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen. 

Uutisissa kerrottiin Ukrainan joukkojen onnistumisista. Hostomelin kaupungissa aivan Kiovan vierellä Ukrainan asevoimat ja SBU:n erikoisjoukot voittivat venäläisen tšetšeenien erikoisjoukkojen kolonnan. Venäläiset miehittäjät Kiovan laitamilla saivat niskaansa tykistötulen ja alueelliset puolustustaistelijamme onnistuivat tyhjentämään alueen vihollisista. Venäläisten tappion aikana kuoli kenraali Magomed Tushajev, Tšetšenian rykmentin komentaja. Samana iltana (26.2.) Ukrainan asevoimat vangitsivat toisenkin venäläisen panssaripataljoonan komentajan.

Ulkonaliikkumiskielto on tyhjentänyt kaupungin. Kuva: Benjamin Bigun

Kiova, Ukraina 27.2.2022

Kääntänyt englannin kielestä suomeksi Outi Toivanen-Visti. Chopak ja Bigun ovat tuottaneet aiemmin Suomeen yritysvastuullisuuteen liittyviä raportteja mm. ukrainalaisten siirtotyöläisyydestä Yritysvastuu.fi -palveluun.

Benjamin Bigun

27.2.2022 14:09

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon