Ukraina-päiväkirjat: Hiljaisuus ja epätietoisuus

Oksana: Venäjän vastaisen sodan toinen päivä (25.2.2022 klo 23) Tänään emme ole enää sokissa, mutta silti peloissamme ja uskomme sotilaidemme voimaan. En saanut unta viime yönä. Olin hyvin väsynyt, mutta en nukkunut. Pimeässä ulkopuolella ajavien autojen melu tuntui hälyttävältä. Mikä tahansa ääni pelotti. Illalla varoin sytyttämästä valoja, jotta

Ukraina-päiväkirjat: Hiljaisuus ja epätietoisuus

Oksana:

Venäjän vastaisen sodan toinen päivä (25.2.2022 klo 23)

Tänään emme ole enää sokissa, mutta silti peloissamme ja uskomme sotilaidemme voimaan.

En saanut unta viime yönä. Olin hyvin väsynyt, mutta en nukkunut. Pimeässä ulkopuolella ajavien autojen melu tuntui hälyttävältä. Mikä tahansa ääni pelotti. Illalla varoin sytyttämästä valoja, jotta en kiinnittäisi “kevyttä” huomiota kotiini. Pelkäsin myös mennä tavalliselle iltalenkilleni.

Yleensä meillä ei ole juuri lainkaan liikennettä.

En voi vieläkään uskoa, ettei kaikki tämä ole unta. Suurimman osan päivästä käytin uutisten katseluun ja keskustelemalla mieheni kanssa. Yllättäen tämä sota toi meidät läheisimmiksi.

Eilen olin pakannut siltä varalta, että minun pitäisi lähteä Slovakiaan. Tämä stressasi minua kuten levottomat uutiset ja ajatukset kaikista niistä ihmisistä, jotka nyt piileskelevät pommisuojissa, ja sotilaista, jotka taistelevat vihollista vastaan.

Tänään keskipäivällä menimme kävelylle lasten kanssa, tunnin kuluttua näimme satoja autoja kulkevan kylämme läpi. Yleensä meillä ei ole juuri lainkaan liikennettä. Nykyään autot ajoivat jatkuvasti Lvivistä Velykyi Bereznyin ja Uzhhorodin suuntaan, luultavasti Slovakian rajalle. Kaikkien autojen rekisterikilvet näyttivät olevan muilta alueilta, mukana oli muutama eurooppalainen rekisterikilpi ja diplomaattiauto.

Tänään 18–60-vuotiaat miehet eivät enää saa lähteä maasta. Naiset ja lapset saavat ylittää rajan, mutta jonot ovat pitkiä.

Tapasin lapsuudenystäväni. Hän tuli töistä kotiin ja meni välittömästi Slovakiaan 6-vuotiaan poikansa kanssa. Hänen miehensä tapaa heidät ulkomailla ja he menevät Prahaan. Hän työskentelee siellä rakennustyömaalla ja vuokraa asuntoa äitinsä kanssa, joka työskentelee tehtaassa.

Kuulin, että jopa naapurini olivat lähdössä, ja silloin halusin myös itse lähteä välittömästi. Jonnekin turvalliseen paikkaan. Mutta myöhemmin rauhoituin, koska toistaiseksi täällä on turvallista ja ehkä muutaman päivän kuluttua kaikki on hyvin.

Tapasin ystävän kylän toisesta osasta. Hän sanoo, ettei ole nukkunut koko yönä. Hän ei tiedä, lähteekö hän. Ystävälläni on täti ja ystäviä Prahassa, mutta hänen pitäisi lähteä ilman miestään nyt. Hän tuntui hämmentyneeltä, eikä tiedä mitä tehdä.

Yritän lukea myönteisiä uutisia: meidän armeija puolustaa Harkovia, vangitsee Gostomelin ja taistelee Khersonin puolesta… Tuhosimme useita ballistisia ohjuksia ja viholliskoneita. Kaikki toivo on nyt omassa armeijassamme.

Eilen armeijalle kerättiin 300 miljoonaa UAH:ta (lähes 10 miljoonaa euroa). Tänään siirsin myös vähän rahaa ja ajattelin kerätä asioita, joista voi olla hyötyä armeijalle ja pakolaisille.

Pidin puhelimeni ja tietokoneeni akut ladattuna koko päivän. Täytin myös taskulamppujen akut. Internetyhteydet ja sähkö toimivat vielä moitteettomasti.

Ainoa asia, joka ei toimi, on mobiilimaksaminen. Pankit estivät myös korttien väliset siirrot.

Mieheni siskot ylittivät rajan myöhään eilen illalla ja viettivät yön Slovakiassa. Siellä he vuokrasivat pienen talon Presovin läheltä ilman lämmitystä. He seisoivat Ublya-Velykyi Bereznyin rajalla lähes koko päivän, mutta he ovat iloisia siitä, että he ovat vihdoin turvassa.

Mieheni isä palasi kotiin Slovakiasta läheiseen kylään. Koska hänen vaimonsa on yksin kotona ja vaimolla oli äskettäin joitain terveysongelmia koronan vuoksi. He eivät menneet Slovakiaan tai Puolaan, koska he olivat huolissaan mahdollisesta ryöstelystä. He eivät voi vain lähteä kotoaan ja jättää kotiaan ilman valvontaa.

Ruokakaupan myyjä sanoo, että kylä on tänään hyvin hiljainen. Ihmiset ostivat eilen varastoon, ja tänään leipää, viljaa, hedelmiä ja vihanneksia voi ostaa rauhassa. Ainoa asia, joka ei toimi, on mobiilimaksaminen. Pankit estivät myös korttien väliset siirrot.

Eilen pankkiautomaateissa oli jonoja, ja Velykyj Bereznyn kaupat eivät hyväksyneet maksukortteja, vain käteistä. Nykyään pankkiautomaateissa on käteistä, ja pankit ovat sallineet yleishyödyllisten palvelujen ja laskujen maksamisen. Korttien ja luottokorttien väliset siirrot eivät vieläkään toimi. Huoltoasemilla ei ole juuri jonoja, polttoainetta on saatavilla.

Viereiseen tyhjään taloon on asettunut pakolaisia. Kylässämme on myös Ukrzaliznytsian leirintäalue. Päärakennuksessa on neljä kerrosta, joissa on huoneita vierailijoille. Tänään he ovat korjanneet vesihuoltojärjestelmän ja valmistautuvat vastaanottamaan pakolaisia. Läheiseen kylään perustettiin päiväkoti, joka ottaa vastaan sotaa pakenevia ihmisiä. Uzhhorodissa, Velykyi Bereznyissä ja kylässämme on avattu avustuskeräyspisteitä armeijalle ja maahanmuuttajille.

Tänään olemme edelleen hiljaa, ihmiset ovat jännittyneinä, mutta selvää vaaraa ei ole. Tilanne on eri Kiovassa ja muissa venäläisten pommittamissa kaupungeissa. Siellä ihmiset viettävät yön lastensa kanssa metroasemalla.

Lue lisää:

Lue lisää