Sivilisaation loppu yhdellä laukaisulla – uusi kirja kuvaa ydinsodan realismia
KUVA: Johan Jönsson (Jacobsen)

Sivilisaation loppu yhdellä laukaisulla – uusi kirja kuvaa ydinsodan realismia

Yksi päätös voi sysätä koko maailman tuhoon. Annie Jakobsenin uutuuskirja kuvaa ydinsodan etenemisen hetki hetkeltä: laukaisukoodit aktivoidaan, ohjukset iskevät kohteisiinsa, ja lopulta ydintalvi tappaa miljardeja. Tämä ei ole pelkkä dystopia – se on mahdollinen todellisuus, kirjoittaa Kati Juva.

Runoilija T.S. Eliotin mukaan maailmanloppu ei tule paukahtaen vaan kitisten. Ydinsodassa maailma tuhoutuu molemmilla tavoilla. Ensin atomipommien alla, sitten ydintalvessa nälkään. 

Toimittaja Annie Jakobsenin kirja Ydinsota – näin maailma tuhoutuisi on hyytävää luettavaa. Jakobsen on haastatellut kymmeniä asiantuntijoita:  prikaatinkenraaleita, vara-amiraaleja, entistä ulkoministeriä, ydinpommi-insinöörejä, elektroniikkaspesialisteja, ilmastoasiantuntijoita ja politiikan tutkijoita.

Alkuasetelmassa Pohjois-Korea laukaisee ohjuksen, joka laskelmien mukaan suuntaa kohti Washingtonia. Aikaa iskuun on 24 minuuttia. Tästä käynnistyy pitkään harjoiteltu protokolla. Presidenttiä informoidaan, ydinasekoodit sisältävä salkku, ”ydinjalkapallo”, avataan, ja sen sisältämää ohjekirjaa selataan. Kirjassa on erilaisia vaihtoehtoja vastaiskuun. Yhdysvaltojen virallinen linja on ”laukaus varoituksesta” eli ohjukset pitää saada liikkeelle ennen osumaa. Vaihtoehtoa, että jätettäisiin laukaisematta, ei ilmeisesti ole.  Aika käy vähiin, ja aselajien komentajat yrittävät neuvoa presidenttiä – joka ei tietenkään ole harjoitellut tällaista tilannetta. Yhtäkkiä turvajoukot ryhtyvät raahaamaan presidenttiä turvaan helikopteriin, koska tärkeintä on hallinnon jatkuvuus. Tämän kaaoksen keskellä on tehtävä päätöksiä. 

Toinen ydinohjus iskee Yhdysvaltain länsirannikolla isoon ydinvoimalaan ja valtava määrä radioaktiivista ainetta pääse ilmakehään.

Tässä vaiheessa presidentti päättää massiivisesta vastaiskusta. Ohjussiilot avataan, sukellusveneet hälytetään, ja sadat ydinohjukset lähtevät kohti Pohjois-Koreaa. Samalla yritetään epätoivoisesti saada yhteys Venäjän presidenttiin onnistumatta siinä.

Ydinpommi tuhoaa Pentagonin, Valkoisen talon ja suurimman osan Washingtonia. Miljoonia ihmisiä kuolee. 

Sitten seuraa kolmas isku, satelliittiin piilotettu iso ydinlataus räjäytetään 500 kilometrin korkeudella. Tästä seuraa elektromagneettinen pulssi, joka tuhoaa kaikki elektroniset laitteet laajalla alueella Yhdysvalloissa. Matkapuhelimet, tietokoneet ja radiot sammuvat, sairaaloiden hengityskoneet rikkoutuvat, liikenne pysähtyy, vedenjakelu loppuu ja valot sammuvat. Seuraa täydellinen kaaos, ja moni kuolee heti, useampi myöhemmin.

Venäjä on tässä vaiheessa havainnut Aasiaa kohti tulevat ohjukset, jotka suuntavat Venäjän ilmatilaan. Tämä tulkitaan ydinhyökkäykseksi, ja massiivinen vastaisku käynnistetään. Yhdysvallat ehtii vielä käynnistää iskun Venäjää vastaan. Alle kahden tunnin ydinsodan jälkeen Yhdysvallat, Venäjä ja Pohjois-Korea ovat rauniona. Lopuksi kuvataan ydintalvi, joka tappaa nälkään viisi miljardia ihmistä. 

Se on siinä.

Annie Jakobsenin kirja on erinomaisesti kirjoitettu ja perustuu asiantuntijoiden näkemyksiin ja tietoon ydinaseista, sotilasdoktriineista ja ydinsodan vaikutuksista. Kertomus etenee minuutti minuutilta kuin parhaassa trillerissä, paitsi että tämä voisi myös olla totta.

Ydinsota – näin maailma tuhoutuisi on ahdistava, mutta tarpeellista luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet suurvaltapolitiikasta, ydinpelotteesta ja maailman turvallisuudesta.

Annie Jacobsen: Ydinsota – Näin maailma tuhoutuisi (Bazar Kustannus 2024)
Suomentanut: Jouko Avelin



Kati Juva
Dosentti
Co-presidentti, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW)

Lue lisää