300 tappolupaa on 300 liikaa

Ilves on Suomessa rauhoitettu. Ilves on luokiteltu EU:n luontodirektiivin tiukasti suojeltuihin lajeihin. Isosta kissaeläimestä ei ole vaaraa ihmisille ja pelkkä havaintokin on harvinainen, sillä ilves on arka eläin. Suomen luonnon ja ihmistenkin kannalta ilves on lähinnä hyötyeläin, sillä se saalistaa monia vieraslajeja kuten supikoiraa. Ilvekset saalistavat myös kauriita, joista

300 tappolupaa on 300 liikaa

Ilves on Suomessa rauhoitettu. Ilves on luokiteltu EU:n luontodirektiivin tiukasti suojeltuihin lajeihin. Isosta kissaeläimestä ei ole vaaraa ihmisille ja pelkkä havaintokin on harvinainen, sillä ilves on arka eläin.

Suomen luonnon ja ihmistenkin kannalta ilves on lähinnä hyötyeläin, sillä se saalistaa monia vieraslajeja kuten supikoiraa. Ilvekset saalistavat myös kauriita, joista on tullut melkoinen riesa puutarhatuhojen, punkkien ja liikenneonnettomuuksien vuoksi.

Kaikki ylläoleva lentää kuitenkin roskiin, kun maa- ja metsätalousministeriössä pohditaan ilveksen metsästystä. Suomen riistakeskus on jälleen myöntänyt luvan yli 300 ilveksen ”kannanhoidolliseen metsästykseen”. Päätös koskee poronhoitoalueen ulkopuolista aluetta eli pohjoisessa saa tämän lisäksi metsästää ilvestä viiden kuukauden ajan ilman rajoituksia.

Perustelut päätökselle eivät kestä vettä.

Ihmisarkuuden lisääminen? No eihän se kuollut ilves todellakaan opi mitään.

Metsästysperinne? Perinteitä on monenlaisia, mitä niistä halutaan säilyttää? Esimerkiksi kaskeamista ei nykyään – näytöstilaisuuksia lukuunottamatta – sallita. Perinteinen roskien vieminen metsään on myös kielletty. Joutsenen metsästyskin on nykyään iso ei, vaikka silläkin on ollut pitkät perinteet.

Salametsästyksen estäminen? Tämä on hieno perustelu. Pitäisikö kesämökkien tyhjentäminen Mäntyharjulla sallia vaikka vuorovuosina, koska sitä kuitenkin ”salaa” eli laittomasti tehdään? Pitäisikö laiton pössyttely sallia, koska sitä kumminkin tapahtuu?

Paikallisyhteisöjen hyväksyntä? Raaseporissa on paikallisesti hyväksyttyä hurjastella tienpätkällä x, olisiko viisautta sallia 150 km/tuntia sillä pitkällä suoralla, jotta paikallisyhteisö hyväksyisi muut nopeusrajoitukset?

Kissat jäävät saaliiksi? Pitäisikö Lempäälässä kieltää autoilu, koska meidän mirri jäi viime viikolla auton alle?

Koko sana kannanhoidollinen on samanlaista sanaleikkiä kuin päätehakkuut. Kannanhoidollinen tarkoittaa, että suojeltuja eläimiä saa sittenkin tappaa ja päätehakkuu on yleensä synonyymi avohakkuille.

Moni metsänomistaja sallii metsästyksen maillaan, mutta nyt moni tarkastaa, onko huomannut sallia vain hirvieläinten metsästyksen. Moni metsästäjä puolestaan harmittelee sitä, että ilveskeskustelun alle hukkuu kaikki se asiallinen ja hyödyllinen toiminta, jota metsästäjät kautta Suomen tekevät.

Luontoliitto jätti jo elokuussa asiaa koskevan lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle ja vaati eilen tappolupien peruuttamista. Europarlamentaarikko Ville Niinistö kertoi tänään jättäneensä EU-komissiolle kirjallisen kysymyksen Suomen ilvespolitiikasta.

Suomen metsästyksestä päätetään tällä hetkellä aivan liikaa pelkästään metsästäjien ääntä kuunnellen.

Latest posts