Haaviston tukena nuoria, naisia, kulttuuriväkeä ja 48 000 korttia

Pekka Haaviston kampanjastartti toi näkyville nuoria, naisia, kulttuurielämän edustajia ja konkareita, jotka ovat mukana kansalaisvaltuuskunnassa. Kannattajakorttien keräys jatkuu, vaikka koossa on jo yli kaksi kertaa tarvittava määrä eli 48 000 korttia. Helsingin Musiikkitalossa pidetyssä tilaisuudessa monen mottona oli, että kolmas kerta toden sanoo.

3.10.2023 | Politiikka

Somevaikuttaja Maiju Voutilainen ja taitoluistelija Kiira Korpi ovat Pekka Haaviston tukijoita. Kuva: Leena Brandt

Starttiin oli kutsuttu koolle muun muassa kampanja-aktiiveja, joiden monen kuukauden työ huipentui nyt kerrottuun keräystietoon. Eri puolilta Suomea eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa on saatu koolle 48 000 kannattajakorttia.

Musiikkitalolla esiintyi presidenttiehdokkaan lisäksi moniääninen joukko kampanjan tukijoita. Juuri tähän on valitsijayhdistyksellä pyritty ja nyt oli tarjolla lähes jokaiselle jotakin. Yksi tilaisuuden yllätysnimistä oli Jaana Pelkonen, entinen kokoomuksen kansanedustaja, joka on Haavistoa tukevan kansalaisvaltuuskunnan tuore puheenjohtaja.

”Tarvitsemme valtakunnan ja koko maailman sovittelijan. Suomi on ollut ennenkin esimerkkinä tasa-arvon ja diplomatian kysymyksissä. Suomen paras käyntikortti on inhimillisyyden ja toivon kasvot omaava presidentti”, sanoi Pelkonen puheenvuorossaan.

Haavisto piti omassa puheessaan pitkän osion myös ruotsiksi ja RKP:n riveistä oli moni päätynyt hänen tuekseen. Esimerkiksi entinen RKP-kansanedustaja, ministeri ja presidenttiehdokas Elisabeth Rehn on valtuuskunnan kunniapuheenjohtaja.

Valtuuskunnassa on myös Hanasaaren kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Gunvor Kronman, RKP-piireissä erittäin tunnettu vaikuttaja, muun muassa meppinä toiminut Astrid Thors sekä Åbo akademin rehtori Mikael Lindfelt. RKP ei tällä kertaa asettanut omaa ehdokasta.

Kulttuurin eri sektorit olivat myös hyvin edustettuina. Valtuuskunnassa oli laulajia, näyttelijöitä ja kirjailijoita Laura Voutilaisesta Anu Komsiin, Minna Haapkylästä Jarkko Niemeen ja Sofi Oksasesta Karri Pekka Matias Miettiseen.

Joukossa oli myös muun muassa urheilijoita ja liike-elämän edustajia, kuten talouskasvusta planeetan rajojen sisällä puhunut vuorineuvos Reijo Karhinen, OP-ryhmän entinen pääjohtaja.

Rehn ja Karhinen esiintyivät myös kansalaisvaltuuskunnan edustajina paneelikeskustelussa, kuten myös somevaikuttaja Maiju Voutilainen ja taitoluistelija Kiira Korpi.

Kansalaisvaltuuskunnan koko kirjo

Kansalaisvaltuuskunnan yli sadan nimen julkistaminen olikin Pekka Haaviston kampanjatiimiltä oivaltava veto, sillä presidenttiehdokas itse ei tietenkään enää ole uutinen. Haavisto keskittyi puheessaan presidentin tontille ja puhui muun muassa Natosta, Ukrainasta, Yhdysvalloista, pohjoismaisesta yhteistyöstä ja Etyjistä.

Venäjää ”tuntevat” kremlologit ovat Haaviston mielestä olleet viime aikoina kovin hiljaisia.

”Viimeiset sata vuotta on vienyt naapurimme tsaarin vallasta Leninin, Stalinin, Hrutshevin ja Brezhnevin kautta Gorbatshoviin ja Jeltsiniin – ja sitten Putiniin. Veikkaan, että seuraavan sadan vuoden ajan tulemme näkemään samanlaista aaltoliikettä”, sanoi Haavisto puheessaan.

Vihreyttä ei mitenkään erityisesti tyrkytetty kampanjastartissa. Haavisto mainitsi vihreän siirtymän ja uusiutuvan energian mahdollisuudet. Entinen vihreiden kansanedustaja Jani Toivola oli tilaisuuden juontaja. Paikalla oli joitakin tunnettuja vihreitä, kuten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne, vihreiden konkaripoliitikot Osmo Soininvaara ja Satu Hassi ja kansanedustaja Saara Hyrkkö.

Haavisto päätti tilaisuuden SDP:n presidentin, Mauno Koiviston sanoihin.

”Kun kysymme itseltämme ja toisiltamme, miten Suomelle lopulta käy, presidentti Koiviston elämänohje meille kaikille suomalaisille on oivallinen: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Paras tulevaisuus syntyy työllä ja luottamuksella. Ryhdytään yhdessä töihin.”

Leena Brandt

3.10.2023 21:12

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. >”että kolmas kerta toden sanoo”
    onko todellisuudessa että alexander stubb:n kokoomus on täydellinen karkotin tällä kertaa.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon