Rasismikeskustelusta eteenpäin, sanoista tekoihin

Rasismikeskustelun kuohunta varmasti laantuu huomisten luottamusäänestysten jälkeen, mutta itse keskustelu ei saa jäädä unohduksiin. Viime kuukausina on noussut esiin monta omakohtaista kertomusta syrjinnästä, vähättelystä, nimittelystä ja ahdistelusta. Meidän on pidettävä huoli siitä, että näitä ääniä kuullaan ja rasistisen kohtelun uhreja autetaan. Bussipysäkkien, koulupihojen ja muiden arkisten paikkojen kokemukset vaikuttavat jo

Rasismikeskustelusta eteenpäin, sanoista tekoihin

Rasismikeskustelun kuohunta varmasti laantuu huomisten luottamusäänestysten jälkeen, mutta itse keskustelu ei saa jäädä unohduksiin. Viime kuukausina on noussut esiin monta omakohtaista kertomusta syrjinnästä, vähättelystä, nimittelystä ja ahdistelusta. Meidän on pidettävä huoli siitä, että näitä ääniä kuullaan ja rasistisen kohtelun uhreja autetaan.

Bussipysäkkien, koulupihojen ja muiden arkisten paikkojen kokemukset vaikuttavat jo aivan pieniin lapsiin. Ikävät kokemukset saavat sitten jatkoa, kun työpaikan haussa tai itse työtehtävissä kohtaa syrjintää. Työsarkaa riittää seuraavillekin hallituksille, mutta nykyisen koalition olisi jo otettava koppia ja toimittava yhdenvertaisuuden esimerkkinä.

Eilisessä eduskuntakeskustelussa myös monet opposition edustajat nostivat esiin hallituksen yhdenvertaisuusohjelman hyviä puolia. Hallituksessa istuu kuitenkin yksi puolue, jonka edustajat eivät malttaneet olla vähättelemättä ja virnuilematta koko teemalle. Se, mikä muille on keskeinen ihmisoikeuskysymys, on perussuomalaisille jäätelöpuikkojen arvoinen.

Pilkan kohteeksi joutui myös rasismin vastainen mielenosoitus, joka keräsi viime sunnuntaina yli 10 000 osanottajaa. Tähän isoon joukkoon tunkeutui muutama A-ryhmäläinen, joiden leikataan päät -banderolli nousi uutisotsikoihin ja perussuomalaisten eduskuntapuheeseenkin.

Kaikenlainen väkivalta ja siihen yllyttäminen on äärimmäisen tuomittavaa. Ihmisten mieliä koettelevat pandemian ja Venäjän sodan kaltaiset isot mullistukset. Äärioikeistolainen terrorismi on uhkana myös Suomessa. Vihapuhe ja maalittaminen lisää ahdistusta.

A-ryhmä ei ilmeisesti ole huomannut näitä muutoksia ja kehityskulkuja? Väkivallalla vitsailu ei todellakaan sovi tähän päivään eikä millään tavalla tue rasismin vastaista toimintaa.

Tämän muutaman hengen ryhmän toiminnan nostaminen tikun nokkaan antaa täysin väärän kuvan rasismin vastustajien toiminnasta ja aikeista. On karmeaa, että eduskunnassa puhetta johtaa henkilö, joka nostaa tämäntyyppisiä asioita esimerkeiksi suomalaisen yhteiskunnan tilasta. Jussi Halla-aho on osoittautunut täysin sopimattomaksi arvokkaaseen tehtävään. Puhemies on perinteisesti pysynyt päiväpolitiikan ulkopuolella, mitä Halla-ahon somepäivityksistä ei huomaa.  

Halla-aho on myös kertonut suoraan, että kansanedustajien sananvapautta ei pidä kahlita. Luvassa on siis lisää rumaa kielenkäyttöä ja n-sanoja.

Eilistä eduskuntakeskustelua on nimitetty poliittiseksi teatteriksi ja joidenkin mielestä kyseessä oli varmaan komedia tai sirkusesitys. Rasismia kokeville kyseessä on tragedia, jossa sama esitys pienin variaatioin toistuu joka päivä. Etninen tausta, uskonto, ikä, sukupuoli, koulutus, varallisuus tai terveydentila ei saa olla este yhdenvertaiselle kohtelulle.

Huomenna eduskunnassa äänestetään koko hallituksen ja erikseen valtiovarainministeri Riikka Purran ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin luottamuksesta. Mikään ei viittaa siihen, että hallitus tai yksittäiset ministerit menisivät vaihtoon, mutta äänestyksestä löytyy varmasti muutamia merkille pantavia poikkeamia.

Lue lisää