Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Ympäristöaktivistit vastakkain ydinvoimakysymyksessä

Kiistelyn kohteena on Euroopan unionissa hyväksytty kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, taksonomia, jossa ydinvoima on hyväksytty kestäväksi energiamuodoksi yhdessä muun muassa tuuli- ja aurinkoenergian kanssa. Luokittelu ohjaa kestävää sijoittamista. Viime keväänä Greenpeace International ilmoitti valittavansa ydinvoiman luokittelusta. Tänään käynnistyvässä Dear Greenpeace -kampanjassa pyydetään oikeutta osallistua komission ja Greenpeacen väliseen oikeustaisteluun ”asianosaisen

Ympäristöaktivistit vastakkain ydinvoimakysymyksessä

Kiistelyn kohteena on Euroopan unionissa hyväksytty kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, taksonomia, jossa ydinvoima on hyväksytty kestäväksi energiamuodoksi yhdessä muun muassa tuuli- ja aurinkoenergian kanssa. Luokittelu ohjaa kestävää sijoittamista. Viime keväänä Greenpeace International ilmoitti valittavansa ydinvoiman luokittelusta.

Tänään käynnistyvässä Dear Greenpeace -kampanjassa pyydetään oikeutta osallistua komission ja Greenpeacen väliseen oikeustaisteluun ”asianosaisena”. Koululakkolaisaktivistien ryhmä haluaa tuoda käsittelyyn tutkittua tietoa ydinvoiman merkityksestä päästöjen vähentämisessä.

Suomen edustaja kampanjassa on Ellen Ojala, joka liittyi neljä vuotta sitten Greta Thunbergin Fridays for  Future -toimintaan. Suomen lisäksi aktivisteja on muun muassa Ruotsista, Puolasta ja Ranskasta

“On harmillista, että kansainvälinen Greenpeace on jämähtänyt menneisyyteen ja taistelee vähäpäästöistä ydinenergiaa vastaan tällä hetkellä, kun maailma kirjaimellisesti palaa. Meillä ei ole enää aikaa valikoida keinoja, vaan meidän on käytettävä kaikkia käytettävissä olevia keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi – ja ydinvoima on yksi niistä” sanoo Ojala.

“Olen kauhuissani osoittanut mieltäni Greenpeacen konttoria vastapäätä, kun he kampanjoivat Saksan ydinreaktoreiden pysäyttämiseksi – minkä nyt tiedämme johtaneen kivihiilen kysynnän kasvuun. Nyt he haluavat estää kotimaatani Puolaa siirtymästä hiilestä ydinvoimaan. Nyt riittää,” sanoo kampanjassa mukana oleva puolalainen Julia Galosh.

Ojala sanoo toivovansa, että ympäristöaktivistit voisivat taistella fossiilisia polttoaineita vastaan yhdessä. Hän ja muut aktivistinuoret sanovat, että Greenpeacen ydinvoiman vastainen kanta saattoi olla ymmärrettävä 40 vuotta sitten. Nyt ison ympäristöjärjestön kanta kuitenkin vaarantaa nuorten tulevaisuuden.

Nuoret aktivistit sanovat kuitenkin olevansa Greenpeacen kanssa samaa mieltä siitä, ettei maakaasulla pitäisi olla paikkaa EU:n taksonomiassa kestävien energiamuotojen joukossa.

Ydinvoima tuottaa reilun viidenneksen EU:n sähköstä. Uusia ydinvoimaloita on tulossa ainakin Puolaan ja mahdollisesti myös Ruotsiin. Isojen voimaloiden rakentaminen on kuitenkin erittäin kallista ja erittäin monen vuoden projekti.

Suomessa vihreät on entistä selvemmin etenkin modulaarisen, pienten ydinvoimaloiden kannalla.  Viimekeväiseen hallituskyselyn ydinvoimaosioon vihreät vastasi uusiutuvia energiamuotoja painottaen, mutta myös ydinvoiman hyväksyen: ”Tasaisesti energiaa tuottavalla ydinvoimalla on jatkossakin roolinsa energiapaletissa. Ydinenergialaki on uudistettava ja sujuvoitettava erityisesti pienydinreaktoreiden sääntelyä turvallisuudesta tinkimättä.

Euroopan muut vihreät puolueet ovat kuitenkin olleet tähän asti lähinnä ydinvoimakriittisiä.

Kansainvälisen Dear Greenpeace -kampanjan 30 000 euron budjetti on peräisin RePlanet-kansalaisjärjestöltä.  Kampanja on poliittisesti sitoutumaton.

Lue myös Antti Van Wonterghemin kirjoitus Suomen vihreiden ydinvoimakannan kehityksestä.

Edit 31.8. Tarkennettu, että kampanjassa on mukana koululakkolaisia, ei koko Fridays for Future.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts