Kolmas kerta toden sanoo

Toimitusministeristön ulkoministeri, vihreiden Pekka Haavisto, on kolmatta kertaa ehdolla presidentiksi. Kaksitoista vuotta sitten hänen ympärilleen muodostui suorastaan kansanliike, joka hurmaantui ajatuksesta saada uudenlainen, 2000-luvun arvoihin sopiva henkilö maan johtoon. Kuusi vuotta sitten Haavisto lähti mukaan kisaan, vaikka istuvan presidentin suosio oli vahva ja kilpailutilanne siten epäkiitollinen. Molemmilla kerroilla Haavisto on

Kolmas kerta toden sanoo

Toimitusministeristön ulkoministeri, vihreiden Pekka Haavisto, on kolmatta kertaa ehdolla presidentiksi. Kaksitoista vuotta sitten hänen ympärilleen muodostui suorastaan kansanliike, joka hurmaantui ajatuksesta saada uudenlainen, 2000-luvun arvoihin sopiva henkilö maan johtoon. Kuusi vuotta sitten Haavisto lähti mukaan kisaan, vaikka istuvan presidentin suosio oli vahva ja kilpailutilanne siten epäkiitollinen. Molemmilla kerroilla Haavisto on ollut selkeä kakkonen.

Nyt pelikenttä on jälleen auki Haaviston tulla ja voittaa, kun Sauli Niinistö joutuu luopumaan pestistä maksimiajan eli kahden kauden jälkeen. Mielipidemittauksissa Haavisto on ollut sitkeästi ja selvästi kärjessä.  Tähänastisissa mittauksissa kannatusta on tullut etenkin nuorilta alle 35-vuotiailta, naisilta ja puolueista vihreiden lisäksi SDP:stä, vasemmistoliitosta ja kokoomuksestakin.

Haavisto on koijärveläisiä eli vihreän liikkeen pioneereja, mutta tällä kertaa hän ei lähde ehdolle puolueen vaan valitsijayhdistyksen listoilta. Siinä missä Niinistö vuonna 2018 otti etäisyyttä omaan puolueeseensa, ei Haavisto ole toiminut vihreiden selän takana. Vihreä kenttä on tänään valmis aloittamaan valitsijayhdistyksen kannattajakorttien keruun pitkin Suomea, ja mukaan mahtuvat kaikki muutkin . Pari viikkoa sitten perustettu Mahdollisuuksien Suomi 2030-tukiyhdistys tarvitsee 20 000 nimeä.

Haavisto sanoi hetki sitten päättyneessä tiedotustilaisuudessa toivovansa, että oma puolueen väki on mukana tukemisessa. Vihreiden puoluekokous vahvistanee tämän tuen ensi viikonlopun puoluekokouksessa Seinäjoella.

Pelkät vihreät äänet eivät tietenkään Haavistolle riitä. Tämänaamuisen Ylen mielipidemittauksen mukaan vihreiden kannatus on noin 7 prosenttia. Vihreiden ilmasto-, koulutus- ja yhdenvertaisuusnäkemyksillä on kuitenkin laajempi kannatus suomalaisten keskuudessa, joten puoluetaustan ei pitäisi olla rasite.

Presidenttipelin ensimmäinen vakavasti otettava kortti on nyt pöydässä. Liike Nytin Harry Harkimo on toki ollut ensimmäisenä liikkeellä, mutta hänellä ei ole mahdollisuuksia nousta tasavallan johtoon. Kunhan kokoomus toipuu hallitusneuvotteluista, pitää puolueen keskittyä oman ehdokkaan valintaan. Sama on edessä myös muilla, isoilla ja pienillä puolueilla.

Vihreille Haaviston nousu presidenttikisaan on sekä iloinen että tiettyä huolta herättävä asia. Oman puolueen riveistä nouseva ehdokas on tietenkin positiivinen asia ja voi kuvitella, että presidenttinä Haavisto olisi vihreille mieluinen arvojohtaja.

Reilut puoli vuotta vihreät on toisaalta erityisen luupin alla Haaviston ehdokkuuden vuoksi. Jokaista vihreiden liikettä ja kommenttia voidaan käyttää myös Haavistoa vastaan presidenttikisassa.

Haavisto arvioi tänään, että nyt ollaan eri tilanteessa kuin edellisissä vaaleissa muuttuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi.  Hänen mukaansa nyt keskitytään presidentin tehtävien kovaan ytimeen, ei ilmiöihin. Tätä sopii toivoa, mutta nykyisessä media- ja somemaailmassa kisasta on varmasti tulossa ennen näkemättömän kova ja ruma.

Lue lisää