Säätytalon myrskyisät viikot alkamassa

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat pitivät tänään illansuussa tiedotustilaisuuden tämänhetkisestä tilanteesta. Kiistat sivistyneestä käytöksestä ja sometyylistä oli hetkeksi lakaistu syrjään ja median edessä seisoi leppoisan oloinen joukko. Oikeistohallitus näyttää enemmän todennäköiseltä kuin sinipuna. Hallitusneuvottelijoilta kuultiin lausahduksia kuten ”laiva menee eteenpäin” ja ”luottavaisin mielin”, mutta myös ”piru piilee yksityiskohdissa” ja ”mikään ei

Säätytalon myrskyisät viikot alkamassa

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden puheenjohtajat pitivät tänään illansuussa tiedotustilaisuuden tämänhetkisestä tilanteesta. Kiistat sivistyneestä käytöksestä ja sometyylistä oli hetkeksi lakaistu syrjään ja median edessä seisoi leppoisan oloinen joukko.

Oikeistohallitus näyttää enemmän todennäköiseltä kuin sinipuna. Hallitusneuvottelijoilta kuultiin lausahduksia kuten ”laiva menee eteenpäin” ja ”luottavaisin mielin”, mutta myös ”piru piilee yksityiskohdissa” ja ”mikään ei ole valmista ennen kuin kaikki on valmista”.

Lohduttavaa on, että jo noin 900 asiantuntijaa on käynyt valaisemassa neuvottelijoiden tietä kohti viisaita päätöksiä. Eri puolueet kuitenkin tulkitsevat saamiaan tietoja ja arvioita oman viitekehyksensä kautta, kuten politiikassa tapahtuu.

Nelikosta vain RKP oli myös edellisessä hallituksessa – ja on edelleen toimitusministeristössä – ja puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson joutuu nyt kuuntelemaan sinipunan arvostelua päivästä toiseen. Ei olekaan yllättävää, että juuri hän jaksaa muistuttaa, että aiemmalla hallituskaudella käytiin läpi niin pandemia kuin Venäjän hyökkäyssodan seuraukset.

Säätytalon ulkopuolelle jätetyt tai jättäytyneet puolueet seuraavat tietenkin neuvotteluja, mutta omiakin asioita on hoidettavana yllin kyllin. Vihreillä on meneillään hektiset viikot, kun puheenjohtajaehdokkaat kiertävät maata ja medioita ja jäsenistöä kannustetaan puheenjohtajaäänestykseen. Muihin puolueen johtopaikkoihin on väkeä niin että päät kolkkaavat, ja päänvaivaa tuottaa myös budjetin karsinta ja yt-neuvottelut puoluetoimistolla.

Säätytalolle on toki jonkin verran viestiä viety, ja esimerkiksi tänään Krista Mikkonen patisteli hallitusneuvottelijoita vapauttamaan Heinäveden Palokinkosket. Pienehkön vesivoimalaitoksen purku elvyttäisi Saimaan järvilohen kantaa.

Demareilla on myös ollut kiireensä, vaikka puoluejohto vaihtuu vasta syyskuussa. Antti Lindtman ja Krista Kiuru halajavat puheenjohtajaksi, mutta esimerkiksi puoluesihteeriksi on kiinnostuneita, mutta ei vielä ehdokkaita. Tänään puolueväki saattoi lämmitellä hetken poislähtevän puheenjohtajan maailmanmaineen loisteessa, kun kunniatohtoriksi nimitetty Sanna Marin piti pääpuhetta New York Universityn valmistujaisseremoniassa.

Keskustan kannatus tippui tämänaamuisessa HS:n mittauksessa jälleen prosenttiyksikön 10,1 prosenttiin, mikä ei varmasti paranna vaalitappiota tuskailevan keskustaväen oloa. Puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen kehottaakin keskustaa ottamaan oppia Käärijältä, joka keskittyy sataprosenttisesti omaan juttuunsa ja niin pitäisi keskustankin tehdä. Euroviisutähteä ei voi Honkosen mukaan lokeroida mihinkään ideologiaan ja keskustaan voi tulla ihmisiä vasemmalta ja oikealta, puolueen pitää olla kansankielinen ilman kapulakieltä ja uskaltaa olla välitön, aito ja jopa hassutteleva.

Kuulostaako tutulta?

Lue lisää