Maria Ohisalo: Ilmastoteot ovat talous- ja turvallisuuspolitiikkaa

Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa on nopeuttanut Euroopan maiden vihreää siirtymää, sillä tarve irtautua venäläisestä, ja laajemminkin, fossiilienergiasta, on käynyt entistäkin polttavammaksi. Suomi on ollut montaa muuta Euroopan maata paremmassa asemassa, sillä meillä ilmastotekoja on tehty jo varhain. Vihreä siirtymä on saanut kuitenkin uutta vauhtia tällä hallituskaudella. Olemme esimerkiksi päättäneet käyttää

Maria Ohisalo: Ilmastoteot ovat talous- ja turvallisuuspolitiikkaa

Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa on nopeuttanut Euroopan maiden vihreää siirtymää, sillä tarve irtautua venäläisestä, ja laajemminkin, fossiilienergiasta, on käynyt entistäkin polttavammaksi. Suomi on ollut montaa muuta Euroopan maata paremmassa asemassa, sillä meillä ilmastotekoja on tehty jo varhain. Vihreä siirtymä on saanut kuitenkin uutta vauhtia tällä hallituskaudella. Olemme esimerkiksi päättäneet käyttää koronakriisin jälkeistä taloudellista ahdinkoa paikkaavan EU:n elpymisrahaston varoista jopa puolet, eli noin miljardi euroa vihreiden investointien vauhdittamiseen. Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuosi sitten päätimme hallituksessa lisäksi tukea vihreää siirtymää yhteensä 800 miljoonalla eurolla.

Olemme päättäneet esimerkiksi tuista, joilla vauhditetaan öljylämmityksestä luopumista, kotien energiaremontteja, ravinteiden kierrättämistä ja liikenteen sähköistämistä. Myös ilmastoystävällistä kosteikkoviljelyä on tuettu EU:n elpymisrahasta. Märässä maassa viihtyvien kasvien kosteikkoviljely on tehokas keino pienentää ilmastopäästöjä siten, että maanomistaja voi saada esimerkiksi heikkokuntoisesta tai käytöstä poistuneesta turvepellosta tuottoa.

Olemme tukeneet myös sähkö- ja biokaasuliikenteen jakeluinfran laajentamista ja edistäneet tuulivoimarakentamista. Olemme luoneet vihreiden investointien kiihdytyskaistan, jolla varmistetaan se, että puhtaat investoinnit etenevät vauhdikkaasti ja laadukkaasti. Päättäjät tai byrokratia eivät saa muodostua yritysten vihreän siirtymän esteeksi. Samalla kun vihreitä investointeja tehdään, on myös varmistuttava siitä, että ne todella ovat vihreitä, eli eivät aiheuta haittaa luonnolle tai ihmisten elinympäristölle.

Vihreää siirtymää jarruttamalla vedettäisiin matto elinkeinoelämän jalkojen alta

Itse asiassa kaiken valtion rahankäytön pitää olla jatkossa sellaista, että se ei haittaa ilmastokriisin tai luontokadon pysäyttämistä. Vaikka vihreä siirtymä on ottanut harppauksia eteenpäin, silti viime vuonna maailmassa sijoitettiin vielä yhtä paljon rahaa fossiilisiin polttoaineisiin kuin vihreään siirtymään. Fossiilitalouteen sijoittaminen on sijoitus menneisyyteen. Suomen on investoinneissaan oltava tulevaisuuteen katsovien edelläkävijöiden joukossa.

Olen hallituskauden aikana kiertänyt ison määrän suomalaisia yrityksiä, kuten Lapinjärveläisellä salaattitilalla, Wärtsilän keskuksessa Vaasassa ja tekstiilikierrätysyrityksessä Paimiossa. Viesti on kaikkialla sama: nyt tehdään isoja investointeja vihreä siirtymän parissa. Jos ilmastopolitiikassa jarruteltaisiin tai siinä tehtäisiin u-käännös, näiden yritysten toiminnalta vedettäisiin mattoa alta. Tätä Suomen ei kannata tehdä, vaan jatkaa rohkeasti edelläkävijänä ja maailmalle ratkaisujen viejänä.

Vihreä siirtymä on tärkeää niin ilmaston, ympäristön kuin talouden ja turvallisuudenkin kannalta. Riippuvuus fossiilienergialla sotiaan käyvistä valtioista kannattaa lopettaa niin pian kuin mahdollista.

Lue lisää