Eurooppa vihertyy, mutta suomalaisia ei ole kärkikaartissa

EU:n historiallisen vihreän siirtymän ohjelman polulla on vielä monta vaikeaa vääntöä ja päätösrumbaa. Arvostettu Politico-media on listannut Green Dealin vaikuttajia, eikä heidän joukossaan ole yhtään suomalaista nimeä, kirjoittaa Leena Brandt.

19.10.2022 | Puheenvuoro

Ekologisen siirtymän ministeri Teresa Ribera on kääntänyt Espanjan suunnan ilmastoasioissa. Kuva: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico

Suomella on kunnianhimoinen ilmastotavoite. Hallitusohjelma vuodelta 2019 tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja paikkaa ensimmäisenä fossiilivapaana hyvinvointiyhteiskuntana. Koko EU:ssahan hiilineutraalisuustavoite on vasta vuodelle 2050.

Kun EU-asioita tarkkaan seuraavan Politicon toimittajat kokosivat ensimmäisen EU:n vihreät vaikuttajat -listan, ei sille kuitenkaan mahtunut ensimmäistäkään suomalaista nimeä. Ei pääministeriä, kansalaisvaikuttajaa, virkamiespuurtajaa, meppiä. Politico tosin kertoo, että listalle päässeet eivät ole niitä kaikkein tunnetuimpia henkilöitä – ehkä voimme lohduttautua sillä, että se lista olisi edes vähän suomalainen? Eihän Greta Thunbergkään mahtunut joukkoon!

Euroopan vihreän siirtymän kärkinimeksi, itse asiassa kaikkien kategorioiden yläpuolelle, nousee Venäjän presidentti. Vladimir Putin on “rikollinen, joka on aloittanut järjettömän ja raa´an sodan Euroopassa”. Samalla hän on tahtomattaan vauhdittanut vihreää siirtymää ennennäkemättömällä tavalla ja muun muassa nostanut ei-uusiutuvan mutta fossiilittoman ydinvoiman vahvasti EU:n energiapalettiin. 

Tässä kohtaa on syytä mainita, että vuoden 2021 “overall number 1” eli Euroopan tärkein henkilö oli Angela Merkel. Hän ei siis johtanut vihreät vaikuttajat -listaa vaan oli ylipäätään vaikutusvaltaisin eurooppalainen henkilö. Tänä syksynä häntä tarkastellaan jo toisenlaisen luupin läpi.

Mutta mennään takaisin Politicon EU:n kestävän kehityksen, ympäristö, ilmaston ja energiapolitiikan tähtien listalle: Päättäjistä ykköseksi nousee Tanskan pääministeri Mette Frederiksen (sos. dem.), joka vie maataan voimalla ilmasto- ja ympäristöystävälliseen suuntaan. Politicossa tosin arvioidaan, ettei Frederiksen itse ole niin innokas uudistaja, mutta ympäristötietoiset tanskalaiset ja hallituksessa olevat vihreät ja vasemmistopuolue tuuppivat häntä vihreään suuntaan.

Saksan vihreä ilmasto- ja talousministeri Robert Habeck on päättäjälistalla toisena. Hänen tehtävänään on yrittää löytää uusi suunta Merkelin jälkeiseen energiapolitiikkaan. Toinen merkittävä saksalainen tässä kategoriassa on vihreä meppi Jutta Paulus, jonka kädenjälki näkyy etenkin komission Fit for 55 -ilmastopaketissa.

COPAn edustaja yrittää kaikkensa

Influenssereista Politico nostaa kärkeen yhtä lailla autoteollisuuden, maatalouden kuin ympäristöliikkeen lobbareita. Vaikutusta on siis ollut sekä ilmastomyönteiseen että siihen toiseen suuntaan. Esimerkiksi COPAn eli EU:n maatalousjärjestön edustaja Christiane Lambert osallistuu ahkerasti EU:n maatalousministerien kokouksiin ja Politicon mukaan tekee kaikkensa, jotta ministerit harkitsisivat uudelleen, myöhentäisivät tai poistaisivat ehdotuksia EU:n maatalousohjelman ilmasto- ja ympäristötavoitteista. 

Hakematta tulee mieleen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen toiminta muun muassa Suomen ilmastoystävällisen ruokaohjelman käsittelyssä.

Kenellä sitten on Politicon listan mukaan varteenotettavia visioita? Ykkösnimi on Teresa Ribera, Espanjan ekologisen siirtymän ministeri (PSOE, Espanjan sosialistinen työväenpuolue), jolla on muun muassa vuosien kokemus kansainvälisestä ilmasto- ja ympäristötyöstä. Ribera havahtui energiaongelmiin kuten kaasun hinnannousuun jo viime vuonna ja yritti herätellä myös muita EU-maita, joiden silmät avasi vasta Venäjän hyökkäys helmikuussa. Pandemian iskiessä Ribera puolestaan ajoi Espanjaan uutta vihreää ohjelmaa, joka elvyttäisi maan taloutta vihreän siirtymän avulla. Todellinen suunnanmuutos maassa, jota ei todellakaan ole tunnettu ilmastoasioiden edelläkävijänä. 

Kaiken kaikkiaan Politicon lista on mielenkiintoista luettavaa siitä, miten vaikutetaan, millä tasolla ja millä äänenpainoilla. Vaikeinta on luonnollisesti heillä, jotka yrittävät jotain muuttaa. Esimerkiksi ensi vuoden vaalit Espanjassa eivät ole Riberalle ja hänen puolueelleen läpihuutojuttu.

Helpoin tie on aina sillä, joka vain haluaa kulkea samaa vanhaa tietä loputtomiin, vaikka ympärillä maailma palaa, kuivuu karrelle, hukkuu tulvaan tai tuhoutuu hirmumyrskyssä.

Ja todellakin, olisi ollut mukavaa nähdä edes yksi suomalainen nimi näiden vihreiden vaikuttajien joukossa ja ennen kaikkea niiden visionääristen, eteenpäin katsovien vaikuttajien joukossa.

Leena Brandt / Verde

19.10.2022 7:45

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon