Ukraina-päiväkirjat: Meitä valmistellaan nyt pitkittyvään sotaan

15.4. Viimeinkin vuoristopolku oli lumien ja sulamispurojen jälkeen avoinna lähteelle, ja haimme sieltä raikasta vettä pääsiäiseksi. Kotona on paljon kevättöitä vielä tekemättä, koska sää on ollut vaihtelevaa ja poikkeuksellisen kylmää. Lopultakin aurinko paistaa ja on taas lämmintä. Luonto ympärillämme alkaa kukoistaa. Aamulla herään lintujen äänekkääseen lauluun kuin herätyskelloon. On

Ukraina-päiväkirjat: Meitä valmistellaan nyt pitkittyvään sotaan

15.4.

Viimeinkin vuoristopolku oli lumien ja sulamispurojen jälkeen avoinna lähteelle, ja haimme sieltä raikasta vettä pääsiäiseksi. Kotona on paljon kevättöitä vielä tekemättä, koska sää on ollut vaihtelevaa ja poikkeuksellisen kylmää. Lopultakin aurinko paistaa ja on taas lämmintä. Luonto ympärillämme alkaa kukoistaa.

Aamulla herään lintujen äänekkääseen lauluun kuin herätyskelloon. On edelleen uskomatonta, että maassamme käydään sotaa. Ihmiset kärsivät nälästä ja kylmästä kosteissa kellareissa, selviytymisen partaalla, ja moni kuolee.

Viime viikolla kävimme jälleen Užhorodista ja palasimme takaisin myöhään illalla. Poikani pääsi jatkamaan itsepuolustusharrastustaan. Hänen treenatessaan tapasin kollegoita toimistossa ja ostin ruokaa viikoksi. Užhorodissa elämä kukoistaa ja liikenneruuhkat ovat lisääntyneet. Pysäköintipaikan löytäminen kaupungista on aina ollut vaikeaa, nykyisin lähes mahdotonta.

Kävimme viikon aikana myös lasten isovanhempien luona läheisessä kylässä. Rajavartijat tarkastavat kaikkien matkustajien paperit kylien välillä liikkuessamme. Sotilaita on paljon kaikkialla ja kylien äänimaailma on muuttunut. Nykyisin kuuluu paljon helikoptereiden säksätystä ja tietenkin ilmahälytyksiä. Tällä viikolla on ollut jälleen useita ilmahälytyksiä. Ne ovat edelleen pelottavia, ja saavat sydämen sykkeen nousemaan.

Venäjä saattaa aloittaa aina vaan sodan uusintakierroksia, vaikka välissä tulisi tulitaukoja tai rauhansopimuksia.

Seuraan uutisia ja näen kiivaita taisteluja Donbasissa ja Itä-Ukrainassa. Jotkin evakuointikäytävät onneksi toimivat. Pakolaisia pääsee lähtemään vähemmän maan itäosista, mutta heitä saapuu edelleen tänne länteen. Muut valtiot antavat meille Ukrainaan uskomattoman määrän taloudellista ja sotilaallista apua. Luultavasti sen ansiosta emme ole romahtaneet ja pysymme pystyssä sekä taloudellisesti että sotilaallisesti.

Kun joukkomme vapauttivat Tšernihivin kylän, mieheni setä pääsi pois helvetistä perheensä kanssa. Koko perhe saapui tänne junalla. Setä kertoi, että he selvisivät vain sen ansiosta, että Ukrainan joukot puolustivat kylää. Hän tapasi Tšernihivin ukrainalaissotilaiden joukossa miehiä jopa meidän kylästämme. Valitettavasti moni muu kylä pohjoisessa ja idässä ovat olleet vähemmän onnekkaita, ja ne ovat tuhoutuneet täysin. Talot on pommitettu maan tasalle, ja sadat siviilit ovat kuolleet.

Yksi mieheni siskoista on jäänyt Slovakiaan lapsineen, eivätkä he aio palata. Sen sijaan sisko harkitsee tyttärensä siirtämistä slovakialaiseen kouluun.

Toinen sisko palasi takaisin kotiin Ukrainaan. Hänen poikansa on nyt kotona ja opiskelee etäopetuksessa. He asuvat lähellä mieheni vanhempia ja vierailimme siis tällä viikolla sekä heidän että kaikkien lasten isovanhempien luona. Serkukset ovat melkein samanikäisiä ja tykkäävät leikkiä yhdessä.

Sunnuntaina veljeni perhe ja sisko tulivat käymään. Kokoonnumme perinteiselle sunnuntailounaalle vanhempiemme kanssa. Nykyisin pöytäkeskusteluun ei mahdu oikein muita aiheita kuin sota.

Juuri ennen pääsiäistä Ukrainan hallinto kehotti meitä varautumaan sodan pitkittymiseen. Lisäksi he kertoivat, että pessimistisemmän ennusteen mukaan sota saattaa kestää jopa kymmenen vuotta, vaikka Putinin hallinto kaatuisi. Venäjä saattaa aloittaa aina vaan sodan uusintakierroksia, vaikka välissä tulisi tulitaukoja tai rauhansopimuksia.

Kohta on pääsiäinen ja piha täytyy vielä siivota ja valmistaa paljon pääsiäisruokia. Menemme kirkkoon pääsiäisaamuna ja toivon, että saamme juhlia pääsiäistä rauhassa.

Kääntänyt englannista suomeksi Outi Toivanen-Visti. Kaksi ukrainalaista on kirjoittanut päiväkirjaa sodan alusta lähtien ja ne ovat täältä kaikki luettavissa. Oksana Chopak ja Benjamin Bigun ovat tuottaneet aiemmin Suomeen yritysvastuullisuuteen liittyviä raportteja mm. ukrainalaisten siirtotyöläisyydestä Yritysvastuu.fi -palveluun.

Lue lisää