Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

EU:n laaja aloitepaketti vie tuotepolitiikkaa askeleen lähemmäs kiertotaloutta

Viime viikolla julkistettu Euroopan komission aloitteiden paketti tähtää muutoksiin monella rintamalla. Ehdotukset ovat osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Euroopan komission esittelemät ehdotukset ovat välineitä, joilla EU pyrkii siirtymään todelliseen kiertotalouteen. Uuden sääntelykehyksen on arvioitu säästävän energiaa vuoteen 2030 mennessä noin 132 miljoonaa öljytonnia vastaavan primäärienergian määrän. Ympäristöoikeuden tutkijatohtori Topi Turunen

EU:n laaja aloitepaketti vie tuotepolitiikkaa askeleen lähemmäs kiertotaloutta

Viime viikolla julkistettu Euroopan komission aloitteiden paketti tähtää muutoksiin monella rintamalla. Ehdotukset ovat osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa.

Euroopan komission esittelemät ehdotukset ovat välineitä, joilla EU pyrkii siirtymään todelliseen kiertotalouteen. Uuden sääntelykehyksen on arvioitu säästävän energiaa vuoteen 2030 mennessä noin 132 miljoonaa öljytonnia vastaavan primäärienergian määrän.

Ympäristöoikeuden tutkijatohtori Topi Turunen kertoo uusien ehdotusten olevan tuntuva parannus kiertotalouden yhtenäisen sääntelykehyksen luomisessa.

“Aloitteen kivijalaksi on määritelty uusi ekosuunnittelua koskeva asetus, joka tulisi korvaamaan nykyisen ekosuunnitteludirektiivin. Se, että siirrytään direktiivistä asetukseen, tarkoittaa jo itsessään, ettei sääntelyä tarvitse enää erikseen kansallisesti implementoida vaan se on sellaisenaan suoraan soveltuvaa”, Turunen sanoo.

Komission ehdottamissa uusissa säännöissä lähes kaikki EU:n markkinoilla myytävä tavara tehdään ympäristöystävällisemmäksi. Tavaroiden tulee myös olla energiatehokkaampia koko elinkaarensa ajan sekä perustua kiertotalouteen nykyistä vahvemmin.

Komission tavoitteina on tehdä kestävistä tuotteista normi, edistää kiertotalouden liiketoimintamalleja ja lisätä kuluttajien mahdollisuuksia osallistua vihreään siirtymään. Uusilla säännöillä pyritään helpottamaan tiedonsaantia tuotteiden kestävyydestä ja suojaamaan kuluttajia viherpesulta.

Tekstiilistrategian ja uuden rakennustuoteasetuksen tarkoituksena on epäilemättä yhdenmukaistaa politiikkaa ja sääntelyä sekä edistää kiertotaloutta.

Euroopan komissio julkisti myös ehdotukset koskien tekstiilien ja rakennustuotteiden kestävyyttä.

Tekstiilit ovat EU:n alueella neljänneksi suurin ympäristöön ja ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä. Tekstiilejä koskeva strategia puuttuu pikamuotiin ja pyrkii tekemään tekstiileistä aiempaa korjattavampia, kestävämpiä, kierrätettäviä ja helpommin uudelleenkäytettäviä. Esitettyjä toimenpiteitä ovat muun muassa ekologista suunnittelua koskevat vaatimukset, digitaalinen tuotepassi ja pakollinen EU:n laajennetun tuottajavastuun järjestelmä.

Euroopan komissio tarkistaa vuoden 2011 rakennustuoteasetuksen. Tällä komissio pyrkii luomaan yhdenmukaisen kehyksen rakennustuotteiden ympäristö- ja ilmastotehokkuuden arvioimiseen ja ilmoittamiseen. Tällä komissio kertoo edistävänsä rakennustuotteiden ekologista suunnittelua ja valmistamista.

“Tekstiilistrategian ja uuden rakennustuoteasetuksen tarkoituksena on epäilemättä yhdenmukaistaa politiikkaa ja sääntelyä sekä edistää kiertotaloutta”, Turunen arvioi.

Turunen näkee kiertotalouden toteutumisen EU:ssa olevan jo lähempänä. Hänen mukaansa tuotepolitiikan paketti vie kiertotaloutta eteenpäin, mutta ei ole lopullinen tai tyhjentävä ratkaisu.

“Koko ajanhan tämä ala kehittyy ja hienoa huomata, että uskalletaan lähteä uudistamaan tosi isoja sääntelykokonaisuuksia kuten ekosuunnittelukehikkoa tätä varten. Varmasti tekemistä kuitenkin riittää vielä tämänkin aloitteen toimien toteutumisen jälkeen”.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää