Venäjän karmiva tulevaisuus

Kävi Ukrainan sodassa miten tahansa, Venäjän kohtalo on karmiva. Itseensä käpertyvä hylkiövaltio tulee olemaan hyvin köyhä. Tämä kyllä ymmärretään Venäjällä. Niinpä uutinen Putinin syrjäyttämisestä voi tulla minä päivänä hyvänsä.

10.3.2022 | Pääkirjoitus

Kuva: TASS News Agency / CC

Vielä ei tiedetä, kuinka huonosti Ukrainan käy sodassa, mutta varma häviäjä on Venäjä. Maa ei toivu tästä pitkään aikaan. Putin on tehnyt maastaan hylkiövaltion. Ihmisten muisti on pitkä.

Kun YK:n yleiskokous hyväksyi vaatimuksen Venäjän joukkojen vetämisestä Ukrainasta, Venäjän puolesta äänestivät vain Valko-Venäjä, Syyria, Pohjois-Korea ja Eritrea. Edes Kuuba ei tukenut Venäjää vaan pidättyi äänestämästä.

Venäjä on uhannut kansallistaa maassa olevat ulkomaiset investoinnit ja varastaa kymmenen miljardin euron arvoiset maan lentoyhtiöille vuokratut lentokoneet.

Venäläisen fossiilienergian korvaaminen uusiutuvalla energialla tulee Euroopalle lähivuosina kalliiksi, mutta kun investoinnit on tehty, ei maakaasulle ole tarvetta.

Tämä on käsittämättömän lyhytnäköistä. Jo pelkkä uhkaus karkottaa tulevat investoinnit ja lentokoneiden vuokraajat. Teknologiasta köyhä maa ei pärjää ilman ulkomaista osaamista eikä varastetuilla lentokoneilla voi kauan lentää ilman huoltoa ja varaosia.

Venäjää ei pidä armahtaa pitkään aikaan, jotta kaikkien mieliin iskostuisi vuosikymmeniksi, ettei kannata toimia niin kuin Venäjä on toiminut. Olkoon siis rangaistus tuntuva ja pitkäaikainen.

Vaikka nykyisistä pakotteista muutaman vuoden kuluttua luovuttaisiin, pelkästään EU-maiden päätös päästä eroon riippuvuudestaan venäläisestä energiasta on Venäjän taloudelle tuhoisa. Maan viennistä kaksi kolmasosaa on energiaa.

Tämän Venäjä aiheutti itse käyttämällä energiaa aseena Eurooppaa vastaan. Luottamuksen voi menettää vain kerran. Venäläisen fossiilienergian korvaaminen uusiutuvalla energialla tulee Euroopalle lähivuosina kalliiksi, mutta kun investoinnit on tehty, ei maakaasulle ole tarvetta.

Nurkkaan ahdettu rotta voi tehdä lisää typeryyksiä. Jos Venäjä saa haltuunsa myös Ukrainan pellot, se voi uhata maailman köyhiä nälällä moninkertaistamalla vehnän maailmanmarkkinahinnan niin kuin se moninkertaisti Euroopan maakaasun hinnan. Maailman ruokahuollolla on kuitenkin joustonvaraa enemmän kuin Putin ehkä luulee, sillä suuri osa maailman viljasadosta syötetään tuotantoeläimille. Ei tarvitse paljonkaan vähentää lihan kulutusta, kun Venäjän viennin osuus on kuitattu. Rehuvero pitäisi leipäviljan hinnan hyvin kurissa.

On vaikea ymmärtää, miten Putin ajatteli näillä korteilla pelata. Todennäköisesti hän ei ajatellut lainkaan, vaan arvioi tilanteensa totaalisesti väärin.

Venäjä on pitänyt muut erossa Ukrainan konfliktista uhkaamalla ydinaseilla. Putin on verrannut talouspakotteita sodanjulistukseen. Tuskin hän kuitenkaan aikoo pakottaa EU-maita ydinaseilla ostamaan maakaasua – tai vaikka aikoisi, ei ehkä siihen pystyisi. Otettiinhan Nixoniltakin ydinasenappi pois hänen vaikeimpina hetkinään.

Kiina on välttänyt Venäjän tuomitsemista, mutta ei ole asettunut myöskään maata tukemaan. Taloudellinen lähentyminen Kiinan kanssa on ehkä Venäjän ainoa mahdollisuus.

Kiina ei auta ilmaiseksi. Se on jo alkanut neuvotella Venäjän luonnonvarojen ostosta. Pitkällä aikavälillä tämä vain syventäisi Venäjän ahdinkoa. Kiinan omistuksia Venäjä ei voi kansallistaa.

On vaikea ymmärtää, miten Putin ajatteli näillä korteilla pelata. Todennäköisesti hän ei ajatellut lainkaan, vaan arvioi tilanteensa totaalisesti väärin.

Paljon puhuva oli venäläisen valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin moka lauantaina kaksi päivää hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Se julkaisi sivuillaan ilmeisesti ajastetun, aiemmin kirjoitetun uutisen Ukrainan nopeasta antautumisesta ja palaamisesta äiti Venäjän helmaan. Sodan siis luultiin olevan ohi kahdessa päivässä.

Kun sota ei ole mennyt niin kuin piti, Venäjä on siirtynyt raukkamaiseen siviilien murhaamiseen taittaakseen ukrainalaisten henkisen selkärangan.

Taktiikka on tuttu Syyriasta, jossa myös otettiin pommituksen kohteeksi sairaalat maksimaalisen epätoivon tuottamiseksi.

Tämä voi valitettavasti toimia ukrainalaisia vastaan, mutta pidentää taas sitä aikaa, mikä muulta maailmalta menee Venäjän syntien anteeksi antamiseen. Kun on kuopan pohjalla, kannattaisi lopettaa kaivaminen.

Pelkkä palatsivallankumous ei riitä, sillä silloin valta jää samanmielisten käsiin.

Putin ei ehkä ymmärrä, että on aivan eri asia tehdä sotarikoksia Euroopassa kuin Syyriassa. Millä me muuten perustelemme, että hyväksyimme sen hiljaisesti Syyriassa?

Vihan pitäisi kohdistua Putinin johtamaan Venäjään, ei viattomiin venäläisiin. Sille emme voi mitään, että Venäjän valtioon kohdistetut talouspakotteet osuvat kaikkiin Venäjällä asuviin, mutta esimerkiksi Suomessa asuvat venäläiset pitää kostotoimilta säästää.

Köyhtyvältä Venäjältä pois haluavia voi tulla rajoillemme lisää. Koulutustaso Venäjällä on osittain varsin hyvä, joten työperäinen maahanmuutto Venäjältä voisi olla maallemme eduksi.

Venäjä tosin voi ryhtyä Neuvostoliiton tavoin rajoittamaan koulutettujen kansalaistensa pois muuttoa. Rautaesirippu saattaa taas nousta itärajallemme.  

Onko Venäjällä ulospääsyä tästä yhden hullun tuottamasta katastrofista?

Putin voidaan syrjäyttää minä päivänä hyvänsä. Pelkkä palatsivallankumous ei riitä, sillä silloin valta jää samanmielisten käsiin. Löytyykö Venäjältä poliitikkoja ottamaan uutta suuntaa? Ainakin Putin on tuhonnut tehokkaasti poliittista oppositiota.

Ei tosin ollut kunnon oppositiota Ukrainassakaan. Niinpä muutosta haluava kansa valitsi valtion johtoon televisiokoomikon. Hyvin hän on pärjännyt.  

Osmo Soininvaara

10.3.2022 12:27

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

5 Kommentit

 1. Putinin nopea syrjäyttäminen olisi ehkä parasta mitä tässä tilanteessa voisi tapahtua. Mutta ei Hitleriäkään saatu vallasta toiveista ja muutamista yrityksistä huolimatta. Ei ainakaan lasketa sen varaan, että venäläiset Putinin onnistuisivat syöksemään vallasta.

 2. yksi ajatus teoria:
  nyt kun venäjän maine on vessanpöntössä ja asevoimat saa todennäköisesti totaalisen turpaan ja jää heikkoon tilaan. mitäs jos kiina menee ja alkaa valloittaa venäjää ja ottaa venäjän haltuun. mitä tekee länsi? katselee varmaan ja ottakaa vain.

 3. OS kirjoitti perusteellisen analyysin ”Venäjän karmivasta tulevaisuudesta.”

  Tämä on tietenkin vain osa tästä Ukrainan sodan aiheuttamasta karmivasta kokonaisuudesta.

  Kiinnostaisi nähdä myös OSn vastaava analyysi siitä, mitä karmeuksia tapahtuu Suomessa, Euroopassa ja USAssa.

  Oma käsitykseni on se, että USAn dynaaminen talous selviää tästä pienillä vahingoilla, EU ja varsinkin Saksa kärsivät pakon enemmän.

  Entäpä Suomi?

  Suomen talous on jo ennestään itseaiheutetussa kusessa, sillä välttämättömät rakennemuutokset ovat jääneet tekemättä!

  Meillä on 400 000 työtöntä, velkavetoinen ja muutoskyvytön hallitus ja maan etua vastaan toimiva ay-liike.

  Onko edessä Suomen karmea tulevaisuus?

 4. Putin perustelee toimiaan historiannäkemyksellään, joka on perusteiltaan kyseenalainen. Professori Jukka Korpela kertoi Ukrainan historiasta hiljan Ylen Tiedeykkösessä todeten mm. Kiovan Venäjä -käsitteen olevan moskovalaista fabrikaatiota. Kiovan valtakunta oli olemassa, mutta sen kehitys ja myöhempi historia oli diffuusi eikä Vladimir Pyhään vetoaminen riitä perusteeksi Moskovan vallalle.

  Moskovan valta perustuu kahden ruhtinaan määrätietoiseen toimintaan. Iivana III ja Iivana IV loivat Moskovan raa`alla voimankäytöllä Iivana IV:n julistaessa Moskovan sekä maallisen että kirkollisen vallan pääpaikaksi. Vaikka Putin noudattaa moskovalaista ajattelua, hän ei edes mainitse nimeltä tosiasiallisia esikuviaan laajassa historiankatsauksessaan viime kesältä.

  Niinä aikoina Novgorod oli tasavalta, jossa vallitsi (harvalukuisten) vapaiden miesten demokratia. Miehet kutsuttiin neuvonpitoon kumauttamalla erityistä kelloa, mikä sitten kuljetettiin Moskovaan sotasaaliina Moskovan rampautettua tasavallan lukuisilla hyökkäyksillään. Sittemmin ei tuota vapauden kelloa ole Venäjällä kumautettu. Jos vapauden oraat ovatkin joskus päässeet kasvuun, niin vain tullakseen näkyviin ja leikatuiksi.

  Iivanoiden Moskova ja Novgorod muodostavat vastinparin Putinin Moskovalle ja Ukrainalle. Despootit eivät voi sietää vapauden oraiden nousua vaan mieluummin myrkyttävät koko maan.

  Tähän nähden on vaikea kuulla sellaisia jälkistalinistisia kannanottoja, joissa ymmärretään Putinin “legitiimejä” vaatimuksia ja pohjimmiltaan kaikki vastuu maailmanpolitiikan epätasapainosta kaadetaan markkinatalouden, Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin niskaan.

  Muistettakoon, että Urho Kekkosen puhuessa Neuvostoliiton “legitiimeistä” intresseistä hän viittasi nimen omaan kansainvälisoikeudellisesti laittomiin vaatimuksiin.

 5. Nuo Venäjän kehityksen käänteet lähihistoriassa ovat olleet aika vaikeita ennustaa. Itse olen ainakin erehtynyt lähes aina. Esimerkiksi Janajevin vallankaappaus, kyseisen vallankaappauksen nopea kukistuminen jne. Olen ainakin itse tullut kovin varovaiseksi ennustamaan mitään Venäjästä. Suhtaudun kovin varauksella puheisiin Putinin syrjäytymisestä. Toki toivon sitä kovasti. Ja onhan vielä se mahdollisuus, että valtaan nousee vielä joku Putiniakin hullumpi.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon