Venäjän karmiva tulevaisuus

Vielä ei tiedetä, kuinka huonosti Ukrainan käy sodassa, mutta varma häviäjä on Venäjä. Maa ei toivu tästä pitkään aikaan. Putin on tehnyt maastaan hylkiövaltion. Ihmisten muisti on pitkä. Kun YK:n yleiskokous hyväksyi vaatimuksen Venäjän joukkojen vetämisestä Ukrainasta, Venäjän puolesta äänestivät vain Valko-Venäjä, Syyria, Pohjois-Korea ja Eritrea. Edes Kuuba ei

Venäjän karmiva tulevaisuus

Vielä ei tiedetä, kuinka huonosti Ukrainan käy sodassa, mutta varma häviäjä on Venäjä. Maa ei toivu tästä pitkään aikaan. Putin on tehnyt maastaan hylkiövaltion. Ihmisten muisti on pitkä.

Kun YK:n yleiskokous hyväksyi vaatimuksen Venäjän joukkojen vetämisestä Ukrainasta, Venäjän puolesta äänestivät vain Valko-Venäjä, Syyria, Pohjois-Korea ja Eritrea. Edes Kuuba ei tukenut Venäjää vaan pidättyi äänestämästä.

Venäjä on uhannut kansallistaa maassa olevat ulkomaiset investoinnit ja varastaa kymmenen miljardin euron arvoiset maan lentoyhtiöille vuokratut lentokoneet.

Venäläisen fossiilienergian korvaaminen uusiutuvalla energialla tulee Euroopalle lähivuosina kalliiksi, mutta kun investoinnit on tehty, ei maakaasulle ole tarvetta.

Tämä on käsittämättömän lyhytnäköistä. Jo pelkkä uhkaus karkottaa tulevat investoinnit ja lentokoneiden vuokraajat. Teknologiasta köyhä maa ei pärjää ilman ulkomaista osaamista eikä varastetuilla lentokoneilla voi kauan lentää ilman huoltoa ja varaosia.

Venäjää ei pidä armahtaa pitkään aikaan, jotta kaikkien mieliin iskostuisi vuosikymmeniksi, ettei kannata toimia niin kuin Venäjä on toiminut. Olkoon siis rangaistus tuntuva ja pitkäaikainen.

Vaikka nykyisistä pakotteista muutaman vuoden kuluttua luovuttaisiin, pelkästään EU-maiden päätös päästä eroon riippuvuudestaan venäläisestä energiasta on Venäjän taloudelle tuhoisa. Maan viennistä kaksi kolmasosaa on energiaa.

Tämän Venäjä aiheutti itse käyttämällä energiaa aseena Eurooppaa vastaan. Luottamuksen voi menettää vain kerran. Venäläisen fossiilienergian korvaaminen uusiutuvalla energialla tulee Euroopalle lähivuosina kalliiksi, mutta kun investoinnit on tehty, ei maakaasulle ole tarvetta.

Nurkkaan ahdettu rotta voi tehdä lisää typeryyksiä. Jos Venäjä saa haltuunsa myös Ukrainan pellot, se voi uhata maailman köyhiä nälällä moninkertaistamalla vehnän maailmanmarkkinahinnan niin kuin se moninkertaisti Euroopan maakaasun hinnan. Maailman ruokahuollolla on kuitenkin joustonvaraa enemmän kuin Putin ehkä luulee, sillä suuri osa maailman viljasadosta syötetään tuotantoeläimille. Ei tarvitse paljonkaan vähentää lihan kulutusta, kun Venäjän viennin osuus on kuitattu. Rehuvero pitäisi leipäviljan hinnan hyvin kurissa.

On vaikea ymmärtää, miten Putin ajatteli näillä korteilla pelata. Todennäköisesti hän ei ajatellut lainkaan, vaan arvioi tilanteensa totaalisesti väärin.

Venäjä on pitänyt muut erossa Ukrainan konfliktista uhkaamalla ydinaseilla. Putin on verrannut talouspakotteita sodanjulistukseen. Tuskin hän kuitenkaan aikoo pakottaa EU-maita ydinaseilla ostamaan maakaasua – tai vaikka aikoisi, ei ehkä siihen pystyisi. Otettiinhan Nixoniltakin ydinasenappi pois hänen vaikeimpina hetkinään.

Kiina on välttänyt Venäjän tuomitsemista, mutta ei ole asettunut myöskään maata tukemaan. Taloudellinen lähentyminen Kiinan kanssa on ehkä Venäjän ainoa mahdollisuus.

Kiina ei auta ilmaiseksi. Se on jo alkanut neuvotella Venäjän luonnonvarojen ostosta. Pitkällä aikavälillä tämä vain syventäisi Venäjän ahdinkoa. Kiinan omistuksia Venäjä ei voi kansallistaa.

On vaikea ymmärtää, miten Putin ajatteli näillä korteilla pelata. Todennäköisesti hän ei ajatellut lainkaan, vaan arvioi tilanteensa totaalisesti väärin.

Paljon puhuva oli venäläisen valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin moka lauantaina kaksi päivää hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Se julkaisi sivuillaan ilmeisesti ajastetun, aiemmin kirjoitetun uutisen Ukrainan nopeasta antautumisesta ja palaamisesta äiti Venäjän helmaan. Sodan siis luultiin olevan ohi kahdessa päivässä.

Kun sota ei ole mennyt niin kuin piti, Venäjä on siirtynyt raukkamaiseen siviilien murhaamiseen taittaakseen ukrainalaisten henkisen selkärangan.

Taktiikka on tuttu Syyriasta, jossa myös otettiin pommituksen kohteeksi sairaalat maksimaalisen epätoivon tuottamiseksi.

Tämä voi valitettavasti toimia ukrainalaisia vastaan, mutta pidentää taas sitä aikaa, mikä muulta maailmalta menee Venäjän syntien anteeksi antamiseen. Kun on kuopan pohjalla, kannattaisi lopettaa kaivaminen.

Pelkkä palatsivallankumous ei riitä, sillä silloin valta jää samanmielisten käsiin.

Putin ei ehkä ymmärrä, että on aivan eri asia tehdä sotarikoksia Euroopassa kuin Syyriassa. Millä me muuten perustelemme, että hyväksyimme sen hiljaisesti Syyriassa?

Vihan pitäisi kohdistua Putinin johtamaan Venäjään, ei viattomiin venäläisiin. Sille emme voi mitään, että Venäjän valtioon kohdistetut talouspakotteet osuvat kaikkiin Venäjällä asuviin, mutta esimerkiksi Suomessa asuvat venäläiset pitää kostotoimilta säästää.

Köyhtyvältä Venäjältä pois haluavia voi tulla rajoillemme lisää. Koulutustaso Venäjällä on osittain varsin hyvä, joten työperäinen maahanmuutto Venäjältä voisi olla maallemme eduksi.

Venäjä tosin voi ryhtyä Neuvostoliiton tavoin rajoittamaan koulutettujen kansalaistensa pois muuttoa. Rautaesirippu saattaa taas nousta itärajallemme.  

Onko Venäjällä ulospääsyä tästä yhden hullun tuottamasta katastrofista?

Putin voidaan syrjäyttää minä päivänä hyvänsä. Pelkkä palatsivallankumous ei riitä, sillä silloin valta jää samanmielisten käsiin. Löytyykö Venäjältä poliitikkoja ottamaan uutta suuntaa? Ainakin Putin on tuhonnut tehokkaasti poliittista oppositiota.

Ei tosin ollut kunnon oppositiota Ukrainassakaan. Niinpä muutosta haluava kansa valitsi valtion johtoon televisiokoomikon. Hyvin hän on pärjännyt.  

Lue lisää