Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Kannabiskauppiaat valmistautuvat myynnin vapauttamiseen

Sveitsiläisen Alplantin toimitusjohtaja Claudio Buholzer esittelee messuosastolla ylpeänä yrityksensä kymmeniä kannabislaatuja. Yritys viljelee ja jalostaa kannabiksen kukkia, CBD-uutteita ja CBD-öljyä. Alplant toimittaa tuotteita Sveitsistä ja Italiasta eri EU-maihin yritysasiakkaille, jotka myyvät niitä omien brändiensä tuotteina kunkin maan lainsäädännön mukaisesti. Viidessä vuodessa Buholzerinkin yritys on kasvanut merkittäväksi toimijaksi Euroopan CBD-markkinoilla. “Olemme

Kannabiskauppiaat valmistautuvat myynnin vapauttamiseen
Claudio Buholzer esittelee sveitsiläisen yrityksensä kannabiskukkia. Näistä on poistettu päihdyttävä THC-yhdiste. Kuva: Visa Noronen

Sveitsiläisen Alplantin toimitusjohtaja Claudio Buholzer esittelee messuosastolla ylpeänä yrityksensä kymmeniä kannabislaatuja. Yritys viljelee ja jalostaa kannabiksen kukkia, CBD-uutteita ja CBD-öljyä. Alplant toimittaa tuotteita Sveitsistä ja Italiasta eri EU-maihin yritysasiakkaille, jotka myyvät niitä omien brändiensä tuotteina kunkin maan lainsäädännön mukaisesti.

Viidessä vuodessa Buholzerinkin yritys on kasvanut merkittäväksi toimijaksi Euroopan CBD-markkinoilla.

“Olemme valmiita aloittamaan myös THC-tuotteiden kaupan, jos se vapautetaan” Buholzer sanoo.

Saksassa sosialidemokraatit, vihreät ja liberaalit neuvottelevat parhaillaan uuden hallituksen muodostamisesta. Vihreät ja liberaalit haluavat laillistaa THC-kannabiksen kaupan ja tuoda sen valvottuihin ja verotettuihin kauppoihin. Sosialidemokraatit ovat valmiita kokeiluihin.

“THC-markkinoille lähtö ei kuitenkaan ole ensisijainen tavoitteemme. Kaikki riippuu siitä, millaisia ehtoja tälle laitetaan” Buholzer täydentää.

THC on kannabiksen psykoaktiivinen yhdiste, joka päihdyttää. Jos tuotteessa on paljon THC:tä, tuote luokitellaan yleensä eri maissa huumeeksi. Kannabiksessa oleva toinen yhdiste, rentouttavaksi kuvattu CBD, on kuitenkin useissa Euroopan maissa sallittu. Esimerkiksi Saksassa tavallisista luontaistuotekaupoista voi ilman rajoituksia yleensä ostaa teetä, purukumia, makeisia ja muita kannabistuotteita, joista THC on lähes kokonaan poistettu, mutta jossa CBD:tä on suuriakin pitoisuuksia.

Suuryritykset valmiita markkinoille

Lainsäädännön höllentyessä eurooppalaiset kannabisyritykset ovat kehittyneet nopeasti viimeisimmän 10 vuoden aikana. Kun kauppaa eri maissa vähitellen eri tavoin laillistetaan, se ei siksi jää paikallisten pienyrittäjien liiketoiminnaksi vaan suuret pelurit ottavat sen heti haltuunsa.

Useissa maissa sallitut CBD-tuotteet ovat osoittautuneet monelle yrittäjälle sopivaksi tavaksi tulla mukaan markkinoille. Berliinin hamppumessuilla erityisen monet näytteilleasettajat näyttävät saapuneen Sveitsistä, Alankomaista, Italiasta ja Espanjasta. Myös Amerikassa ja Kanadassa kasvaneet yritykset katsovat nyt tiukasti Euroopan markkinoille.

“Nyt Euroopan markkinoilla on jo ylituotantoa” tuskastelee Buholzer.

Tuottajat ovat vuosien aikana tottuneet laillisesti viljelemään ja jalostamaan tuotteita. Niillä on myynti- ja markkinointiverkosto sekä laboratorioissaan kemiallinen osaaminen, jota teollinen laadunvalvonta edellyttää. Kaikkien tuotteiden CBD- ja THC-pitoisuudet ovat tarkkaan seurattuja ja säänneltyjä. Jos päihdyttävän kannabiksen kauppa sallitaan, siirtyminen sen puolelle ei näille yrityksille ole teknisesti mikään ongelma.

Tuotekehitys vauhdissa

Alankomaalaisen Cannashockin kaupallinen johtaja Charlotte Roggeband esittelee yrityksensä ruokia ja juomia, joissa on mukana kannabista.

Kaksi nuorta miestä alkoi 10 vuotta sitten valmistaa Alankomaissa energiajuomaa, jossa oli mukana kannabisuutetta. Nyt liiketoiminta on laajentunut lukuisaan joukkoon syötäviä ja juotavia tuotteita ja uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti lisää.

Charlotte Roggebandin mukaan heidän yrityksensä tuotteet tehdään värikkäiksi, jotta ne erottuvat kilpailijoiden elintarvikkeista. Kuva: Visa Noronen

Yrityksen tuotteita menee jo yli 10 maahan. Vaikka 80 prosenttia myynnistä menee EU-maihin, Euroopan lisäksi vientiä on Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan ja Afrikkaan.

“Yhdysvalloissa asiakkaamme huomasi, että asiakkaat ostavat mieluusti hollantilaisia keksejä. Näin kehitimme heidän tarpeisiinsa värikkäitä hollantilaisia kannabiskeksejä” Roggeband kertoo.

“Kilpailu markkinoilla on hyvästä. Se saa innovoimaan uusia tuotteita” kokenut liikenainen napauttaa.

Yritys seuraa tarkkaan Saksan muuttuvia markkinoita.

“Jos Saksassa vapautetaan THC-tuotteiden kauppa, pystymme tuottamaan uusia tuotteita myös Saksan markkinoille. Tämä kuitenkin riippuu tulevista ehdoista. Jos Saksan markkinoille pitäisi tuottaa tarkkojen sääntöjen takia hyvin poikkeuksellisia THC-tuotteita, niitä voidaan tehdä silloin vain hyvin pieniä määriä ja se ei olisi meille kannattavaa” Roggeband selittää.

Jatkuvaa rajankäyntiä lakien kanssa

Messuhallin käytävillä nuoret tuote-esittelijät pyytävät kokeilemaan hamppua sisältäviä voiteita ja esittelevät alan lehtiä. Lannoitesäkkien luona kotipuutarhurit jonottavat onnenpyörään, jossa voi voittaa alennuksia erilaisten kotikasvihuoneissa tarvittavien välineiden ostamiseen. Tunnelma on välillä kuin suomalaiskaupoissa, joissa jaetaan ilmaisia ämpäreitä.

Espanjalaisen siemenkauppiaan käyntikortissa lukee vain etunimi. Lyhyen jutustelun jälkeen hän keskeyttää haastattelun.

“Espanjassa siemeniä ei lasketa huumeiksi, mutta toimimme silti lainsäädännöllisesti hieman epäselvällä alueella, joten tämä haastattelu ei olekaan ihan hyvä idea” hän sanoo ja antaa läjän markkinointimateriaalia ja myyntirihkamaa lähtiessään pois.

Messukävijät jäävät viettämään aikaa messujen ulkoalueelle Spree-joen varteen. Kuva: Visa Noronen

Saksassa THC:tä merkittäviä määriä sisältävän kannabiksen kauppa on edelleen kielletty. Berliinissä marijuanaa saa silti pitää hallussa jopa 15 grammaa ilman rangaistusta ja kannabista poltetaan hyvin yleisesti. Poliisi ei myöskään keskeytä kannabiskauppaa siitä kuuluisissa Kreuzbergin alueen puistoissa, vaan lähinnä keskittyy katsomaan, etteivät lieveilmiöt kasva kovin suuriksi.

Messujen ulkoalueella kävijät ostavat vegaanipurilaisia ja kiinalaisia nuudeleita. Ihmiset pyörittelevät sätkiään. Syysaurinko kimaltelee Spree-joen pinnasta ja koska olemme lähellä keskustaa, joen takana loistaa Alexanderplatzin TV-tornin pallo sinistä taivasta vasten. Ilman täyttää makea kannabiksen lemu.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää