Kuntavaalit 2021: Vihreillä ja kokoomuksella loppukiri Helsingissä, koko maassa vihreät viidentenä

Viimeiset hektiset päivät ennen sunnuntain vaaleja ovat meneillään ja Helsingissä käydään kovaa viime hetken kisaa ykkössijasta vihreiden ja kokoomuksen välillä. Koko maassa kokoomukselle on tuoreimpien puoluekannatusmittausten mukaan luvassa kärkisija. Perussuomalaiset ja SDP kisaavat kakkossijasta ja vihreät ja keskusta nelossijasta. Ennakkoäänestyksessä ääniä on annettu ennätykselliset 1,5 miljoonaa. Ellei äänestysaktiivisuus nouse tavanomaisesta noin 60 prosentista on itse asiassa reilusti yli puolet kaikista äänistä jo annettu.

10.6.2021 | Politiikka

Helsinkiläisiä ehdokkaita kampanjoimassa keskiviikkona. Anni Sinnemäki, Vellu Taskila, Fatim Diarra, Virve Magdaleno ja Minerva Krohn. Kuva: Leena Brandt

Kuntavaalien tulokset ovat luonnollisesti kuntakohtaisia ja suurissa kaupungeissa värikartta on toinen kuin pienissä kunnissa. Vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto keräävät äänistä suhteellisen paljon juuri suurissa kaupungeissa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Helsingin tilanne on tiukka kisa kahden välillä, sillä Anni Sinnemäkeä pormestariksi kannattaa Helsingin sanomien kannatusmittauksessa 22 prosenttia kaupunkilaisista ja Juhana Vartiaista 19 prosenttia.   YLEn kuukauden takainen mittaus puolestaan näyttää kokoomukselle tiukkaa prosenttiyksikön eroa vihreisiin, kokoomus 25 prosenttia, vihreät 24. Kisa on kova myös puolueiden sisällä, sillä Helsingissä yhtä valtuustopaikkaa kohden on 14 ehdokasta

Koko maassa luvut ovat tietysti toiset. Kokoomukselle ennakoidaan ykkössijaa (19,6% sekä HS että YLE), perussuomalaisille niukkaa kakkossijaa (18,0% HS ja YLE), SDP:lle pronssia (17,9% ja 17%). Keskusta on mittauksissa nelonen (12,7% ja 13,0%) ja vihreät viides (11,1% ja 10,9%). Edellisissä kuntavaaleissa vihreät keräsivät 12,5 prosenttia äänistä.

Lohjan vihreiden kamppailu kulttuurin puolesta

Pienemmillä paikkakunnillakin voi olla merkittävä vihreä joukko. Porvoossa, Nokialla ja Lohjalla vihreillä on 19 prosenttia tai yli koko kunnan ehdokkaista. Lohjalla on vihreillä jälleen täysi 76 ehdokkaan lista ja puolue on nykyisessä valtuustossa kolmanneksi suurin SDP:n ja kokoomuksen jälkeen. Kolmossijan jakaa vasemmistoliitto.

”Meillä on Lohjan vihreiden kuntavaaliohjelmassa vahva painotus kulttuuriin, selvästi vahvempi kuin muilla puolueilla”, sanoo Lohjan vihreiden puheenjohtaja Anne-Mari Vainio.

Hän kantaa huolta kunnan säästöpaineista. Kunnanvaltuustossa on käsitelty tänä keväänä mm. Tytyrin Elämyskaivoksen, Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston, Lohjan Museon, kaupunginorkesterin ja Hiiden Opiston lakkauttamista ja kirjastojen palvelutason alentamista. Nämä hankkeet saatiin torjutuiksi, mutta vihreiden esitys kaupunginorkesterin tuen säilyttämisestä ennallaan ei saanut muilta tukea.

Somessa käydään Lohjallakin värikästä keskustelua poliittisista aiheista, mutta Vainion mukaan kampanjointi on ollut muuten mukavaa ja turvallista.

”Minkäänlaista häirintää en ole kokenut valtuutettuna, puheenjohtajana tai ehdokkaana, enkä ole kuullut häirinnästä muiltakaan.”

Kuka saapuu uurnille vielä sunnuntaina

Vaikka puolitoista miljoonaa ääntä on jo annettu ennakkoon, jää sunnuntaille vielä lähes toinen mokoma ääniä jaolle. Tämä lasku perustuu siihen, että kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus on ollut aika tasaisesti hiukan vajaa 60 prosenttia, eivätkä merkit viittaa siihen, että nyt nukkuvien puolue pienentyisi olennaisesti.

Toisaalta monenlainen valinnanvara on lisääntynyt: kuntavaaleissa on yli 35 627 ehdokasta (+ 2000 vuoteen 2017 verrattuna) ja ennakkoäänestys oli pidennetty kahteen viikkoon koronan vuoksi.

Vihreät on lisännyt ehdokkaiden määrää 8 prosentilla ja kasvattanut myös niiden kuntien määrää, joissa ylipäätään on vihreä lista.

Kirimistä silti riittää. Siinä missä perussuomalaiset kattavat jo 299 kuntaa (kuntien kokonaismäärä 304) ja keskusta 297, jää vihreät ainoana isona puolueena alle 200:n (186).  Vihreät on joka tapauksessa yhä selvemmin koko valtakunnan puolue.

Leena Brandt / Verde

10.6.2021 14:51

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti