Shell, Exxon ja Chevron – isojen öljyjättien vastuu ilmastonmuutoksesta tuli näkyväksi

Keskiviikko on ollut isojen öljy-yhtiöiden isojen ympäristöuutisten päivä. Kolme monikansallista fossiilimaailman mahtia sai vastaansa ympäristöaktivistit, oikeusistuimen ja osakkeenomistajat. Hollantilainen oikeusistuin määräsi Shellin vähentämään päästöjään, Chevronin osakkenomistajat vaativat samaa omalta yhtiöltään ja Exxonin pieni omistaja sai kannustettua isot omistajat valitsemaan hallitukseensa ilmastoasiantuntijoita – muun muassa suomalaisen Kaisa Hietalan.

26.5.2021 | Ilmasto

Hollantilaisen Maan ystävät - järjestön edustajat riemuitsevat Shell-päätöksestä. Kuva: @milieudefensie /Friends of Earth Netherlands

Hollantilaisen oikeusistuimen Shell-päätöstä on jo kansainvälisessä mediassa kutsuttu historialliseksi. Ratkaisun mukaan Shellin on vuoteen 2030 mennessä leikattava hiilidioksidipäästöjään 45 prosentilla vuoden 2019 tasosta. Shellin omat tavoitteet ovat olleet huomattavasti matalammat.

Kanteen Shelliä vastaan nosti Hollannin Maan ystävät useiden muiden järjestöjen ja 17 000 hollantilaisen yksityishenkilön kanssa.

Hollannin Maan ystävien @milieudefensie johtaja Donald Pols toteaa, että ensimmäistä kertaa historiassa oikeus on määrännyt yhden maailman suurimmista saastuttajista lopettamaan ilmastonmuutoksen edistämisen. ”Olen olen tänään onnellinen mies!”

Maan ystävien riemuun ovat yhtyneet lukuisat muut kansainväliset ympäristöjärjestöt . Muun muassa Greenpeace @GreenpeaceNL sanoo tviitissään, että päätös on selvä merkki öljy- ja kaasuteollisuudelle. ”Ihmiset ympäri maailman vaativat ilmasto-oikeutta.”

Hollantilainen europarlamentaarikko Bas Eickhout @GreensEFA @BasEickhout toteaa, että päätös lisää paineita suuria saastuttajia kohtaan ja helpottaa ilmastopolitiikan tiukennuksia niiden kohdalla. ”Ne eivät enää voi paeta ilmastokriisiä, kansainvälisten ilmastotavoitteiden pitää koskea myös niitä.”

Kansanedustaja Satu Hassi @satuhassi ennustaa, että tuomioistuimien päätöksiä fossiiliyhtiöiden vastuista ja velvollisuudesta vähentää päästöjä tulee lähivuosina lisää.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö @VilleNiinisto tviittasi myös tuoreeltaan: ”On hyvin myönteinen trendi, että MYÖS ympäristöperusoikeus ja tulevien sukupolvien oikeudet oikeudellistuvat, koska yritysten elinkeino- ja investointisuoja ja monet sopimukset JO suojaavat fossiileja loputtomiin. Tämä voi kääntää trendin myös oikeuksissa.”

Niinistö myös huomautti, että aiemmin oikeusistuimet ovat vaatineet yksittäisiä maita – Hollantia, Ranskaa ja Saksaa – noudattamaan tunnollisemmin Pariisin ilmastosopimusta.

Osakkeenomistajien kapina

Toiset kaksi iso öljy-yhtiötä joutui taipumaan omien osakkeenomistajien tahtoon ilmastokysymyksessä. Nesteen entinen biopolttoainejohtaja Kaisa Hietala valittiin ExxonMobilin hallitukseen vastoin yhtiön johdon toiveita.  Hallitukseen pääsi myös toinen ilmastoasioita ymmärtävä.

Hietalan valinta kertoo selvästi, miten suursijoittajat ovat entistä herkempiä omistamiensa yhtiöiden ympäristöriskeille. Exxonin omistajat katsovat, ettei yhtiö ole edennyt ilmastotoimissaan riittävän nopeasti.

Hietala sanoi aiemmin keväällä Kauppalehden haastattelussa, että tähän mennessä on nähty vasta pintaraapaisu siitä kritiikistä, jonka yritysmaailma tulee kohtaamaan eri suunnista.

Nyt siis mennään syvemmälle kritiikkiin.

Chevronin yhtiökokous päätyi Yhdysvalloissa vaatimaan tiukennuksia yhtiön ilmastotavoitteisiin. Hollantilaisen Follow This – kampanjaryhmän ehdotus sai taakseen 61 prosenttia osakkaista.

Ryhmän perustaja Mark van Baal totesi Guardian-lehden mukaan, että institutionaaliset sijoittajat ymmärtävät, etteivät sijoitukset ole turvassa, jos ilmastonmuutos tuhoaa globaalitalouden.

Leena Brandt / Verde

26.5.2021 22:37

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti