Kesävaalit tuovat ylimääräistä työtä ja tarpeellista terveysturvaa

Viimeisten viikkojen koronatilanne ja siitä johdettava ennuste oli viimeinen pisara – kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle. Ratkaisusta ovat jo ehtineet tuoreeltaan sanoa sanottavansa niin salaliittoteoreetikot, rahansa käyttäneet ehdokkaat, helpottuneet vaaliavustajat kuin satunnaiset äänestäjätkin. Päätös on oikea, mutta tuli kovin viime tipassa, kirjoittaa Leena Brandt.

6.3.2021 | Kolumni

Kuva: hugovk / Flickr / CC

Ennen tätä aamua yksikään puolue ei ollut julkisuudessa rummuttanut vaalien siirtoa, vaikka sitä varmasti oli ehditty jo miettiä.

Yksi puolue oli äänekkäästi ilmaissut vastustavansa siirtoa, ja perussuomalaiset jäivät lopulta yksin puolustamaan huhtivaaleja. Muut puolueet käänsivät kelkkansa kuultuaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luvut: vaalipäivän tienoilla tartuntatapauksia voisi olla 2 600 – 11 200 kappaletta.

Kuten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi tämän iltapäivän tiedotustilaisuudessa, tämä tieto oli pysäyttävä.

Mitä tästä seuraa?

Kuntavaalit pystytään järjestämään tilanteessa, jossa rokotettujen – ja sairastamalla immuniteetin saaneiden – määrä on huomattavasti korkeampi kuin se olisi ollut huhtikuussa. Myös vaalivirkailijoita on mahdollisesti ehditty rokottaa.

Tämä voi puolestaan nostaa äänestysaktiviteettia tai pitää sen edes viime vuosikymmenten tasolla. Viimeksi 2017 noin 59 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnalle. Aktiivisuuteen voi vaikuttaa myös ennakkoäänestyksen piteneminen muutamalla päivällä kahteen viikkoon.

Demokratia on siis turvattu ja sen perään on outoa marista. Tästä voi lukea tietoja vaaleista, joita on ympäri maailmaa siirretty koronan vuoksi. Pelkästään Euroopassa on kymmeniä eri tason vaaleja siirretty viime ja tänä vuonna, muun muassa Saksassa, Puolassa ja Britanniassa.

Kallis päätös

Euroja ei ole kukaan vielä ehtinyt laskea, paitsi ehkä yksittäiset ehdokkaat, joiden vaalikassan pohja jo muutenkin pilkottaa.

Mitä tapahtuu jo varatuille mainospaikoille lehdissä, ratikoissa, diginäytöillä, televisiossa jne.? Mitä voi siirtää, saako uusista lehtimainoksista alennusta, mitä tehdä jo palkatuilla vaaliavustajilla? Summa summarum, kalliiksi tulee.

Rahaongelma on tietenkin yhteinen kaikille puolueille ja ehdokkaille, mutta varallisuus ei tässäkään ole jakautunut tasan. Jos siirtopäätös olisi tehty pari kuukautta sitten, olisi selvitty paljon vähemmällä.

Euroja palaa myös kunnissa. Erilaiset järjestelyt ovat jo pitkällä ja kaiken siirtäminen kahdella kuukaudella ei ole pikku juttu. Kesäkuu on jo mökkiaikaa, ja se voi tuoda omat kiemuransa muun muassa tarvittavien tilojen ja väen saatavuuteen.

Tuttu somehärdelli on jo alkanut. Twitter raikaa.

Kokoomusnuoret ja KD Nuoret vaativat Henrikssonin päätä vadille (noh, sentään kuvaannollisesti), perussuomalaiset ampuvat nyt joka suuntaan (tämäkin onneksi vain sanonta) ja useimmissa puolueissa käydään jäsenten välisiä puolesta ja vastaan.

Vihreät vaativat julki asiantuntija-arvioita terveysturvallisuudesta.

”Olemme tilanteessa, joka on hyvin altis valeuutisille ja perättömille väitteille vaalien siirtämisen syistä. Kansalaisilla pitää olla mahdollisuus tutustua asiantuntijoiden ratkaisevasti jyrkentyneisiin arvioihin tautitilanteesta ja vaalien järjestämisesta”, kirjoittaa puoluesihteeri Veli Liikanen blogissaan.

Kuka hyötyy?

Vedetään henkeä ja pohditaan hetki hyötyjiä. Loppujen lopuksi tämähän on aivan hieno juttu kaikille – ellei sitten kesäkuun tautitilanne ole jotenkin aivan kaamea.

Äänestäjille tämä on hyvä juttu, sillä äänestyspäiviä on nyt enemmän ja äänestyspaikkoja voi olla vaikka teltoissa kesähelteellä (optimismia).

Vaalivirkailijat saavat vaivanpalkaksi rokotteen etuajassa (ehkä).

Puolueet voivat rummuttaa viestejään kaksi kuukautta odotettua pitempään (huhhuh). Ehdokkaita voi vielä haalia lisää 4.5. saakka, jolloin ehdokaslistat menevät lopullisesti kiinni.

Media ja some saavat pureskeltavaa koko poliittisen mix-karkkipussin verran.

Iäkkäämpien on huolettomampaa tulla äänestämään – tämä suosii puolueita, joissa on paljon senioreita. Kahden kuukauden verran nuoria ehtii myös äänestysikään – tämä suosii niitä toisia puolueita.

Perussuomalaiset voivat taas uhriutua – koko vaalien siirtohan on luonnollisesti toteutettu vain estämään puolueen järisyttävää vaalivoittoa.

Kirsikka kakun päälle: Pekka Sauri voi jatkaa Twitterissä #pekankuntavaalikoulutus -sarjaansa, jossa hän kirjoitti eilen:

”Jos me olemme pyrkimässä päättämään kotikuntamme asioista vaikeissakin tilanteissa, ehkä me selviydymme myös vaalien siirtämisestä kahdella kuukaudella pandemian takia. Rauhoitetaan pikemmin kuin hämmennetään.”

Siinä se.

Leena Brandt / Verde

6.3.2021 18:09

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon