Kuntavaalit 2021: VM patistaa puhumaan suoraan kutistuvista kunnista

Valtiovarainministeriön kuntatalouden asiantuntijat muistuttavat kuntavaalien alla kuntien akuuteista ja pitkän tähtäyksen talousongelmista ja kestävyysvajeesta. Kunnat eriytyvät yhä selvemmin kasvaviin ja kutistuviin ja tästä olisi tulevien vastuullisten kuntapäättäjien syytä puhua ääneen jo ennen vaaleja.

18.2.2021 | Yhteiskunta

Puolessa Suomen kunnista on alle 6000 asukasta. Kuva: Mariamhei / Pixabay

Vuonna 2040 on enää muutamassa kaupungissa syntyvyys kuolleisuutta suurempi. Kun arvioidaan 15-64-vuotiaiden määriä, niin pienissä alle 10 000 asukkaan kunnissa pudotusta on 21-28 prosenttia seuraavien 20 vuoden aikana. Yli 100 000 asukkaan kaupungeissa – joita nyt on vain 9 – nousu on 11 prosenttia.

Uudet valtuustot aloittavat toimintansa puolitoista kuukautta vaalien jälkeen 1. kesäkuuta. Valtuustojen pitää miettiä, miten selvitä 700 lakisääteisestä tehtävästä – ja vapaaehtoisista tehtävistä sen lisäksi. Isot maailmanlaajuiset asiat – kuten ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen ja koronan jälkeinen elämä – painavat päälle.

Iso kysymysmerkki on sote-uudistus, joka ei ole vielä maalissa. Jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat, muuttuu kunnan rooli merkittävästi sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä hyvinvointialueille.  Elinkeinopolitiikka ja työvoimapalvelut nousevat tärkeiksi kunnan toiminnassa.

VM:n ylijohtaja Jani Pitkäniemi pohti torstaisessa toimittajatilaisuudessa kuntien selviytymiskeinoja. Hän kiteytti neuvoja sanoihin ”älykäs taantuminen ja kestävä kasvu”.  Kaupungistumiselle ei näy loppua, joten kunnissa olisi pohdittava, miten älykkäästi sopeutua tulevaan.

”Post-korona nostaa myös esiin tarpeen varautua tuleviin kriiseihin. Kunnissa on hyvä miettiä esimerkiksi miten digitaitoja voitaisiin kehittää ja hyödyntää jatkossa.”

Pitkäniemi varoittaa myös liikasäästämisestä. Etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvilla leikkaustoimilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia.

Valtiokonttori ja valiovarainministeriö pitävät yllä kuntien taloutta seuraavaa sivustoa www.tutkikuntia.fi. Sieltä voi kuka tahansa kuntalainen – ja tietenkin myös kuntavaaliehdokas – käydä tutkimassa oman kunnan lukuja ja verrata niitä muihin.

Leena Brandt / Verde

18.2.2021 13:33

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon