Yhdysvallat kirjoitti historiaa – Joe Biden presidentiksi, väistyvä presidentti kieltäytyy hyväksymästä vaalien tulosta

Historiallisissa vaaleissa Joe Biden ylitti voittoon tarvittavan 270:n valitsijahenkilön rajan Pennsylvanian 20:n äänen potilla. Ennätyksiä ja lasikattoja rikottiin niin annettujen äänien määrässä kuin haastajaehdokkaiden profiileissakin. Jatkokautta hakenut presidentti Donald Trump ei ole suostunut hyväksymään vaalien tulosta.

8.11.2020 | Ulkomaat

Tuleva Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja tuleva varapresidentti Kamala Harris. Kuva: lev radin / Shutterstock, Nuno21 / Shutterstock

Lähes koko viikon mittaiseksi venyneen ääntenlaskun jälkeen yhdysvaltalaiset mediat julistivat lauantai-iltana Suomen aikaa demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin 3.11.2020 presidentinvaalien voittajaksi. Bidenin rinnalle varapresidentiksi nousee demokraattisenaattori Kamala Harris.

Biden varmisti voittonsa Pennsylvanian kansainyhteisön ääntenlaskun edetessä pisteeseen, josta istuvan presidentti Donald Trumpin oli mahdotonta enää kiriä johtoon. Pennsylvania nettosi Bidenille 20 valitsijahenkilöääntä, mikä nosti Bidenin saldon yli voittoon tarvittavan 270:n valitsijahenkilön rajan.

Bidenin ja Harrisin valinta on monella tapaa historiallinen, Bidenin ollessa Yhdysvaltojen historian vanhin presidentiksi valittu ehdokas, ja Harrisin ollessa ensimmäinen varapresidentiksi valittu nainen ja ei-valkoista etnistä taustaa edustava henkilö.

Bidenin voiton varmistuminen on saanut ilahtuneen ja helpottuneen vastaanoton ympäri maailmaa. Voittajan julistus on ollut myös monelle tunteikas hetki. CNN uutiskanavan suorassa lähetyksessä asiantuntija Van Jones kyynelehti vuolaasti kertoessaan tuntemuksiaan Bidenin valinnasta.

“Tänä aamuna on helpompi olla vanhempi, helpompi olla isä. On helpompaa kertoa lapsille että totuus merkitsee, että ihmisen hyvyys merkitsee. En voi hengittää ei ollut vain George Floyd. Se on ollut monet ihmiset, joista on tuntunut että ei saa henkeä. Niin paljon on tullut käytettyä elämänvoimaa siihen, että pystyy pitämään itsensä vain kasassa”, Jones totesi kyynelten läpi.

Demokraattisia ja hyvien käytöstapojen normeja surutta rikkova presidentti Trump taas on kieltäytynyt hyväksymästä vaalien tulosta. Sen sijaan Trumpin kampanja kertoo tiedotteessa “Bidenin virheellisesti poseeraavan voittajana” ja aloittavansa maanantaina oikeustoimet “turvatakseen, että vaalilakeja noudatetaan täysin oikean voittajan valitsemiseksi.”

Yhdysvaltalaismediat ovat raportoineet, että Trumpilla ei ole aikomusta järjestää perinteeksi muodostunutta “häviäjän puhetta”, jolla vaalien hävinnyt osapuoli on pyrkinyt yhdistämään kansan siirtämällä omat kannattajansa uuden presidentin tueksi. Sen sijaan Trumpin on raportoitu viettäneen viikonloppua golfaamassa.

Ääntenlaskun aikaan Trumpilla on ollut huomattavia vaikeuksia pysyä presidentille kuuluvassa roolissaan, ja esimerkiksi noudattaa sosiaalisessa mediassa demokraattisten vaalien laillisuuden ja eheyden kunnioittamiseen liittyviä yhteisösääntöjä.

Pikaviestipalvelu Twitter on joutunut rajoittamaan presidentin vaaleihin liittyvien viestien näkyvyyttä harhaanjohtavina ja vaaliprosessia häiritsevinä.

Kuvakaappaus Donald Trumpin Twitter-tilin aikajanasta

 

Haastaja Joe Bidenin vaalikampanjan teema keskittyi parantamaan maan riitaisaa ilmapiiriä ja rakentamaan siltaa kahtiajakautuneen kansan välille. Donald Trump keskittyi tyylilleen uskollisena keräämään kannatusta jakamalla kansaa ja puhumalla yksinomaan omille kannattajilleen.

Lopullisen ääntenlaskun ollessa vielä kesken, molemmat ehdokkaat ovat keränneet ennätysmäärän ääniä. Joe Biden tekee historiaa keräämällä yli 74 miljoonan äänen potin, mikä on toistaiseksi suurin äänimäärä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

Joe Bidenin virkaanastujaiset pidetään 20. päivä tammikuuta 2021 ja siihen asti Trump on vallassa. Vielä on epäselvää, miten Trumpin hallinto aikoo siirtää Valkoisen talon isännyyden Bidenille, vai aikooko ollenkaan.

Milo Toivonen / Verde

8.11.2020 0:13

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti