OmaTahto2020 -kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Suomen aborttilainsäädännön päivittämiseen tähtäävä kansalaisaloite saavutti tarvittavan 50 000:n allekirjoittajan rajan. Kampanjan hallinnoinnista vastaavan Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra uskoo aloitteen menevän läpi eduskunnassa.

18.10.2020 | Ihmisoikeudet

Kuva: Jamo Images / Adobe Stock

OmaTahto2020 -kansalaisaloite saavutti sunnuntaina 18.10.2020 tarvittavan 50 000:n allekirjoittajan rajan, jonka johdosta aloite etenee eduskuntaan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite avattiin allekirjoituksille 23.9.2020.

Aloitteen tavoitteena on päivittää Suomen aborttilainsäädäntö nykyaikaan. Kampanjan verkkosivuilla kansalaisaloitetta kuvaillaan:

“OmaTahto2020 on kansalaisaloite, jonka tavoitteena on päivittää Suomen laki raskauden keskeyttämisestä nykyaikaiseksi, eurooppalaista lainsäädäntöä vastaavaksi ja raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Kansalaisaloite vaatii, että jatkossa abortin saamiseksi riittää raskaana olevan oma tahto ja että kahden lääkärin lausunnosta luovutaan.

Oikeus vapaaseen ja turvalliseen raskaudenkeskeytykseen on keskeinen osa naisten kehollista itsemääräämisoikeutta. Suomen laki raskauden keskeyttämisestä ei kunnioita raskaana olevan itsemääräämisoikeutta. Laki on 50 vuotta vanha ja muihin Euroopan maihin verrattuna tiukka.”

Kampanjaan on ilmoittautunut järjestöjä niin terveys- kuin ihmisoikeussektoriltakin. Mukana on myös puoluepoliittisia järjestöjä, mukaan lukien kaikista hallituspuolueista. Yhteensä järjestöjä on kampanjan verkkosivuilla Naisasialiitto Unionin lisäksi 25.

Kampanjan hallinnoinnista vastaavan kansalaisjärjestö Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra uskoo, että aloite hyväksytään eduskunnassa, kunhan kampanja hoidetaan ensin loppuun asti.

“Työ ei lopu kuitenkaan tähän (allekirjoitusten keräämiseen). Kampanjan edustajat ovat tavanneet jo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun esikunnan ja saaneet vihreää valoa.

Nyt tapaamme vielä eduskuntaryhmien edustajat, jotta saamme poliittiset sitoumukset aloitteen kannattamisesta, kun se tulee eduskunnan käsittelyyn. Meille Unionissa oli alusta asti päivän selvää, että kun jotain tehdään, tehdään se kunnolla. Olemmehan me sentään suomalaisia naisasianaisia”, Diarra toteaa.

Milo Toivonen

18.10.2020 17:21

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon