WC-pytyt valtasivat Kansalaistorin

Kansalaistorilla nähtiin eilen WC-pytyistä koottu taideteos, jonka tarkoitus oli herättää keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Omilla valinnoilla kuluttaja voi vaikuttaa merkittävästi vesiin pääsevien haitta-aineiden määrään.

WC-pytyt valtasivat Kansalaistorin
Kuva: HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti keskiviikkona Kansalaistorilla Pytyllä on asiaa -tapahtuman, jossa kymmenistä WC-pytyistä rakennettu Itämeren portit -teos tuotiin herättelemään keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Tavoitteena oli lisätä asukkaiden ymmärrystä haitallisista aineista.

Haitalliset aineet ovat kemikaaleja ja muita aineita, jotka aiheuttavat riskin ihmisten tai eliöiden hyvinvoinnille. HSY käynnisti viime vuoden lokakuussa projektin, jonka tavoitteena on lisätä pääkaupunkiseudun asukkaiden, erityisesti nuorten, ymmärrystä haitallisista aineista, ehkäistä niiden päätymistä ympäristöön ja motivoida asukkaita ympäristöystävälliseen toimintaan.

Tapahtuma nostaa esiin arjen valintojen vaikutuksia ympäristöön

Tapahtuman keskipisteeksi rakennettiin näyttävä Itämeren portit -teos, joka koostui kymmenistä wc-pytyistä ja toi esiin kodin tuotteissa ja tavaroissa esiintyviä haitallisia aineita. Vaarallisten kemikaalien pääsy Itämereen on kaikkien asia, sillä kodeissa on Itämeren portti eli viemäri, jonka kautta haitalliset aineet voivat kulkeutua vesistöihin.  

"Jokainen voi vähentää omaa kemikaalikuormaansa kiinnittämällä huomiota ostokäyttäytymiseensä ja kyseenalaistamalla sen, ovatko kaikki tuotteet todella tarpeellisia. Joskus tuote on kuitenkin hankittava, ja silloin on hyvä minimoida sen haitallisuus ympäristölle esimerkiksi suosimalla ympäristömerkittyjä tuotteita", kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner. 

Haitallisten aineiden vähentäminen alkaa kotoa

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, ja kotitaloudet ovat suurin haitallisten aineiden lähde yhdyskuntajätevesien osalta. Haitallisia aineita päätyy jäteveteen kuluttajatuotteista, lääkkeistä ja kotien kemikaaleista, eivätkä ne kaikki poistu edes tehokkaan jätevedenpuhdistusprosessin avulla. Viemäriin päätyy haitallisia aineita myös vaarallisten jätteiden vääränlaisen hävittämisen seurauksena. 

"Poistamme kaupunkilaisten jätevesistä erittäin tehokkaasti esimerkiksi merta rehevöittävät ravinteet, mutta nykyisiä jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu haitallisten aineiden poistoon. Osa viemäriin johdetuista haitallisista aineista voi siis päätyä sellaisinaan Itämereen", sanoo yksikön päällikkö Maria Valtari HSY:n jätevedenpuhdistuksesta.  

Ympäristöön päädyttyään haitalliset aineet voivat esimerkiksi häiritä eliöiden elintoimintoja, kehitystä, hormonitoimintaa tai vaikuttaa lisääntymiseen. Kaikista haittavaikutuksista, ja etenkään aineiden yhteisvaikutuksista, ei tiedetä vielä tarpeeksi. 

HSY:n projekti on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Ahti-ohjelmasta. Osana projektia HSY on tuottanut videoita henkilökohtaisen kemikaalikuorman vähentämisestä, kodin siivouksen ja kosmetiikan haitallisista aineista sekä vaarallisten jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä. Videot ovat katsottavissa mm. HSY:n YouTube-kanavalla.

Kuva: HSY

Lue lisää