Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on edelleen arkipäivää suomalaisessa työelämässä

Saara Hyrkkö jää maanantaina perhevapaalle. Samalla hän jätti kirjallisen kysymyksen jossa vaatii hallitukselta toimia raskaussyrjintään puuttumiseksi. Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on arkipäivää suomalaisessa työelämässä, vaikka tasa-arvolaki sen yksiselitteisesti kieltää.

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on edelleen arkipäivää suomalaisessa työelämässä

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö jää maanantaina perhevapaalle. Hyrkön toisen lapsen laskettu aika on kesäkuussa. Perhevapaansa aikana Hyrkkö osallistuu tarpeen vaatiessa ja mahdollisuuksien mukaan eduskuntaryhmän työhön ja välttämättömiin äänestyksiin.

– Esimerkiksi käännytyslain kohdalla jokaisen kansanedustajan ääni painaa. Jos mahdollista, tulen siitä äänestämään, Hyrkkö sanoo.

Hyrkkö jakaa vanhempainvapaat tasan puolisonsa kanssa. 

– Suosittelen sitä ihan kaikille kahden vanhemman perheille. On paitsi tasa-arvon, myös perheiden hyvinvoinnin kannalta hyvä asia, että vanhemmuuden ilot ja vastuut jakautuvat tasaisesti, toteaa Hyrkkö.

Hyrkön mukaan raskauden ja perhevapaiden perusteella tapahtuva syrjintä on edelleen yleistä työelämässä. Hän on siksi jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitusta tarttumaan esimerkiksi tasa-arvovaltuutetun esiin nostamiin lainsäädännöllisiin puutteisiin.

– Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on arkipäivää suomalaisessa työelämässä, vaikka tasa-arvolaki sen yksiselitteisesti kieltää. Erityisesti määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevät ovat alttiita tälle syrjinnän muodolle. Vähintä mitä hallitus voi tehdä, on tuoda määräaikaisuuksien lisäämisen rinnalle aidosti tehokkaita keinoja torjua tätä haitallista ja työelämän tasa-arvoa nakertavaa ilmiötä, peräänkuuluttaa Hyrkkö.

Lue lisää