Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Naistenpäivä ennen ja nyt

Jo yli sadan vuoden ajan maailman eri kolkissa on vietetty kansainvälistä naistenpäivää. Päivä sai alkunsa Yhdysvaltojen Sosialistipuolueen järjestämästä kansallisesta naistenpäivästä 28. helmikuuta 1909. Seuraavana vuonna Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen naistoimiston johtaja Clara Zetkin ehdotti kansainvälisen naistenpäivän perustamista. Ensimmäinen kansainvälinen naistenpäivä pidettiinkin 19. maaliskuuta 1911.  Vuonna 1975 YK otti kansainvälisen naistenpäivän virallisesti

Naistenpäivä ennen ja nyt

Jo yli sadan vuoden ajan maailman eri kolkissa on vietetty kansainvälistä naistenpäivää. Päivä sai alkunsa Yhdysvaltojen Sosialistipuolueen järjestämästä kansallisesta naistenpäivästä 28. helmikuuta 1909. Seuraavana vuonna Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen naistoimiston johtaja Clara Zetkin ehdotti kansainvälisen naistenpäivän perustamista. Ensimmäinen kansainvälinen naistenpäivä pidettiinkin 19. maaliskuuta 1911.  Vuonna 1975 YK otti kansainvälisen naistenpäivän virallisesti ohjelmaansa, jonka jälkeen sitä on vietetty aina 8. maaliskuuta. 

Päivästä on muodostunut globaali tunnustus sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiselle ja sen juuret ja perinteet vaihtelevat maittain: joillekin se on protestin päivä, toisille taas juhlan ja tasa-arvon edistämisen aikaa. Kansainvälinen naistenpäivä muistuttaa meitä joka vuosi tasa-arvon edistymisestä mutta myös haasteista, jotka vielä odottavat ratkaisuaan. 

Tänään, kun juhlimme naistenpäivää ja muistelemme sen juuria, arvostakaamme niitä askelia, joita on otettu jo yli sata vuotta sitten. Tuolloin vaadittiin naisten äänioikeutta ja oikeutta osallistua yhteiskuntaan täysivaltaisena kansalaisena. Nykyisin kohtaamamme haasteet, kuten sukupuolten välinen palkkaero, työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen, sukupuolittunut väkivalta ja syrjintä, vaativat edelleen meitä kaikkia – naisia ja miehiä – työskentelemään yhdessä, jotta voimme rakentaa tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman maailman. 

Naistenpäivä muistuttaa meitä edistyksestämme, mutta myös siitä pitkästä matkasta, joka meillä vielä on edessämme. 

Vuoden 2024 teemana on “inspiroi osallisuutta”

Joka vuosi kansainvälisen naistenpäivän juhlinta keskittyy jonkin teeman ympärille. Tänä vuonna teemana on “Inspiroi osallisuutta” (Inspire Inclusion), mikä korostaa kaikki mukaan ottavan yhteiskunnan merkitystä, jossa jokaisella naisella on paikkansa ja mahdollisuutensa. Teema haastaa meidät kaikki miettimään, miten voimme edistää naisten osallisuutta ja varmistaa, että kaikki tuntevat kuuluvansa yhteiskuntaan.

Osallisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset, riippumatta sukupuolestaan, rodustaan, iästään, kyvyistään, uskonnostaan, kehonkuvastaan tai identiteetistään, tunnistetaan tasa-arvoisikin yhteiskunnan jäseniksi ja heitä arvostetaan yksilöinä.

“Inspire Inclusion” -teema kehottaa meitä kaikkia toimimaan silloin, kun näemme, että naiset eivät ole edustettuina, kun he kohtaavat syrjintää tai kun heidän kohtelunsa ei ole oikeudenmukaista. Tämä tarkoittaa puuttumista epäkohtiin joka kerta, kaikissa tilanteissa, kun niitä havaitsemme.

Kansainvälisen naistenpäivän sivusto listaa keinoja, joilla naisten osallisuutta voi kuka tahansa edistää. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että

  • kannustetaan naisia taloudelliseen itsenäisyyteen ja tuetaan heidän urakehitystään
  • pidetään huolta rekrytoinnin moninaisuudesta työpaikoilla
  • tuetaan naisia ja tyttöjä johtajuudessa, liiketoiminnassa ja erityisesti STEM-aloilla (Science, Technology, Engineering, and Mathematics)
  • varmistetaan, että naisten ja tyttöjen tarpeet huomioidaan infrastruktuurin luomisessa
  • autetaan naisia ja tyttöjä tekemään tietoisia päätöksiä terveydestään
  • varmistetaan, että naiset ja tytöt saavat tarvittavat resurssit koulutukseen.

Voit osallistua kansainvälisen naistenpäivän kampanjaan ottamalla inspiroivan kuvan ja jakamalla sen sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #IWD2024 ja #InspireInclusion.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää