Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Heinolan torilla ikämiehet valitsivat yllättäen Haaviston

Torin reunalla sikaria polttava 76-vuotias Matti Aaltonen on kannattanut Pekka Haavistoa useissa vaaleissa, myös Haaviston pyrkiessä eduskuntaan.  “Hän on sympaattinen ja monitaitoinen ja minun mielestäni valtiomiesainesta. Jos hän olisi hetero, hän menisi läpi kerralla!” Ei siis ole epäilystäkään, ketä Aaltonen äänestää sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella. Haaviston kilpakumppani Alexander Stubb on

Heinolan torilla ikämiehet valitsivat yllättäen Haaviston

Torin reunalla sikaria polttava 76-vuotias Matti Aaltonen on kannattanut Pekka Haavistoa useissa vaaleissa, myös Haaviston pyrkiessä eduskuntaan. 

“Hän on sympaattinen ja monitaitoinen ja minun mielestäni valtiomiesainesta. Jos hän olisi hetero, hän menisi läpi kerralla!”

Ei siis ole epäilystäkään, ketä Aaltonen äänestää sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella. Haaviston kilpakumppani Alexander Stubb on Aaltosen arvion mukaan ”ihan paikallaan oleva mies”, mutta ei herätä Haaviston tapaan sympatiaa. 

“Pekka sen sijaan herättää.” 

Matti Aaltosen mielestä Pekka Haavisto on sympaattinen. Kuva: Tero Koskinen

Aaltosen kanta on iäkkäiden miesten joukossa poikkeus. Tammikuun lopulla julkaistussa Helsingin Sanomien kyselyssä kävi ilmi, että Stubb on miesten suosikki ja Haavisto naisten. Todennäköisyys äänestää Haavistoa laski kyselyn mukaan vastaajan korkeamman iän myötä. Verde-lehti kävi vaaliviikon maanantaina kysymässä kuuden satunnaisen yli 60-vuotiaan Heinolan torilla vastaan tulleen miehen näkemyksiä presidenttiehdokas Haavistosta.

Kaikki haastatelluista eivät halunneet esiintyä omalla nimellään. Joukon korkeimman iän saavuttanut 80-vuotias herrasmies kertoi äänestäneensä Haavistoa aiemminkin. 

“Tällä kertaa olen sitä mieltä, että hän edustaa inhimillisempää kasvoa ja henkilöä kuin Stubb. Ja Stubbin moderni mundiaalisuus ei lämmitä minua, pikemminkin ärsyttää – mikä sataa Haaviston inhimilliseen laariin. Mielestäni kohtalaisen selvä vaihtoehto.”

Myös vox populimme toiseksi iäkkäin haastateltava, 79-vuotias mies, on Haaviston kannalla. 

“Haavisto oli erinomainen ulkoministeri Nato-prosessin yhteydessä. Haavisto hankki siinä kyllä aikamoiset kannukset itselleen.” 

Kilpakumppaneiden kannatuksen jakautumisen miehiin ja naisiin haastateltavamme arveli johtuvan siitä, että Stubbin räiskyvä ja ulospäin suuntautunut olemus vetoaa usein enemmän miehiin. 

Stubbia äänestänyt 67-vuotias mies arvelee puolestaan sukupuoliin liittyvän eron ehdokkaiden kannatuksessa johtuvan siitä, että naiset ovat suvaitsevampia ”puolisohommista”. 40 prosenttia Helsingin Sanomien vaaliviikon maanantaina julkaistuun kyselyyn vastanneista Stubbin kannattajista arvioi, että yksi syy olla äänestämättä Haavistoa on seksuaalinen suuntautuminen. Suurimmat syyt jättää äänestämättä Haavistoa olivat kuitenkin arvot ja puoluekanta.

Stubbia äänestävä haastateltavamme pitää silti Haavistoa viisaana ja asiallisena ihmisenä. Seksuaalinen suuntautuminen painoi kuitenkin lopulta äänestyspäätöksessä. 

“Stubbillakin on ulkomaalaistaustainen vaimo, mutta kun ajatellen vaikkapa itsenäisyyspäivän vastaanottoa, niin sanotaan suoraan, että tästä voi ajatella mikä on kanta.”

Torigalluppimme nuorimmalle vastaajalle, 63-vuotiaalle Pekka Niemelälle, Haavisto olisi todella hieno vihreä presidentti. Verde-lehden lukijaksi tunnustautuva Niemelä arvioi, että molemmilla ehdokkailla on paljon ulkomaan kokemusta. 

“Mutta Haavisto on ollut paljon rauhanturvatyössä.  Hänellä on kokemusta myös kriisialueiden hoidosta. Nämä ovat minun kriteerini.”

Vaikean äänestyspäätöksen tehnyt 68 vuotta täyttänyt mies toteaa Haavistosta, että ”kyllähän sillä älyä on, kuitenkin”. 

“Vähän sellaisia ristiriitaisia ajatuksia. Pidän kuitenkin Haavistoa enemmän olemukseltaan ihmisenä. Tietenkin hänen aviopuolisonsa vähän herättää kummastusta. Maailma ei ole täysin valmis siihen.”

Haaviston vastaehdokkaan haastateltavamme kokee olevan liian ylimielinen, jotta häntä voisi äänestää. 

“Kävin antamassa ääneni jo Haavistolle, vaikka pienin ristiriitaisin tunnelmin. Kahdesta sellaisesta, jotka eivät ole omia ehdokkaitani, on vaikeaa puntaroida.”   

Helsingin Sanomien kyselyn asettamien ennakko-oletusten vastaisesti Heinolan torilla kohtaamamme yli 60-vuotiaat miehet valitsisivat Haaviston presidentiksi 83,3 prosentin kannatuksella. Otanta on tietenkin aivan liian pieni johtopäätöksille vaalien tuloksesta. Heinolan torilla kohtaamamme miehet äänestäisivät valtaan inhimilliseksi kokemansa presidentin.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää