Hyvinvointialueiden todellisuus iski vasten kasvoja myös Oulussa

Oulun suunnalla on nyt sama murhe kuin muuallakin Suomessa: miten hyvinvointialueiden käy. Pohjois-Pohjanmaalla on eniten huolta aiheuttanut hoitohenkilöstön hyvinvointi ja mielenterveyspalvelujen riittävyys. Vihreitä poliitikkoja työllistävät myös kaivoshankkeiden ja vesivoiman lisärakentamisen tuoma kuormitus luonnolle ja ihmisille.

26.1.2024 | Puheenvuoro

Kirjeen Oulun vaalipiiristä on kirjoittanut piirin vihreiden puheenjohtaja Aki Heiskanen:

”Piirissämme iso poliittinen puheenaihe ovat tietenkin hyvinvointialueet. Ne ovat kaikki suurissa rahoitusvaikeuksissa, mikä on tarkoittanut muutosneuvotteluja useimmilla hyvinvointialueilla. Käytännössä tämä tietää organisaatiorakenteen kaventamista ja toimipisteiden ‘radikaalia’ karsimista. Juuri esitelty STM:n sairaalaverkkoselvityksessä esitetään päivystyssairaaloiden vähentämistä ja palveluiden keskittämistä. 

Todellisuus on nyt toinen kuin silloin, kun hyvinvointialueuudistusta valmisteltiin. Silloin vakuuteltiin useampaan otteeseen, että kyseessä ei ole palveluiden keskittämishanke, vaan tarvittavat säästötoimet saadaan aikaan suuremman kokonaisuuden mahdollistamien toiminnallisen tehostuksen kautta.

Nyt ollaan kuitenkin siinä, että lähialueiden palveluita vähennetään ja keskitetään, ennaltaehkäiseviä toimia ei lisätä ja mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat katastrofaalisen heikossa asemassa. Samalla emme kuitenkaan näe toimenpiteitä, kuinka erikoissairaanhoito säästäisi. Idea on kuitenkin koko ajan ollut kevyempien ja hyvinvointia lisäävien palveluiden lisääminen, jotta raskaiden palveluiden tarve vähenee. Paikallisesti Pohjois-Pohjanmaalla on eniten huolettanut hoitohenkilöstön hyvinvointi ja mielenterveyspalveluiden riittävyys. 

Kuntapolitiikassa on keskusteluttanut kaavoitukseen liittyvät asiat, kuten mikä rakennetulla kulttuuriympäristöllä ympäristöllä on ja mikä arvo on säilyttää ja korjata mieluummin kuin purkaa ja rakentaa uutta. Oulussa on esimerkiksi herättänyt kritiikkiä museorakennus Ainolan myynti. Luontojärjestöt halusivat rakennukseen eläinmuseon yliopiston kokoelmia varten, mutta kaupunki päätti myynnistä.

Paikallisesti vihreät pitävät esillä luontoon liittyviä asioita: miten päätöksenteossa otetaan huomioon luontoarvot yleisesti, eläinten oikeudet sekä kaivosten ja vesivoiman lisärakentamisen aiheuttamat haitat luonnolle ja ihmisille.

Nyt käydään tietenkin presidentinvaalit, ja ehdokas numero 10 on Pekka Haavisto. Tämä ehdokas ja siihen liittyvä vaalityö on meille mahdollisuus ja asian jännittävyys lisää positiivista yhteishenkeä. Haaviston ehdokkuus innostaa, tuo ihmisiä yhteen ja samalla luo yhteistä, samaan tavoitteeseen pyrkivää toimintaa alkuvuoteen. Alkukesästä on sitten EU-vaalit, joka on toinen mahdollisuus innostavaan yhteiseen tekemiseen. Tällä toiminnalla on mahdollista kannustaa myös uusia aktiiveja mukaan vihreisiin. 

Tänä vuonna alkavat valmistelut vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleihin. Ehdokkaita nimetään taas paljon, ja tähän pitää jo valmistautua. Uskon, että oppositiosta ponnistaminen ja nykyisen hallituksen leikkauslinjaukset tarjoavat meille hienon mahdollisuuden nostaa vihreät arvot ja vihreiden poliittiset linjaukset näkyviin ja siten saavuttaa vaaleissa hieno tulos. 

Haasteena ja huolena meillä on jäsenten määrä, varsinkin aktiivien määrä jäsenyhdistyksissä. Tietenkin on oltava iloinen jokaisesta jäsenestä ja jokaisesta aktiivista, mutta mitä suurempi joukko sitä monipuolisempi toiminta ja laajempi vastuunkantajien joukko.

Odotan vuodelle 2024 paljon innostavaa ja mukaansa tempaavaa yhdessä tekemistä. Odotan myös, että nyt jo luottamustoimissa toimivat vihreät jatkavat yhtä esimerkillisen aktiivista ja keskusteluja herättävää toimintaa kuin aiemminkin. Ja erityisesti, että he jaksavat tehdä tätä työtä ja saavat siihen kaiken tarvitsemansa tuen.”

Aki Heiskanen
Kirjoittaja on Oulun vaalipiirin vihreiden puheenjohtaja

26.1.2024 12:23

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon