Vihreä siirtymä tuo työpaikkoja Vaasaan ympäristöineen ja luo pohjaa myös vihreiden kannatuksen kasvulle

Vihreä siirtymä näkyy vahvasti Vaasan seudulla ja investoinneissa on uusiutuvaa energiaa ja akkuvarastoja. Vihreille Vaasan vaalipiiri on kuitenkin yksi haastavimmista ja uusien aluevaltausten tekeminen on vaatinut paljon työtä. Julkisessa keskustelussa pyörivät yhä auringonlaskun alat, turkistarhat ja turve.

17.1.2024 | Puheenvuoro

Kirjeen Vaasan vaalipiiristä on kirjoittanut piirin vihreiden puheenjohtaja Jenni Kuisti: 

”Alueellisesti puhuttavia aiheita ovat sote-palvelut ja erityisesti palveluverkko, kuten koko maassa. Hyvinvointialueiden säästötavoitteet alkavat pikkuhiljaa tulevana vuonna konkretisoitua ja se varmasti tulee kuumentamaan poliittista ilmapiiriä, erityisesti uusien aluevaalien lähestyessä. Odotan myös hallituksen sosiaaliturvaleikkausten vaikutusten näkyvän nopealla aikataululla niin hyvinvointialueilla kuin kuntien lisääntyvinä toimeentulotukimenoina. Nämä vaikutukset on myös syytä nostaa esiin.

Turkistarhaus on noussut viime aikoina paikallisesti keskusteluun. Pohjalaismaakuntien maakuntajohtajat sekä useat kuntajohtajat vetosivat joulun alla hallitukseen turkiselinkeinon jatkon turvaamiseksi. Alueellamme on suuri osa maamme turkistarhoista. Edeltävissä eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiirissä vain vihreiden ehdokkaat olivat johdonmukaisesti turkistarhauksen lakkauttamisen puolella. Emme näe eettisesti kestämättömän auringonlaskun alan tekohengittämistä järkevänä, vaan Vaasan vaalipiirissä tulisi nyt keskittyä tulevaisuuden mahdollisuuksiin, joita erityisesti vihreä siirtymä meille tuo. 

Kotipaikkakunnalleni Alajärvelle ja naapuriin Keski-Suomen puolelle Kyyjärvelle on esimerkiksi rakentumassa Suomen suurin, ja Euroopankin mittakaavassa merkittävän kokoinen, uusiutuvan energian hybridipuisto akkuvarastoineen. Rakentamisessa tullaan osin hyödyntämään vanhoja turpeennostopaikkoja. Tämän lisäksi vaalipiirissämme esimerkiksi Vaasan ja Kokkolan alueella on useita vihreään siirtymään liittyviä hankkeita. Vaasa mainostaa itseään Pohjolan energiapääkaupunkina, jonne on keskittynyt kestävien, vähäpäästöisten energiaratkaisujen tutkimusta ja yritystoimintaa. 

Tänä vuonna aiomme Vaasan vaalipiirin alueella hioa maakuntien välistä yhteistyötä entistä parempaan kuosiin. Vaalipiirihän koostuu kolmesta maakunnasta, joiden sisältä löytyy hyvin erilaisia alueita, kuntia ja kaupunkeja. Alueella toimitaan myös kahdella kielellä eli suomeksi ja ruotsiksi. Teemme töitä vihreämmän vaalipiirin eteen paikoitellen hyvin pienellä aktiivien joukolla, joten yhteistyöstä on haettava entistä enemmän voimaa saadaksemme vihreistä näkyvämmän vaihtoehdon äänestäjille.

Vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleissa meidän pitää saada lisää paikkoja vihreille vaikuttajille läpi vaalipiirin. Onnistuaksemme siinä, tulemme tarvitsemaan mukaan uusia ihmisiä. Uusien ihmisten tavoittaminen ja saaminen mukaan toimintaan on haastavaa, sillä julkinen vihreys tuo mukanaan täällä usein yhä monenlaisia ikäviä ilmiöitä, erityisesti pienemmillä paikkakunnilla.

Muutoin huolemme ja ilonaiheemme heijastelevat pitkälti valtakunnallista tilannetta. Resurssit ovat entistä pienemmät, joten vapaaehtoisten panos nousee entistä suurempaan merkitykseen. Toisaalta odotamme presidentinvaalien sekä vihreän raikkaan vaihtoehdon hallituspolitiikalle tuovan myös mahdollisuuksia.

Vaikka vihreät vaalipiirissämme ovat ehkä vielä marginaalissa, on vaalipiirimme kuitenkin myös monin tavoin katsottuna varsin vihreä. Me paikalliset vihreät emme lakkaa uskomasta, etteikö se lopulta näkyisi myös kannatuksen kasvuna.”

Jenni Kuisti
Kirjoittaja on Vaasan vaalipiirin vihreiden puheenjohtaja.

17.1.2024 15:19

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon