Puoluevaltuusto keskusteli itärajan tilanteesta

Vihreiden puoluevaltuusto kävi viikonloppuna perinpohjaisen keskustelun puolueen turvallisuus- ja ihmisoikeuspolitiikasta. Tampereella kokoontuneet valtuutetut linjasivat myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiä sekä valmistelivat uutta kaupunkipolitiikkaa.

27.11.2023 | Vihreiden tulevaisuus

Puolueen puheenjohtaja Sofia Virta. Kuva: Tero Koskinen

Venäjän Suomen rajalla käynnistämän hybridioperaation ihmisoikeus- ja turvallisuuskysymykset puhututtivat ja nostivat tunteet pintaan Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella. Puoluevaltuusto toimii puoluekokousten välissä puolueen korkeimpana poliittisena linjanvetäjänä.

Vihreä eduskuntaryhmä tukee hallitusta sen rajaliikennettä rajoittaneissa päätöksissä. Kokouksen avauspuheenvuorossa puolueen puheenjohtaja Sofia Virta totesi Suomen tehtävän olevan osoittaa Venäjälle, ettemme tingi oikeusvaltioperiaatteista.  

Poliittisen keskustelun tunteikkaimmat puheenvuorot pitänyt puoluevaltuuston jäsen Oona Foster vastustaa turvapaikkahakemusten keskittämistä yhteen paikkaan ja on huolissaan mahdollisen rajaväkivallan lisääntymisestä. Virta vastasi Fosterin kritiikkiin muistuttamalla, ettei ihmisiä ole Suomen päätösten takia paleltunut Suomen ja Venäjän rajalle. Virta kiisti myös somessa esiintyneet väitteet, joiden mukaan rajavartijat eivät olisi toimineet virkavastuun mukaisesti.

Kokouksen toisena päivänä valtuusto käsitteli raja-asiaa suljettujen ovien takana. Yleensä valtuuston kokoukset striimataan niin, että kuka tahansa voi seurata kokouksen kulkua. Myös Virta ja presidenttiehdokas, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto osallistuivat rajasta käytyyn luottamukselliseen keskusteluun. Puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Allu Pyhälammi perusteli suljettuja ovia aiheen sensitiivisyydellä ja sillä, että kysymys jakaa ihmisten mielipiteitä vahvasti:

”Haluttiin käydä avoin, turvallinen ja luottavainen, mutta samaan aikaan rakentava keskustelu.”

Virta on ylpeä, että aihe herätti paljon keskustelua puoluevaltuustossa. Kyse on vihreille isoista asioista, joiden kuuluukin herättää tunteita. 

”Se osoittaa, että meillä on kykyä ja halua kantaa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta kysymyksestä vastuuta, ja varmistaa, että ihmisoikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa”, kommentoi Virta.

Virran mukaan valtuustokeskustelu todistaa, että vihreät on oikeasti ihmisoikeuspuolue, jolla olisi kapasiteettia olla tällaisista kysymyksistä vastaava pääministeripuolue.

Oona Foster. Kuva: Tero Koskinen

Foster oli kokouksen jälkeen tyytyväinen, että puoluevaltuutetut pääsivät keskustelemaan puheenjohtajan ja presidenttiehdokkaan kanssa rajakysymyksestä luottamuksellisesti. Fosterin mukaan aihe jakoi Vihreitä jo edellisen päivän avoimesti pidetyssä poliittisessa keskustelussa.

”Meillä on tässä ihan selkeitä poliittisia linjaeroja, se on varmaan hyvä tunnistaa. ”

Rajaliikenteen rajoituksien ja turvapaikkahakemusten käsittelyn lisäksi poliittisessa keskustelussa puhututtivat Gazan tilanne sekä ilmasto- ja ympäristökysymykset. Puoluevaltuusto hyväksyi laajan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman sekä antoi eväitä puolueen kaupunkipoliittisen ohjelman ja eurovaaliohjelman laatijoille.

Tero Koskinen
Kirjoittaja on puoluevaltuuston varajäsen.

27.11.2023 12:27

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon