Naiset ja lapset jäävät kriisien alle

Kuinka monta kriisiä mahtuu kansainvälisen huomion kohteeksi? Moni on huolissaan Ukrainasta, jonka sotakärsimykset jäävät nyt osin Gazan kriisin varjoon. Näiden lisäksi varjossa on paljon muutakin Afganistanista Sudaniin ja uiguureista kurdeihin. Usein vähemmälle huomiolle jää myös naisten ja lasten kohtalo, joka on kriiseissä erityisen julma.

2.11.2023 | Pääkirjoitus

Suomen Punainen Risti vie konfliktialueille muun muassa kenttäsairaaloita. Kuva: Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti

Gazan synkkenevä tilanne heijastuu tietenkin kaikkiin alueella oleviin, kun taistelut tappavat ja tuhoavat rakennuksia. Puoli miljoonaa naista ja tyttöä on menettänyt kotinsa ja leskien määrä kasvaa päivä päivältä. Muutenkin vaikeissa oloissa naisten mahdollisuudet turvata oma ja lastensa hyvinvointi on vaikeaa. Ruokaa, vettä, lääkkeitä tai suojaa ei yksinkertaisesti riitä kaikille, vaikka avustuksia on jonkin verran pystytty jakamaan.

Naisten asema ei palestiinalaisalueilla ole muutenkaan ollut helppo. Naisten katsotaan olevan miespuolisen läheisen määräysvallan alla ja leskille tämä merkitsee erityisen turvatonta asemaa.

Naisten ja tyttöjen aseman karmeus on paljaimmin näkyvillä Afganistanissa. Länsimaisten joukkojen hätäisen poistumisen jälkeen Taliban alkoi rajoittaa elämistä, työssä ja koulussa käyntiä ja ulkona liikkumista.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kehitys on kuluneiden kahden vuoden aikana mennyt vain entistä pahempaan suuntaan. Naisten keskinäistä yhdessäoloakin rajoitetaan monin keinoin, jopa kauneussalongit kieltämällä, ja tyttöjen sallittua koulunkäynti-ikää on juuri laskettu 12 vuodesta 10 vuoteen.

Afganistanissa puolet väestöstä – naiset ja tytöt – on suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle. Maa on taloudellisesti konkurssissa, terveydenhoitojärjestelmä on lähes romahtanut, köyhyys lisääntyy ja miljoonat ovat suoranaisen nälänhädän partaalla.

Naisten ja tyttöjen asema puhuttaa myös Iranissa, jossa niin sanotun siveyspoliisin otteet ovat tuoneet ihmisiä kaduille mielenosoituksiin. Vuoden 2022 mellakat johtivat paitsi kuolemiin kaduilla ja selleissä myös teloituksiin ja vankeusrangaistuksiin ja naisten, LGBTI:n, etnisten ja uskonnollisten vähemmistöryhmien vainon lisääntymiseen.

Iranin siveyspoliisi lakkautettiin mellakoiden jälkeen, mutta perustettiin uudelleen tänä vuonna ja sen toiminta on jälleen osoittautunut hengenvaaralliseksi. Iranissa naisten ei vain pidä peittää hiuksiaan, vaan heitä rajoitetaan monin tavoin. Kiellettyä on niin polkupyörän ajo kuin urheilukatsomossa istuminen, eikä ulkomaille pääse matkustamaan ilman puolison lupaa.

Naisten oikeudet ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat arvoja, joilla on merkitystä rauhaan ja turvallisuuteen niin kunkin maan sisällä kuin kansainvälisesti. Ihmisoikeudet ja demokratia edellyttävät myös naisten mukanaoloa. Tyttöjen koulutus merkitsee paitsi hyvinvointia heille itselleen, myös kehitystä koko yhteiskunnalle.

Suomen, EU:n ja koko kansainvälisen yhteisön pitää löytää keinot tukea puolta ihmiskunnasta, naisia ja tyttöjä, myös vaikeissa olosuhteissa. Tukea on yritettävä viedä myös esimerkiksi Afganistaniin ja Iraniin, vaikka maiden vallanpitäjät eivät naisten oikeuksista välitä.

Tukea on myös toimitettava Gazaan, jossa humanitäärinen kriisi on valtava. Alueen tuhansista kuolleista valtaosa on ollut naisia ja lapsia, jotka maksavat kalliin hinnan Hamasin terroriteoista ja Israelin kostopolitiikasta.

Leena Brandt / Verde

2.11.2023 10:26

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti