Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Suomenvenäläiset Putinin vastustajat aktivoituvat

Voitonpäivän 2022 kunniaksi toukokuussa Helsinkiin saapui Porvoosta muutaman kymmenen auton kolonna Putinin hyökkäyssodan tueksi. Vasta tuolloin tulin tietoiseksi siitä, että oli syntymässä aktiivinen suomenvenäläisten yhteisö Putinia vastaan ja demokratian puolesta. Sen kokoaja Irina Vesikko viestitti voimakkaan vastalauseen autokolonnatempaukselle. Viime sunnuntaina 20. elokuuta suomenvenäläiset demokraatit järjestivät Helsingin kansalaistorilla mielenosoituksen tutuin tunnuksin,

Suomenvenäläiset Putinin vastustajat aktivoituvat

​​Voitonpäivän 2022 kunniaksi toukokuussa Helsinkiin saapui Porvoosta muutaman kymmenen auton kolonna Putinin hyökkäyssodan tueksi. Vasta tuolloin tulin tietoiseksi siitä, että oli syntymässä aktiivinen suomenvenäläisten yhteisö Putinia vastaan ja demokratian puolesta. Sen kokoaja Irina Vesikko viestitti voimakkaan vastalauseen autokolonnatempaukselle.

Viime sunnuntaina 20. elokuuta suomenvenäläiset demokraatit järjestivät Helsingin kansalaistorilla mielenosoituksen tutuin tunnuksin, joita olin itse ollut huutamassa jo toistakymmentä vuotta sitten niin Helsingissä, Pietarissa kuin Moskovassakin.

”Putin on varas.” ”Putin Haagiin.” ”Venäjästä tulee vapaa.” 

Seuranani olivat olleet sittemmin murhattu Boris Nemtsov, kunnianarvoisa ihmisoikeusaktivisti, nyt jo edesmennyt Ludmila Aleksejeva ja muut oppositiohahmot. Venäjän ulkoministeriö lähetti vuonna 2010 EU:lle nootin osallistumisestani mielenosoitukseen Moskovassa. EU kohotti sille harteitaan.

Kansalaistorin mielenosoitus oli osa kansainvälistä ”Putin on tappaja” (putin-killer.com) -kampanjaa, jonka organisoi Aleksei Navalnyin järjestö päivänä, jolloin oli kulunut tasan kolme vuotta tämän myrkytyksestä.

Oli melkoisen vaikuttavaa, että tapahtumia oli yli kolmessakymmenessä maassa ja vielä useammissa kaupungeissa.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi voitaisiin elvyttää 

Venäjältä tullut uusi diaspora näytti kykynsä. Iso osa siitä on niitä ihmisiä, jotka vähintäänkin ovat menettäneet kaikki mahdollisuutensa toimia demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Viimeksi Venäjällä on kielletty maineikas Saharov-keskus ja kansalaisten vaalitarkkailujärjestö Golosin johtoa on vangittu.

En ihmetellyt, että kansalaistorilla oli vain parisataa ihmistä. Sitä ihmettelin, että melkein kaikki olivat suomenvenäläisiä. Kantaväestö tukee varmasti täysin heidän tavoitteitaan, joihin kuuluu itsestään selvänä Ukrainan itsenäisyyden puolustaminen ja hyökkäyssodan vastustaminen, mutta yhteyksiä on syntynyt harmillisen vähän.

Siksi kansalaistorin tapahtuman ohessa syntyi ajatus, että olisi elvytettävä jo muutama vuosi sitten hiipunut Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi. Se syntyi vuonna 2006 Anna Politkovskajan murhan aiheuttamasta järkytyksestä, jota kuvasi hyvin se, että Tehtaankadulle vaelsi seuraavana iltana 5000 ihmistä. Niin vahvasti suomalaiset kokivat oikeuden puolesta toimineen Politkovskajan murhan, jonkalaisia seurasi sittemmin säännöllisesti.

Kansalaisfoorumimme jäi melko pienen piirin toiminnaksi, jota pyöritettiin lähes pelkästään vapaaehtoisvoimin samaan aikaan, kun Suomi-Venäjä-seura sai joka vuosi satojentuhansien eurojen valtionavut. Foorumin kiistaton ansio oli kuitenkin tiivis yhteys Venäjän eri oppositioryhmiin aikana, jolloin valtiovalta ei Suomessa ollut niistä tietävinään, vaikka joukossa olivat entinen pääministeri ja varapääministeri.

Suomenvenäläisten Putinin ja hänen sotansa vastustajien yhteisö on osa kansainvälistä verkostoa, joka kokoontuu eri pääkaupungeissa kuten Vilnassa, Prahassa, Berliinissä ja Brysselissä. Euroopan parlamentti on uudelle demokraattien diasporalle luontainen kohtaamispaikka, jossa myös Venäjältä EU-maihin siirtyneet riippumattomat mediat voivat esiintyä ja saada tukea.

Euroopan parlamentti on myöntänyt vuotuisen Saharov-ihmisoikeuspalkintonsa useamman kerran venäläisille ihmisoikeuspuolustajille, aina vuoden 1988 Anatoli Martshenkosta 2009 Memorialiin ja 2021 Aleksei Navalnyiin. Me seuraamme tiiviisti aiemmin palkittujen tilannetta ja koetamme parhaamme mukaan tukea heitä.

Kesäkuussa esittelimme Euroopan parlamentin edessä tarkan kopion hänen eristyssellistään. Navalnyi pystyy vielä kommunikoimaan vankilasta, jossa hänen terveytensä ja henkensä on koko ajan suuremmassa vaarassa. Todennäköisesti hän pysyy vankeudessa elämänsä loppuun asti. Putin on todellakin tappaja. 

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts