Priden hyvä jatkaa yhteistyön hengessä, vaikka kohtelu on ollut kylmää

Helsinki Pride -yhteisö on linjannut, että poliittisten puolueiden äänestyskäytös translain käsittelyssä rajaa kokoomuksen ja keskustan pois Pride-tapahtumasta niin, että ne eivät saa näkyvyyttä puolueina. Ratkaisu on sekä ymmärrettävä että valitettava. Ilman kokoomuksen enemmistön tukea ei translakia olisi lainkaan saatu aikaan.

25.5.2023 | Pääkirjoitus

Pride-kulkue Helsingissä 2022. Kuva: Leena Brandt

Translakiuudistus hyväksyttiin helmikuun alussa äänin 113-69. Sukupuolen juridinen vahvistaminen ei enää vaadi lääkärintodistusta, vaan täysi-ikäisen oma kirjallinen hakemus ja selvitys riittää.  Uudistus myös poisti vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä – seikka, johon muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli puuttunut.

Uusi laki on ollut trans-yhteisölle vuosikausien ponnistus. Lain käsittelyn aikana niin eduskunnassa kuin somessa kuultiin ja nähtiin pöyristyttäviä loukkauksia ja ilkeämielisiä väitteitä mahdollisista väärinkäytöksistä. Prosessi oli asianosaisille raskas ja loukkaava.

Eduskuntakeskustelua kävivät ennen kaikkea lakia tiukasti puolustaneet vihreät ja lakia kaikin tavoin mollanneet perussuomalaiset. Kokoomuksen ja keskustan ryhmissä oli sekä lain kannattajia että vastustajia ja lopullisessa eduskuntaäänestyksessä hallituspuolueista keskusta repesi kahtia ”omantunnon äänestyksessä” – 12 puolesta, 13 vastaan, 5 poissa. Ilman kokoomuksen ääniä – 26 puolesta, 10 vastaan, 1 poissa – laki olisi jälleen siirtynyt hamaan tulevaisuuteen.  

Tällä viikolla Helsinki Pride -yhteisö lähetti kokoomukselle ja keskustalle sähköpostitse tiedon, että puolueet eivät kelpaa yhteistyökumppaniksi telttoineen ja mainoksineen, mutta yksittäiset poliitikot ovat tervetulleita mukaan. Päätös on ymmärrettävä mutta myös valitettava.

Pride -yhteisön eteen ei avaudu simsalabim uudenlainen, transystävällinen yhteiskunta lainmuutoksen myötä.

Pride -yhteisön eteen ei avaudu simsalabim uudenlainen, transystävällinen yhteiskunta lainmuutoksen myötä. Työtä on edelleen valtavasti ja sitä on jatkettava todellisen yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi. Yhteistyökumppaneita tarvitaan jatkossakin myös kokoomuksesta ja keskustasta, joissa molemmissa liberaali ajattelu on aika ajoin ahtaalla. Kaikkien puolueiden liberaalisiipiä pitää tukea eikä antaa aihetta puolueiden sisäiseen nokitteluun.

Kokoomuksen suunnalta on kuulunut äänekästä protestia, jossa on myös hurskastelun makua. Kokoomuslaiset olivat lain käsittelyvaiheessa sangen hiljaisia, vaikka enemmistö lakia tukikin.  Kokoomuslaisten joukossa myös niitä, jotka kyseenalaistavat vaikkapa Pride-liputukset. Silti olisi viisaampaa ottaa kokoomus vierihoitoon ja kaveriksi kuin kääntää puolueelle selkäpuoli. Ja erityisen tärkeää se on nyt, kun oikeistohallitus näyttää syntyvän ja mukana ovat sateenkaariväkeä vieroksuvat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Keskustan suunnalta on kuulunut vähemmän ääniä. Helsingissä keskusta oli eduskuntavaaleissa vaaliliitossa kristillisdemokraattien ja Korjausliikkeen kanssa ja kimpan äänet olivat lähellä nostaa eduskuntaan avoimen ja äänekkään homofobisen Mika Ebelingin.  Toisaalta nimenomaan Helsingin keskustan piiri Mikko Kärnää myöten on selkeästi liberaalimpi kuin monet maakuntapiirit.

Vihreissä suhtautuminen Helsinki Priden hallituksen päätökseen on vähintään kahtalaista. Kannatusta on sekä yhteistyötä entisestään lisäävälle otteelle että tiukalle linjalle, joka korostaa, etteivät ihmisoikeudet ole omantunnon asia.  

Voi myös pohtia, miten vastakkainasettelun nouseminen puheeksi juuri Helsinki Pride -kuukauden alla merkitsee tapahtumalle. Tuoko se lisää ymmärrystä ja tukea sateenkaariväelle? Lisääkö se esimerkiksi oikeistohallitusta muodostavan kokoomuksen liberaalisiiven liikkumatilaa puolueessa? Helpottaako se Pride-liputusta niissä maakuntien kaupungeissa, joissa liputuksesta on väännetty kunnallisvaltuustoissa? Nyt tehty päätöshän koskee vain Helsinkiä, mutta helsinkiläisten ratkaisut eivät yleensä jää maakunnissa huomaamatta.

Helsinki Pride -kuukauden avajaisia juhlitaan Helsingissä ensi viikolla. Pride-tapahtumia järjestetään ympäri Suomen noin 40 paikkakunnalla erilaisten järjestöjen ja ryhmien voimin.

Leena Brandt

25.5.2023 12:53

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon