Minne äänet karkaavat

Vihreät menettivät 136 399 ääntä. Demarit voittivat 71 081 ääntä. Vasemmistoliitto menetti 33 378 ääntä. Vihreiden kadonneet äänet eivät olisi minkään matematiikan mukaan mahtuneet vasemmistoon. Vaikka joka ikinen demarien saama lisä-ääni olisi ollut peräisin vihreiltä, vieläkin kateissa on 65 318 vihreiden menettämää ääntä. Tietysti demareiltakin on kadonnut ääniä, eli uusia

Minne äänet karkaavat

Vihreät menettivät 136 399 ääntä. Demarit voittivat 71 081 ääntä. Vasemmistoliitto menetti 33 378 ääntä.

Vihreiden kadonneet äänet eivät olisi minkään matematiikan mukaan mahtuneet vasemmistoon. Vaikka joka ikinen demarien saama lisä-ääni olisi ollut peräisin vihreiltä, vieläkin kateissa on 65 318 vihreiden menettämää ääntä.

Tietysti demareiltakin on kadonnut ääniä, eli uusia äänestäjiä puolue on saanut enemmän kuin nuo 71 081. Lienee kuitenkin luultavaa, että demarien äänikato ei ole tällä kertaa ollut kovin suuri. Sitä paitsi johonkin menivät myös ne vasemmistoliiton kadottamat 33 378 äänestäjää. Varmaan demarit ovat heistäkin saaneet osansa.

Kun vasemmiston yhteisäänimäärä kasvoi nettona 37 378 äänellä, vihreiden 136 399 äänen katoa on vaikea selittää edes ensisijaisesti sillä, että vihreät menettivät ääniä vasemmalle. Mutta jonnekin vihreiden äänet menivät.

Kokoomus voitti 120 598 ja perussuomalaiset 82 176. Yhteensä se on 202 774 ääntä. Siihen voi vielä lisätä kristillisdemokraattien 10 550 kasvun, joten kolmen oikeistopuolueen äänimäärä kasvoi 213 324 ääntä.

Keskusta menetti 74 280 ääntä, ja RKP 6 122. Vaikka ne kaikki olisivat menneet noille oikeistopuolueille, jostakin muualta ne saivat sen lisäksi vielä 132 922 ääntä.

Paljon muuttujia

Tämä on tietysti karkeaa matematiikkaa.

Viime vaalien äänestäjiä on siirtynyt katsomoon ja osa myös vaaliuurnien ulottumattomiin. On myös tullut neljä ikäluokkaa uusia äänestäjä, ja osa 2019 katsomossa olleista äänesti tällä kertaa.

Siirtymät puolueiden välillä ovat monimutkaisia. Useimpien puolueiden välillä on liikettä molempiin suuntiin, ja useimmat puolueet sekä menettävät että saavat uusia äänestäjiä eri puolilta.

Siten myös vihreät hylänneitä äänestäjiä on vielä enemmän kuin tuo äänimäärän lasku. Mutta näiden varausten jälkeenkään vihreiden 136 399 äänestäjän katoa on todella vaikea uskottavasti selittää ensisijaisesti vuotona vasemmalle.

Epäilemättä vihreiltä katosi äänestäjiä myös katsomoon. Kun vihreiden äänestäjäkunta on keskimääräistä nuorempaa, kuolleisuus ei liene merkittävä selittäjä.

Mutun perusteella voi päätellä, että vihreät eivät menettäneet juurikaan äänestäjiä perussuomalaisille tai kristillisdemokraateille.

Kaikkien selkeiden numerotietojen ja varausten jälkeen on vaikea välttää johtopäätöstä, että vihreiltä katosi äänestäjiä vasemmiston ja katsomon lisäksi ennen kaikkea kokoomukseen.

Lue lisää