Asuntotuotanto Helsingissä uhkaa laskea – tavoitteena on ollut asumisen hinnan lasku

Helsingin vihreät ovat halunneet pitää yllä suurta asuntotuotantoa Helsingissä, koska asumisen korkea hinta on suuri yhteiskunnallinen epäkohta. Asuntoja on tullut lisää, asukasluku on kasvanut, mutta asuntojen hinnat ja vuokrat eivät aluksi laskeneet – Helsingissä. Uudet asunnot laskivat kyllä asumisen hintaa, mutta Helsingin naapurikunnissa. Tämä meni aivan teorian mukaan. Ensimmäisenä hinnat laskevat

Asuntotuotanto Helsingissä uhkaa laskea – tavoitteena on ollut asumisen hinnan lasku

Helsingin vihreät ovat halunneet pitää yllä suurta asuntotuotantoa Helsingissä, koska asumisen korkea hinta on suuri yhteiskunnallinen epäkohta. Asuntoja on tullut lisää, asukasluku on kasvanut, mutta asuntojen hinnat ja vuokrat eivät aluksi laskeneet – Helsingissä.

Uudet asunnot laskivat kyllä asumisen hintaa, mutta Helsingin naapurikunnissa. Tämä meni aivan teorian mukaan. Ensimmäisenä hinnat laskevat vähemmän halutuilla alueilla. Osoittaa Helsingin kaupunkisuunnittelun onnistumista, että ihmiset ovat valmiita maksamaan yhä enemmän suhteessa ympäryskuntiin mahdollisuudesta asua Helsingissä.

Nyt kuitenkin asuntojen hinnat ovat lopulta kääntyneet laskuun myös Helsingissä. Hintoja voidaan selittää koroilla, mutta myös vuokrat ovat kääntyneet laskuun. Vuokrien suuri lasku on kuitenkin vasta edessä, mitä osoittaa tuhansien tyhjien vuokra-asuntojen määrä pääkaupunkiseudulla. Oikotien sivuilla on yli 10 000 vuokra-asuntoa tarjolla pääkaupunkiseudulla. Myytäviä asuntoja on tätäkin enemmän, mutta ne eivät välttämättä ole tyhjiä. Jossain vaiheessa vuokranantajien on tunnustettava tosiasiat.

Tampere haastaa Helsingin

Kirjassaan “Triumf of the City” Edward Glaeser esittää rautaisen talousteoreettisen lain asumisen hinnalle. Erot asumisen hinnoissa kaupunkien välillä vastaavat eroa niiden haluttavuudessa. Tämä kuulostaa loogiselta: jos on valmis maksamaan paljon enemmän asumisesta Helsingissä kuin Tampereella, ilmeisesti haluaa enemmän Helsinkiin.

Kun Tampereella on viimeaikoina onnistunut kaikki, sen kilpailukyky Helsinkiin nähden on kasvanut jokseenkin kaikilla mittareilla. Yksi näistä mittareista tosin on asumisen hinta. Luulisi, että ero asumisen hinnassa olisi alentunut Helsingin ja Tampereen välillä.

Viime vuosina erot asuntojen hinnoissa Helsingin ja Tampereen välillä ovat kuitenkin vain kasvaneet. Nollakorot saavat aikaan tällaista. Parin vuoden kuluttua tiedetään enemmän.

Tampereella neliövuokrat ovat olleet noin 70 % Helsingin vuokrista. Ero on supistunut vain parilla prosenttiyksiköllä. Luulisi eron jatkossa supistuvan selvemmin.

Tavoitteena asumisen hinnan alentaminen

Asuntotuotanto Helsingissä uhkaa laskea, kun asuntojen hinnat laskevat eikä sijoitusasuntoja saada vuokralle. Vaikka asuntojen hinta yhä ylittää roimasti rakentamiskustannukset, rakentajat haluavat rajoittaa rakentamista ”tukeakseen” hinta- ja vuokratasoa. Tämä Helsingin on estettävä, koska asumisen hinnan alentamiseenhan tässä piti tähdätä.

Helsinki on siinä onnellisessa asemassa, että se omistaa pääosan rakennettavista tonteista. Kaupungin kannattaa työntää niitä rakennettavaksi vanhaan tahtiin ja edellyttää tontinluovutusehdoissa, ettei rakentamisen kanssa viivytellä. Tämä tarkoittaa, että tonttien huutokauppahinta alenee, mutta antaa alentua. Ajatuksenahan oli, että asumisen hintaa on laskettava.

Helsingissä siirryttiin muutama vuosi sitten tonttien vuokraamiseen myymisen sijaan. Hintakilpailu oli kuitenkin määrä toteuttaa sillä, että vuokra on vähän alle markkinavuokran ja vuokrasopimus kilpailutetaan kynnysrahalla. Näin ainakin pitäisi tehdä, mutta ilmaisesti tämän käyttöönotossa on ollut ongelmia.

Lue lisää