Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Vihreät löivät miljardit pöytään

Vihreiden eduskuntavaaliohjelmaan on sisällytetty tiivistäen puolueen keskeisiä teemoja, joista pitempi versio löytyy poliittisesta ohjelmasta viime toukokuulta. Vihreään tapaan eduskuntavaaliohjelmaa on valmisteltu pitkään ja perusteellisesti ja viimeinen puristus viikonloppuna puoluevaltuustossa Kouvolassa vielä venytti tekstiä jonkin verran.  Kuvien kanssa 33 sivua on kuitenkin vihreäksi ohjelmaksi vähän. Ohjelman kymmenen kärkitavoitetta kattavat elämän kirjoa

Vihreät löivät miljardit pöytään

Vihreiden eduskuntavaaliohjelmaan on sisällytetty tiivistäen puolueen keskeisiä teemoja, joista pitempi versio löytyy poliittisesta ohjelmasta viime toukokuulta. Vihreään tapaan eduskuntavaaliohjelmaa on valmisteltu pitkään ja perusteellisesti ja viimeinen puristus viikonloppuna puoluevaltuustossa Kouvolassa vielä venytti tekstiä jonkin verran. 

Kuvien kanssa 33 sivua on kuitenkin vihreäksi ohjelmaksi vähän.

Ohjelman kymmenen kärkitavoitetta kattavat elämän kirjoa luonnosta ihmisoikeuksiin ja Suomen energiaitsenäisyydestä hoivakriisiin. Ohjelmassa mainitaan muun muassa tilkkutäkkimäisen sosiaaliturvan korvaaminen perustulolla, joka tämänhetkisen mallin mukaan olisi 600 euroa kuukaudessa. 

Puoluejohdon tiedotustilaisuudessa maanantaina 13.2. puheenjohtaja Maria Ohisalo kiteytti ohjelman painopisteiksi köyhyyden poistamisen, koulutuksen ja ympäristöstä huolehtimisen. Ohisalo on jo listannut kynnyskysymyksiä hallitukseen menolle: ei perussuomalaisille, ei koulutusleikkauksille ja ei ilmastotoimista pakittamiselle.

Seuraavaan hallitukseen on selvästi mieli, sillä Ohisalon sanoin ilman vihreitä ei Suomessa olisi translakia, ilmastolakia, luonnonsuojelulakia tai perhevapaauudistusta. Lauantaina puoluevaltuustossa puheenjohtaja korosti myös tähänastisen hallitustyön haasteita. Kylmää kyytiä on hänen mukaansa luvassa myös seuraavalla eduskuntakaudella. 

“Vihreät ei aio vain välttää koulutusleikkauksia, vaan me aiomme estää ne”, naljaili Ohisalo viitaten kokoomuksen aiempiin puheisiin leikkausten välttämisestä.

Puoluevaltuustossa vaaliohjelma herätti keskustelua muun muassa eläinten oikeuksista, sotesta, tämeren suojelusta ja raideliikenteestä. Eniten tunteita herätti kuitenkin Satu Hassi, joka on jättämässä eduskunnan. 

Hassi vertasi nykyistä vaikeana mullistuksen aikana pidettyä vaalikautta 1990-luvun alkuun. 

“Mun ensimmäisen eduskuntakauden aikana Neuvostoliitto romahti, Baltian maat itsenäistyivät ja Suomi liittyi EU:hun, esitteli politiikan konkari aiempaa historiallista vaalikautta.

Hassi sai valtuutetuilta pitkät ja perusteelliset aplodit tunteikkaassa hetkessä.

Vihreää verouudistusta ja terveysveroja

Vihreät julkisti maanantaina myös toimet julkisen talouden tasapainottamiseksi. Tasapainottamisen tähtäin on vuodessa 2035 ja talouden oikaisuun kelpaavat vain ihmisten hyvinvointia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ympäristön kantokykyä kunnioittavat keinot. 

Keinot ovat aiemmista vihreistä ohjelmista tuttuja. Haitallisten yritystukia karsitaan muun muassa fossiilipolttoaineista, metsätaloudesta ja eläintuotannosta. Ekologisen, vihreän verouudistuksen myötä veroja saataisiin muun muassa kaivosverosta, teollisen puun energiakäytöstä ja lentomatkailun verottamisesta.

Vihreät ehdottaa myös terveysveroja, kuten sokeri-, rasva- ja suolaveroja sekä korostusta alkoholin ja tupakan verotukseen.

Kaikkineen tukien karsiminen ja veropohjan laajennus tasapainoittaisi taloutta kuudella miljardilla eurolla. 

Huhtikuun alun vaalien lempinimestä ei ole yksimielisyyttä, mutta ainakin talousvaalit ne ovat. Vihreiden tasapainotusohjelmaa tullaan aivan varmasti ruotimaan perusteellisesti lähiviikkojen lukuisissa eri tasoisissa vaalitenteissä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne totesi tänään, että ilmastoasioissa on menossa kiihdytys pikemminkin kuin pakitus ja tiedeyhteisö ja elinkeinoelämä ovat kelkassa mukana. Vihreä siirtymä on taloutta uudistava voima.

Puoluevaltuusto hyväksyi viikonloppuna myös vihreiden elinkeinopoliittisen ohjelman, joka perinpohjaisesti esittelee vihreän siirtymän ulottuvuudet. 

Edit 15.2. poistettu maininta Satu Hassin kuntapolitiikasta.

Tilaa uusimmat jutut

Lorem ultrices malesuada sapien amet pulvinar quis. Feugiat etiam ullamcorper pharetra vitae nibh enim vel.

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää