Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

​​Puolueet uskovat Tiktokiin sen sisältämistä riskeistä huolimatta

Keväällä 2020 maailma pysähtyi ja kääriytyi kotisohville ruutujen äärelle. Aiemmin vuonna 2018 etenkin lasten ja nuorten suosiossa ollut lyhytvideosovellus Musical.ly sulautettiin yhteen ByteDancen omistaman Douyinin kanssa. Tiktok oli syntynyt, mutta käyttäjämäärä moninkertaistui vasta pandemian myötä. Yksikään sosiaalisen median alusta ei ole puhtoinen, mitä tulee riskeihin, niihin varautumiseen ja tietoturvakysymyksiin.

​​Puolueet uskovat Tiktokiin sen sisältämistä riskeistä huolimatta

Keväällä 2020 maailma pysähtyi ja kääriytyi kotisohville ruutujen äärelle. Aiemmin vuonna 2018 etenkin lasten ja nuorten suosiossa ollut lyhytvideosovellus Musical.ly sulautettiin yhteen ByteDancen omistaman Douyinin kanssa. Tiktok oli syntynyt, mutta käyttäjämäärä moninkertaistui vasta pandemian myötä.

Yksikään sosiaalisen median alusta ei ole puhtoinen, mitä tulee riskeihin, niihin varautumiseen ja tietoturvakysymyksiin. Tiktokin historia on kuitenkin varsin synkkä. Alusta on siirtynyt neljän vuoden aikana kyseenalaisesta toiminnasta toiseen: poliittista sensuuria, terroristisen materiaalin levittämistä, uusnatsipropagandaa, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja vähemmistöjen tuottamien sisältöjen rajoittamista.

Sovelluksen tietoturvaongelmista on puhuttu niin kauan kuin sovellus on ollut olemassa. Yhtiö on kiistänyt hyödyntävänsä sovelluksen ominaisuuksia, jotka mahdollistaisivat vakoilun.

Hassutteluvideoiden ja arjen niksien jakamisen ohella Tiktokista on tullut myös merkittävä yhteiskunnallisen keskustelun ja vaikuttamisen alusta. Vuodesta 2011 alkaen jokaisten Suomessa käytyjen vaalien on sanottu olevan ”somevaalit”. Nyt vaalikentällä on uusi pelipaikka – kiinalaissome Tiktok.

Puolueet pysyttelevät perinteisissä kanavissa

Eduskuntapuolueista virallisen tilin Tiktokiin on perustanut kokoomus, perussuomalaiset ja VKK. Myös Vasemmistoliiton ja Suomen Keskustan nimissä löytyy tilit, joilla ei kuitenkaan ole julkaistua sisältöä. Keskustasta kerrotaan, ettei puolueella ole tiliä, joten kyseessä voi olla niin sanottu valetili.

Yksittäisillä ehdokkailla, paikallisjärjestöillä ja puolueiden valtakunnallisilla järjestöillä on tilejä ja julkaistua sisältöä Tiktokissa.

Eniten sisältöä sovellukseen on puolueista julkaissut kokoomus. Puolueen viestinnästä todetaan, että puolue on tietoinen sovelluksen turvariskeistä, ja että ne on huomioitu puolueen toiminnassa ja koulutussisällöissä. Kokoomuksen viimeisimmissä videoissa on tartuttu pääministerin ”vuorineuvoskommenttiin”, haastateltu puolueen meppejä sekä tuotu esiin puolueen kantoja sovelluksen videotrendejä hyödyntämällä.

Perussuomalaiset ovat jakaneet eduskuntasalissa pidettyjä puheenvuoroja sekä edustajiensa haastatteluja. VKK on luottanut kantojensa esiinnousuun julkaisemalla pääsääntöisesti tekstejään videomuodossa.

Tietoturva vain yksi kanavan riskeistä

Sitra kielsi tiettävästi ensimmäisenä suomalaisyhteisönä Tiktokin käytön laitteiltaan elokuussa 2022. Loppuvuodesta valtioneuvosto pyysi työntekijöitään, myös ministereitä, poistamaan Tiktokin virkapuhelimistaan. Eduskunnan tietohallinto on antanut kevyemmän ohjeistuksen kansanedustajille ja eduskunnan työntekijöille. Sen mukaan Tiktokin oman selaimen käyttöä tulisi välttää.

Sovelluksen herättämät pelot kansalliseen turvallisuuteen liittyen ovat johtaneet sovelluksen käytön kieltämiseen Yhdysvaltain liittovaltion laitteilla. Poliittisen paineen alla yhtiön toimitusjohtaja Shou Zi Chew on aloittanut tapaamiskierroksen EU:n huipputeknologiajohtajien kanssa. Hänen on määrä tavata myös muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager sekä arvoista vastaava varapuheenjohtaja Vera Jourová.

Tiettävästi EU haluaa puhua etenkin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä siitä, miten Tiktok rahoittaa terroristisen sisällön leviämistä sekä EU:n tietosuojalain noudattamisesta.

Nopearytminen alusta on otollinen erilaisiin salaliittoteoria- ja valeuutiskaninkoloihin putoamiselle.

Jos sosiaalisen median rytmi on muutenkin nopea, toimii Tiktok salamannopeasti. Algoritmi oppii pelottavan ripeästi sisällöt, joista käyttäjä on kiinnostunut. Alusta on otollinen erilaisiin salaliittoteoria- ja valeuutiskaninkoloihin putoamiselle. Nopea rytmi vähentää väistämättä käyttäjän kriittistä ajattelua kuluttamaansa sisältöä kohtaan.

Yhdysvalloissa on nostettu esiin huoli manipuloidun sisällön jakamisen helppoudesta Tiktokissa. Valheelliset deepfake-videot paitsi rapauttavat luottamusta niiden kohteina oleviin henkilöihin, myös ylipäätään hämärtävät sisällön kuluttajien totuuskäsityksiä. Ongelman ovat tunnistaneet muutkin somejätit, Tiktok mukaan lukien, mutta moderointi käytännössä on vaikeaa.

Puolueet kertovat tietoturvariskeistä, mutta käyttöä ei juurikaan suitsita

Verden kyselyyn vastanneista puolueista kaikki tunnustavat olevansa tietoisia kiinalaissomen tietoturvariskeistä. Ohjeistuksia kanavan käyttöön puolueilla kuitenkin on niukasti. Keskustan viestinnästä kerrotaan, että Tiktok huomioidaan tietoturvaohjeistuksen käynnissä olevassa päivittämisessä.

”Yleisesti ohjeistamme toimijoitamme tietoturva-asioissa huolehtimaan salasanojen turvallisuudesta sekä antamaan kännykkäsovelluksille vain ne oikeudet, jotka ovat välttämättömiä”, kommentoi viestintäpäällikkö Jirka Hakala.

Ainoastaan vihreissä on laadittu puolueen sisäinen ohjeistus Tiktokiin liittyen.

”Sovellusta ei tule käyttää laitteilla, joissa on pääsy puolueen luottamuksellisiin tietoihin. Tiktokista avautuviin linkkeihin tulee suhtautua epäillen ja mitään lomakkeita ei pidä täyttää. Jos some-kanavaa on käytettävä, yksityiset laitteet ovat parempi valinta”, kertoo ohjeistuksesta puoluesihteeri Veli Liikanen.

Äänestäjien tavoittaminen vaalien alla tärkeämpää

Tiktokin houkuttelevuus vaalikampanjan näkökulmasta on ymmärrettävää. Suomen reilusta miljoonasta käyttäjästä puolet arvioidaan olevan 18–25-vuotiaita – siis juuri sitä ryhmää, joka eduskuntavaaleissa uurnilla käy kaikkein vähiten.

”Palvelu on hyvin suosittu, ja lähtökohtaisesti olemme kiinnostuneita kaikista alustoista, joissa voi käydä yhteiskunnallista keskustelua laajan yleisön kanssa. Tiktokin avulla voi tavoittaa myös sellaisia suomalaisia, jotka eivät muissa välineissä viihdy, mikä houkuttelee poliittisia toimijoita hyödyntämään palvelua”, kommentoi keskustan Hakala.

Tiktokin avulla voi tavoittaa myös sellaisia suomalaisia, jotka eivät muissa välineissä viihdy.

Puolueissa uskotaan Tiktokin suosion kasvuun poliittisen keskustelun ja vaalikampanjoinnin alustana.

”Uskomme, että Tiktok tulee olemaan uskottua isompi eduskuntavaaleissa. Olemme tietoisia tietoturvariskeistä. Olemme arvioineet tilannetta ja käyneet läpi toimintatapojamme, ja olemme tässä vaiheessa pättäneet olla aktiivisia Tiktokissa”, kertoo RKP:n lehdistösihteeri Anders Wikström.

”Moni ehdokas varmasti ainakin harkitsee Tiktokin hyödyntämistä kampanjatyössä, etenkin jos alusta on jo valmiiksi tuttu. Usein ehdokkailla on kuitenkin käytössään useampi kuin yksi sosiaalisen median kanava”, arvioi myös SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvi.

Tämän jutun julkaisuhetkellä tunnisteella #eduskuntavaalit2023 julkaistuja videoita on katsottu 6,4 miljoonaa kertaa, kun tunnisteella #kuntavaalit2021 on katselukertoja 7,6 miljoonaa. Vaaleihin on reilu kaksi kuukautta aikaa. Tiktokin todellinen rooli vaalikampanjoinnissa jää vielä arvailujen varaan, mutta sen kasvuun on syytä uskoa.

Verde lähestyi artikkelia varten kaikkia eduskuntapuolueita sähköpostitse. Perussuomalaiset, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, liike nyt ja VKK eivät vastanneet kyselyyn.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää