Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Eläinten oikeudet esillä: En tiennyt -joukko pienenee

Benjamin Pitkänen esittelee haastattelun aikana videoita vegaanikoirista, joita hänen saksalaiset tuttavansa ovat pitäneet jo vuosikausia. Koiria pidetään sekasyöjinä, mutta tutkimustietoa on siitä, että vegaaniruokakin käy. Ja videolla näkyy koiria, joilla ei selvästikään ole hätäpäivää. Omia lemmikkieläimiä hänellä ei ole. ”Ensimmäistä kertaa tapasin täysin vegaanisia koiria”, sanoo Pitkänen. ”Vegaaniasioista oppii koko

Eläinten oikeudet esillä: En tiennyt -joukko pienenee

Benjamin Pitkänen esittelee haastattelun aikana videoita vegaanikoirista, joita hänen saksalaiset tuttavansa ovat pitäneet jo vuosikausia. Koiria pidetään sekasyöjinä, mutta tutkimustietoa on siitä, että vegaaniruokakin käy. Ja videolla näkyy koiria, joilla ei selvästikään ole hätäpäivää. Omia lemmikkieläimiä hänellä ei ole.

”Ensimmäistä kertaa tapasin täysin vegaanisia koiria”, sanoo Pitkänen.

”Vegaaniasioista oppii koko ajan uutta.”

Pitkänen on itse laittanut vauhtia oppimiseen. Viime marraskuussa hän nousi suorastaan valtakunnan julkkikseksi Kentucky Fried Chicken -tempauksellaan protestoidessaan lihantuotantoa ja -syömistä vastaan.

”Se lähti liikkeelle todella vauhdilla”, toteaa Pitkänen ja kertoo liikkeen saamasta julkisuudesta, viimeksi artikkelista paikallisessa Helsingin Uutiset -lehdessä.

”Kyllä ihmisten tietoisuus kasvaa. En tiennyt -joukko pienenee. Tämä on osin myös sukupolvikysymys, sillä ehkä 50 vuoden päästä vegaanisuus on megatrendi aivan kuten ympäristöliike on nyt.”

Yhdistysten kirjo 

Viral Vegans -vegaaniyhteisö perustettiin elokuussa, siis vajaa vuosi sitten, ajamaan eläintuotannon lopettamista katuaktivismin, kampanjoinnin ja tapahtumien keinoin. ”Tartumme koko ajan uusiin tapoihin vaikuttaa”, todetaan yhdistyksen nettisivulla. Pitkäsen mukaan VV-verkostossa on 300 ihmistä ja somekanavilla kaikkiaan yli 10 000 seuraajaa. Hän on itse laittanut talous- ja sosiaalihistorian maisteriopinnot jäihin voidakseen keskittyä eläinaktivismiin täyspainoisesti.

Eläinten hyvinvoinnin puolesta toimivia yhdistyksiä on monenlaisia. Perinteisimmät ovat eläinsuojeluyhdistyksiä ja 100-vuotiaaseen Suomen eläinsuojelun liittoon (SEY) kuuluu 39 eri puolilla Suomea sijaitsevaa jäsenyhdistystä. Animaliakin on toiminut jo 60 vuotta ja Oikeutta eläimille on toiminut vuodesta 1995.  Näiden yhdistysten toiminnassa on paljon yhteistä, kuten koe-, koti- ja tuotantoeläinten olojen parantaminen ja turkistarhauksen vastustaminen.  Myös Vegaaniliitolla on pitkät perinteet.

Mitä lisää Viral Vegans tuo tähän kirjoon? 

”Me ollaan parhaita kavereita muiden vegaaniyhdistysten kanssa”, vakuuttaa Pitkänen ja mainitsee Animalian ja Oikeutta eläimille.

”Me muun muassa jaamme heidän videoitaan. Mitä enemmän toimijoita sen parempi.”

Viral Vegans toimii paitsi kentällä myös virtuaalisesti. “Olemme vegaaniyhteisö, joka vaikuttaa niin somessa kuin arjessa ja meillä on joka kuukausi meet-uppeja jäsenillemme.”

Pitkänen ei epäröi hätkähdyttää Oikeutta Eläimille-aktiivien salaa kuvaamilla elänteollisuusvideoilla. Asenteiden muuttaminen ei kuitenkaan käy käden käänteessä, hän myöntää. 

“Me patistetaan ottamaan selvää asioista, käytämme huumoria TikTokissa ja muutenkin, mutta se mitä todella tarvitaan, on ymmärrystä rikkinäisestä eläinsuhteesta.”

”Me patistetaan ottamaan selvää asioista, käytämme huumoria TikTokissa ja muutenkin, mutta se mitä todella tarvitaan, on ymmärrystä rikkinäisestä eläinsuhteesta. Suomessakin tapetaan yli 80 miljoonaa maaeläintä vuodessa, mutta me ei nähdä mitä tapahtuu.”

”Eläinoikeuksien kohdalla on vielä paljon denialisteja, jotka eivät halua ajatella tuotantoeläinten lyhyttä, kurjaa elämää. ”

Eduskuntavaalit häämöttävät vuoden päästä, mutta puoluepolitiikka ei selvästikään kiinnosta 25-vuotiasta Pitkästä.

”Vegaanisuus ei ole sidottu puoluetaustaan ja me halutaan olla mainstream. Me olemme käyneet eduskunnassa tapaamisissa ja tavoitteena on puheyhteys joka suuntaan.”

Hän ottaa esimerkiksi aikojen muuttumisesta Seinäjoen. Kaupunginvaltuustossa on käyty parisen vuotta keskustelua vegaaniruuan tarjoilusta oppilaitoksissa. Nuorisovaltuuston ajama asia on vihdoin mennyt läpi, mutta nuoria (ja muitakin) on pöyristyttänyt ruuan ympärillä käyty keskustelu.  Ruokatoiveesta tuli puoluepolitiikan pelinappula. 

Kun Pitkänen kuulee, että vihreät pitää ensi vuonna puoluekokouksen juuri Seinäjoella, häntä huvittaa. 

Oman ruuan tappaminen

Eläinoikeusaktivisti muistuttaa, ettei nyt ole kysymys rakettitieteestä. Ei tarvita korkeakoulututkinnon verran opintoja, jos vaihtaa ruokavalion vegaaniseksi. Hän toivoo, että punaisesta lihasta luopuvat lopettaisivat kaikkien eläinperäisten tuotteiden kuluttamisen. Vegaanius ei ole hänen mielestään enää radikaalia.

Paljon työtä, tutkittavaa ja selvitettävää on kuitenkin tuotantopuolella. Turkistarhoja on reilu 600 jäljellä, maito- ja lihatiloja useita tuhansia, ja eläintuotannosta vapautuvien työntekijöiden ja tuotantotilojen tulevaisuus on tietenkin auki.

”Nyt tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita, jotta elämä maaseudulla voi jatkua.”

Metsästystä harrastamaton toimittaja saa myös kuulla ikävän kysymyksen, johon ei haluaisi vastata. ”Oletko itse valmis tappamaan eläimen, jonka aiot syödä, katsomaan sitä silmästä silmään?”

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää