Markus Myllyniemi: Ostovoima, turvallisuus ja lähiympäristö

Kirkkonummelainen kunnallis- ja aluevaltuutettu Markus Myllyniemi haluaa viedä vihreät takaisin juurille. Hänen mielestään metsän vihreys ei näy riittävästi suurten kaupunkien vetämässä puoluetoiminnassa. “En tarkoita, että mennään takaisin Koijärven kahleisiin. Mutta meidän pitäisi olla enemmän aktivisteja. Lapio kädessä, siellä puunrungon vieressä, kiinni oikeassa elämässä.” Istumme kahvilassa pohtimassa vihreiden tulevaisuutta. Myllyniemen mielestä

Markus Myllyniemi: Ostovoima, turvallisuus ja lähiympäristö

Kirkkonummelainen kunnallis- ja aluevaltuutettu Markus Myllyniemi haluaa viedä vihreät takaisin juurille. Hänen mielestään metsän vihreys ei näy riittävästi suurten kaupunkien vetämässä puoluetoiminnassa.

“En tarkoita, että mennään takaisin Koijärven kahleisiin. Mutta meidän pitäisi olla enemmän aktivisteja. Lapio kädessä, siellä puunrungon vieressä, kiinni oikeassa elämässä.”

Istumme kahvilassa pohtimassa vihreiden tulevaisuutta. Myllyniemen mielestä tulevaisuus on niille, jotka kuuntelevat ihmisiä, keskustelevat heidän kanssaan, eivätkä vain tarjoa “käypä hoito -ohjeita” ylhäältä alas. 

Myllyniemen lempisana on perspektiiviharha. Asioita katsellaan omien vaaleanvihreiden linssien läpi, ja kuvitellaan asioiden oikea laita. Sen sijaan pitäisi jalkautua kentälle, sinne tavallisten ihmisten pariin. 

“Juuri nyt on monta kriisiä: ilmastokriisi, pandemia, sota. Riittävätkö ihmisten voimat pohtia tätä kaikkea? Jotkut hakevat nyt vahvaa johtajaa, toiset ehkä käpertyvät entistä tiiviimmin oman lähipiirin asioihin.”

Myllyniemen takana on kohta viisi vuotta Kirkkonummen kunnallisvaltuustossa, jossa hän aloitti SDP:n riveistä ja loikkasi vihreisiin vuonna 2019. Viime kunta- ja aluevaaleissa hän oli vihreiden ääniharava – kuntavaaleissa 746 ja aluevaaleissa 1704 ääntä. Hän on myös puoluevaltuuskunnan jäsen.

Myllyniemen kotisivulla on mahdollisuus lähettää viesti tai varata aika pidempään keskusteluun. Yhteydenottoja ei tule paljon, mutta avoimuus on Myllyniemen mielestä tärkeä viesti: täällä olen, ota yhteyttä.

Seuraavat eduskuntavaalit käydään Myllyniemen mielestä kolmen teeman ympärillä: ostovoima, turvallisuus ja lähiympäristö.

“Ostovoimaa pitää parantaa, jotta kaikilla suomalaisilla on vara syödä. Ruuan arvonlisäveroa pitää laskea”, täräyttää Myllyniemi ja arvioi, että saa tästä Osmo Soininvaaralta kommentteja.

“Kun alv laskee, laskevat elintarvikkeiden hinnatkin. Keskusliikkeet joutuvat julkisen paineen alle eivätkä tohdi pitää hintoja ennallaan, kun näistä tehdään kansalliset talkoot.”

Myllyniemi myöntää, että inflaatio ei tee hintakehityksen ennustamista yksinkertaiseksi.

“Aluevaaleissa jo oli hyvin konkretiaa, joka tavoitti ihmisiä, etenkin tämä mielenterveysteema.”

Toinen teema, turvallisuus, on itsestään selvä. Eduskuntavaalien kynnyksellä ollaan jo Natossa, mutta keskustelu ei ole loppunut ja tilanne on vielä kaikin tavoin uusi ja outo.

Keskustelu lähiympäristöstä on keskustelua pienen ihmisen arjen kokemuksista. Mitä ja mihin rakennetaan, miten lähellä ovat palvelut, onko koulumatka turvallinen, säilyykö tuttu bussireitti? Myllyniemi itse on kampanjoinut HSL:n bussilinja 280:n puolesta.

“Vihreiden on oltava aktiivisesti mukana ihmisen arjessa. Pitää kuunnella, mikä risoo ja pitää keskustella vaihtoehdoista. Pienet paikalliset asiat ovat ihmisten sydäntä lähellä.”

Mihin suuntaan vihreiden ei sitten pitäisi mennä? Tähänkin Myllyniemeltä tulee selkeä vastaus nopeasti.

“Enää ei yhtään enempää identiteettipolitiikan suuntaan. Aluevaaleissa jo oli hyvin konkretiaa, joka tavoitti ihmisiä, etenkin tämä mielenterveysteema.”

Ja ei kiitos abstraktille puheelle. Myllyniemen mielestä ihmiset eivät jatka pohtia eksistentiaalisia kysymyksiä kello 8–16 työpäivän jälkeen.

Myllyniemen mielestä vihreiden pitää päättää, ollako Helsingin ja Tampereen vai koko Suomen puolue.

Lue lisää