Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Nahkatakki on eläimen raato, joka ei edes maadu

En millään haluaisi olla ilonpilaaja, MUTTA nahkatakki on kuin raato päälläsi. Tottahan pääministeri Sanna Marin näytti upealta nahkatakissaan niin Ruotsissa kuin Instassa leukoja vetämässä – hän nyt sattuu olemaan upean näköinen pääministeri, mutta nahkatakin sijaan olisi ollut kiva, jos hän olisi valinnut toisen takin. Nyt nahkatakkien myynti on kääntynyt nousuun ja

Nahkatakki on eläimen raato, joka ei edes maadu

En millään haluaisi olla ilonpilaaja, MUTTA nahkatakki on kuin raato päälläsi. Tottahan pääministeri Sanna Marin näytti upealta nahkatakissaan niin Ruotsissa kuin Instassa leukoja vetämässä – hän nyt sattuu olemaan upean näköinen pääministeri, mutta nahkatakin sijaan olisi ollut kiva, jos hän olisi valinnut toisen takin.

Nyt nahkatakkien myynti on kääntynyt nousuun ja se on ikävää eläimille ja luonnolle. Nahkavaatteet eivät ole sen enempää ekologisia kuin eettisiä.

Ensinnäkin eläinten kasvattaminen ruokaa ja nahkaa varten vaatii valtavia määriä rehua, laidunmaata, vettä ja fossiilisia polttoaineita. Se, että nahkatakissa oleva nahka saattaa olla lihatuotannon sivutuote, ei tee nahkatakista eettisempää. Sivuvirtojen hyväksikäyttö tekee vain lihateollisuudesta kannattavampaa. Ostamalla nahkaa tuet siis eläintuotantoa, josta pääosa on tehdasmaista tuotantoa, jossa on vähän tilaa eläimen hyvinvoinnille ja oikeudelle elää lajinsa mukaista elämää.

Tämän lisäksi tulee vielä nahkavaatteen tuotannon ekologinen jalanjälki! Nahka on kemiallisesti käsitelty eläimen iho, yleensä naudan, sian, puhvelin, lampaan tai vuohen. Eläimen iho eli raakavuodat käsitellään monivaiheisesti kemikaaleilla. Ne liotetaan, pestään, värjätään erilaisten kemikaalien seoksilla – sanomattakin lienee selvää, että nämä kemikaalit vahingoittavat vesistöjä. Suurin osa vaatteisiin käytetystä nahasta käsitellään Aasiassa ja Brasiliassa, jossa ympäristölainsäädäntö on heikko tai sitä ei valvota. Nahan käsittely on vaarallista työntekijöille ja se saastuttaa lähialueen, mikä vaarantaa kaikkien lähialueen ihmisten terveyden. 

Kemikaalikäsittelyn jälkeen nahka ei ole enää kovin luonnollinen tuote. Käsittely tekee nahasta toki pitkäkestoisen, nahkavaate saattaa kestää jopa 30 vuotta ja pidempäänkin. Se ei maadu. Muuten, montako ihmistä tiedät, joka on käyttänyt omaa nahkatakkiaan 30 vuotta? Muoti ehtii muuttua muutaman kerran vuosikymmenten aikana. Kannattaa myös miettiä, että oliko eläimen ja työntekijän henki ja terveys trendikkään nahkatakin arvoinen? 

En tosiaan haluaisi olla ilonpilaaja, MUTTA sinuna jättäisin nahkatakin kuitenkin ostamatta. Kiitos ja näkemiin!

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää