Alkoholin kulutuksessa ei ole terveellistä rajaa - lomallakaan

En millään haluaisi olla ilonpilaaja, MUTTA alkoholin kulutuksessa ei ole terveellistä rajaa.  Tämä ikävä fakta on hyvä muistaa juuri nyt, kun kevään juhlakausi on alkamassa. On valmistujaisia ja kesähäitä ja lomakausi alkamassa. Lomalla voi päätyä ulkomaille halvemman juoman tuntumaan tai jäädä koti-Suomeen saunaoluiden ja terassidrinksujen ääreen. Miten vaan – terveellistä se

Ilonpilaaja

En millään haluaisi olla ilonpilaaja, MUTTA alkoholin kulutuksessa ei ole terveellistä rajaa.  Tämä ikävä fakta on hyvä muistaa juuri nyt, kun kevään juhlakausi on alkamassa. On valmistujaisia ja kesähäitä ja lomakausi alkamassa. Lomalla voi päätyä ulkomaille halvemman juoman tuntumaan tai jäädä koti-Suomeen saunaoluiden ja terassidrinksujen ääreen. Miten vaan – terveellistä se ei ole.

Alkoholin terveyshaitat ovat niin moninaiset, että Ilonpilaaja saa krampin sormiin pelkästä ajattelusta. Britanniassa suoritetussa 25 000 henkeä käsittäneessä tutkimuksessa päädyttiin siihen, että ihan mikä tahansa alkoholimäärä on haitallinen aivoille. Mitään turvallista rajaa ei yksinkertaisesti ole.

Syöpätutkijat varoittavat myös juomisen vaaroista. Alkoholinkäyttö suurentaa suu- ja kurkkusyövän, kurkunpään ja ruokatorven syövän sekä maksasyövän, rintasyövän ja suolistosyövän riskiä. Määrällisesti eniten alkoholi aiheuttaa rintasyöpiä ja suolistosyöpiä, koska ne ovat yleisimpiä syöpiä.

Syövän riski toki lisääntyy, mitä enemmän kukin eliniän aikana juo. Syövän kannalta ei ole kuitenkaan olemassa turvallista määrää: jo yhden päivittäisen annoksen, eli esimerkiksi 12 cl viinilasillisen juominen lisää rintasyövän riskiä 10 prosentilla.

Ja jos sitten on jo syöpäpotilas ja syöpälääkityksessä, pitää olla erityisen varovainen. Lääkkeet nimittäin rasittavat maksaa ja munuaisia ja potilaille suositellaankin alkoholin välttämistä hoidon ajan eli yleensä noin 4-6 kuukauden ajan.

Erityisen ikäviä uutisia on luvassa tupakoiville, sillä sätkän ja drinkin yhdistäminen on niin sanotusti täysosuma.

Erityisen ikäviä uutisia on luvassa tupakoiville, sillä sätkän ja drinkin yhdistäminen on niin sanotusti täysosuma. Alkoholi nimittäin toimii eräänlaisena liuottimena, joka helpottaa tupakan haitallisten yhdisteiden imeytymistä.

Mielenterveyden ongelmiin, kuten masennuksiin, liittyy usein runsasta alkoholinkäyttöä. Tässäkin turvarajaa on vaikea vetää, ja lääkärit saattavatkin suositella masennuspotilaalle täydellistä pidättäytymistä.

Luetteloa voi jatkaa. Alkoholilla ei ole myönteisiä vaikutuksia myöskään painonhallintaan, uniongelmiin, dementian kehittymiseen, potenssiin, aggressiiviseen käyttäytymiseen, liikennekäyttäytymiseen, työtehoon tai opintomenestykseen ja rahaakin siihen kuluu.

Juomatapatutkimuksen pohjalta THL:n asiantuntijat arvioivat, että Suomessa on noin puoli miljoonaa alkoholin riskikäyttäjää. Satunnaisia tissuttelijoita tietenkin huomattavasti enemmän. Vanhemmat ikäluokat (köh, krhmp…) kunnostautuvat, ja esimerkiksi Pääkaupunkiseudun hyvinvointikyselyn mukaan liikakäyttö on yleisintä 65-79-vuotiaiden ikäryhmässä. Näistä city-senioreista peräti 46 prosenttia maistelee liian tiuhaan olutta, siideriä, viiniä tai viinaa.

Hyviäkin uutisia on. Alaikäisten juominen jatkaa vähentymistään ja alle 18-vuotiaiden joukossa on enemmän raittiita ja vähemmän humalahakuista juomista. Nuorissa on tulevaisuus!

Kiitos ja näkemiin!

Latest posts