Kansalaistottelemattomuutta ja reilua muutosta tarvitaan – mutta minkälaista?

Mannerheimintien tukkineet mielenosoittajat ovat ylittäneet kansalaistottelemattomuuden sopivuuden rajat. Aggressio ja öykkäröinti eivät vie asioita eteenpäin. Sekavista viesteistä erottuu kuitenkin yksi: nyt tarvitaan reilu muutos. Siitä vihreät ovat puhuneet jo pitkään, kirjoittaa Leena Brandt.

8.2.2022 | Analyysi

Koronarajoitusten ja -rokotusten vastustajat osoittivat mieltään Kampin ostoskeskuksessa. Kuva: Leena Brandt

Kansalaistottelemattomuus on avointa ja julkisuushakuista toimintaa, jossa erityisesti moraalisin perustein rikotaan tietoisesti lakia tavoitteena korjata koettu epäoikeudenmukaisuus. 

Tämä on yksi määritelmistä, lähteenä Jyväskylän yliopiston Kansalaisyhteiskunnan tutkimusportaali. 

Tätä on siis nähty useana päivänä Helsingin keskustassa, kun ConvoyFinland – nimen alla osoitettiin mieltä, estettiin liikennettä ja haettiin julkisuutta.

Kansalaistottelemattomuuteen ryhtyvät ovat valmiita siihen, että saavat teostaan rangaistuksen.

Tämän ei pitäisi olla yllätys osallistujille, onhan tuoreessa muistissa Elokapinan saamat syytteet. Elokapinalaisten autoja ei tosin hinattu minnekään, kun niitä ei ollut, joten hinausmaksut ovat convoylaisille ihan omaa ekstraa. 

Kansalaistottelemattomuus kuuluu ei-parlamentaarisen poliittisen toiminnan muotojen joukkoon, ja se voidaan jakaa lailliseen ja laittomaan. Laillinen toiminta on väkivallatonta, kuten luvalliset mielenosoitukset. Laittoman toiminnan ääripäässä puututaan ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen, ja pyritään levittämään mahdollisimman paljon pelkoa ja kauhua. Silloin puhutaan jo terrorismista.

ConvoyFinland ylitti sallittavuuden rajat kun toimittajia ja poliiseja häirittiin ja väkijoukkoon ammuttiin ilotulitteita. Terrorismista ei tietenkään ole kyse, ja yhtä lailla on väärin puhua ekoterroristeista. Terrorismi on niin sanotusti toista kaliiberia.

On syytä vielä lisätä, että kansalaistottelemattomuus ei tarkoita yleistä karnevalistista hulabaloota.

Rauhanomaisen kansalaistottelemattomuuden isoja nimiä ovat Mohandas Gandhi ja Martin Luther King. Suomessa tunnetaan paikka nimeltä Koijärvi, jossa aktivistit yrittivät estää lintujärven kuivattamista. Tuorein ympäristöteemainen esimerkki on tietysti Elokapina, joka on pariin otteeseen tukkinut liikennettä Helsingissä. 

Viime päivien toiminta herättää monenkirjavia kysymyksiä. Miksi korona nousi teemaksi nyt kun rajoituksia vihdoin kunnolla puretaan ja passi on hyllyllä? Ketkä kaikki häärivät Convoyn taustalla, ja mitkä ovat heidän motiivinsa? Oliko Convoyn konkreettisin saavutus se, ettei kokoomus yhtynyt perussuomalaisten välikysymykseen? 

Yksi asia on selvä ja on ollut selvä jo ennen tätä mielenilmaisua: ketään ei pidä jättää kyydistä, kun energian hinta nousee riippumatta siitä, miksi se nousee. Hyvinvointivaltion pitää tältä osin toimia reilusti niin, että eriarvoisuus ja päästöt vähenevät samanaikaisesti. Vihreät on tuonut tätä viestiä esille jo parin vuoden ajan Reilu muutos-ohjelmassa ja Iiris Suomela on esittänyt lisää konkretiaa muutama päivä sitten. Kuulevatko muut?

Leena Brandt / Verde

8.2.2022 13:49

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. Kansalaistottelemattomuudellakin on rajansa, vaikka se onkin tavallaan paradoksaalista.
    Suomalaisen kansalaistottelemattomuuden historiaan kuuluvat myös jääkärit ja erilaiset itsenäisyyden puolesta toimineet.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon