IPCC julkisti karun raportin ilmastonmuutoksen tilasta – syksyn budjettineuvotteluissa on edessä ilmastoriihi

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tuore raportti kertoo entistä selväkielisemmän ja tarkentuneen kuvan ilmastonmuutoksesta. Valtamerten pinnan nousu, merien happamoituminen ja jäätiköiden kutistuminen etenevät jo peruuttamattomasti. Näyttää myös vääjäämättömältä, että 1,5 asteen globaali lämpeneminen saavutetaan jo 2030-luvun alkupuolella. Suomen vihreät ministerit odottavat tekoja myös syksyn budjettiriihessä.

9.8.2021 | Ilmasto

Kuva: Herman Traub/Pixabay

”Päätöksiä päästöjen vähentämiseksi tarvitaan kaikkialla maailmassa, myös syksyn budjettiriihessä”, toteaa ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen tviitissään.

Kesän uutiset ovat olleet pohjustusta IPCC:n synkille luvuille. Laajat maastopalot Yhdysvalloissa, Siperiassa ja Välimerellä, Euroopan tulvat ja Suomen poikkeuksellinen hellejakso eivät ole satunnaisia ilmiöitä.

Heinäkuussa Euroopan unioni julkaisi Fit for 55– ilmasto-ohjelman, joka tähtää 55 prosentin päästövähennyksiin vuoteen

Mikkosen mielestä tämäkään vähennys ei riitä.

”Meidän täytyy viedä ohjelma maaliin enemmän kirittäen kuin vesittäen

Mikkosen mukaan nyt tarvitaan parempaa päätöksentekokykyä niin kotimaassa, EU:ssa kuin Glasgowin kansainvälisessä ilmastokokouksessa

Mikkonen puhui Ilmatieteen laitoksen ja ympäristöministeriön yhteisessä tiedotustilaisuudessa Tiedekulmassa Helsingissä.

Raportissa ja sen laukaisemassa keskustelussa ei ole mitään aivan uutta. Ensimmäisen IPCC:n raportin pääviestit 30 vuotta sitten olivat samat, mutta tiede, mallinnus ja havainnot ovat kehittyneet ja tietoa on enemmän ja se on tarkempaa.

”Raportissa ei ole varsinaisia yllätyksiä”, totesi Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Jussi Kaurala Tiedekulmassa.

”Mutta miten pitkään ihmiskunnalla ja länsimailla kesti ottaa tämä tosissaan. ”

Tiedeyhteisön viesti on sama kuin ympäristöjärjestöillä kansainvälisesti ja Suomessa.

Suomen omat teot

Suomessa odotetaan ilmastotekoja ensi vuoden talousarvion valmistelussa.  Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on todennut jo keväällä, että syksyn budjettiriihessä pitää päästä eteenpäin päästövähennyksissä. Pöydällä ovat muun muassa liikenteen ja maatalouden päästövähennykset. Tänään hän kutsui tviitissään syksyn budjettiriihtä ”ensisijaisesti ilmastoriiheksi”.

Ohisalo keskustelee kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen kanssa ilmastopolitiikasta ja budjettiriihestä A-studiossa tänään maanantaina 9.8.

Valtiovarainministeriössä käydään sisäisiä budjettineuvotteluja tällä viikolla ja VM toimittaa ehdotuksensa ministeriöille perjantaina 13.8. Varsinainen hallituksen budjettiriihi käydään 7.-8.9.

Valmisteilla on myös uusi ilmastolaki, johon kansalaiset voivat ottaa kantaa 6.9. asti. Uuden lain keskeinen tavoite on varmistaa, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035 ja sen jälkeen hiilinegatiivisuuden.

Leena Brandt / Verde

9.8.2021 19:28

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. Ilmasto ja CO2 päästöjen hillitseminen on äärimmäisen tärkeä asia. Toivottavasti yhteiskunnallisessa keskustelussa ei kuitenkaan CO2:sta puhuttaessa unohdeta toista tärkeää asiaa eli metsäluonnon monimuotoisuutta. Nykyisellään joka kolmes selkärankainen on Suomessa uhanalainen, linnuista jo joka toinen. Juuri monimuotoisuus on vakuutus tulevaisuuden varalta. Lentävästä lentokoneesta voi tippua jonkun verran ruuveja, mutta jossain vaiheessa kokonaisuus pettää ja koko kone rysähtää alas. Sama juttu luonnon kanssa jos lajikato jatkuu. Suomen metsäluotoa eivät kiinalaiset suojele, se on meidän suomalaisten tehtävä.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon