Vihreät naiset pääsivät eduskuntaan 1991 – Heidi Hautalan ja Satu Hassin podcast käy läpi muutoksen vuosikymmeniä

Heidi Hautalan ja Satu Hassin podcast on aikamatka 30 vuoden takaiseen kriisien vuoteen 1991. Eduskunnassa aloittivat silloin ensimmäiset vihreät naiskansanedustajat. Politiikan multitaskaajat käyvät läpi talouskriisiä, EU:ta, feminismiä ja Venäjää. Mitä sai sanoa, ja mitä ei ja mikä olikaan se vaikein päivä.

4.4.2021 | Henkilökuva

Kuva: (vasen) © European Parliament 2017 / (oikea) Stortinget / Flickr / CC

”Kyllähän me oltiin hirveän paljon amatöörimäisempiä.” Näin muistelee Satu Hassi 30 vuoden takaisia aikoja. Silloin eduskunnan vihreiden ryhmä kasvoi vauhdikkaasti neljästä kansanedustajasta kymmeneen. Siitä joukosta politiikassa ovat näkyvästi mukana edelleen Sadun lisäksi Heidi Hautala ja Pekka Haavisto.

”Samalla eduskuntaan tuli viisi naista ja viisi miestä, eli siinä oli myös feministinen ajatus, joka meillä on ollut koko ajan”, sanoo Heidi Hautala.

Molemmat ovat sitä mieltä, että vihreät aatteet eivät ole muuttuneet, vaikka ihmiset ovat vaihtuneet. Uusia nuoria tulee koko ajan mukaan, ja se on erinomainen asia.

Hautala ja Hassi olivat ensimmäisten vihreiden naiskansanedustajien joukossa. Molemmille on kertynyt kokemusta eduskunnan lisäksi kuntapolitiikasta, Euroopan parlamentista, ministeriydestä ja puolueen puheenjohtamisesta. Hautalan pitkä ura Euroopan parlamentissa jatkuu paraikaa ja Hassi puolestaan on eduskunnassa.

Vuosikymmenien aikana vihreiden ajamat asiat ovat siirtyneet ”viherpiipertäjäkategoriasta isojen poikien jutuiksi” – kuten Hassi muotoilee. Työ jatkuu.

Kuluneita vuosikymmeniä luodataan Heidi Hautala & Satu Hassi – podcastissa jonka voi kuunnella Soundcloudissa. Politiikan moniosaajia jututti Leena Brandt Verde-lehdestä.

Leena Brandt / Verde

4.4.2021 10:29

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti