Vaikuttaako Kamaran tapauskaan rasismiin jalkapallossa?

Suomen maajoukkuepelaaja Glen Kamaran kohtaama nimittely on jälleen nostanut esiin jalkapalloon pesiytyneen rasismin. On hyvin todennäköistä, ettei tapaus johda mihinkään, sillä selkeitä todisteita ei ole. Kansainvälisen jalkapalloliiton olisi kuitenkin syytä osoittaa, ovatko sen periaatteet muutakin kuin sanahelinää, kirjoittaa Paavo Heiskanen.

21.3.2021 | Puheenvuoro

Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaaja Glen Kamara kuvattuna vuonna 2020. Kuva: Andrew Dowling Photo / Shutterstock

Varoitus: Teksti sisältää rasismin kuvailua”Olet vitun apina, tiedät että olet.”
Näin kuiskasi Slavia Prahan kapteenistoon kuuluva Ondřej Kúdela Suomen maajoukkuepelaaja Glen Kamaran korvaan jalkapallon Eurooppaliigan pudotuspelin loppuhetkillä. Kamara julkaisi aiheesta myöhemmin tiedotteen juristin välityksellä.

Jalkapalloon liittyvät ongelmat ovat olleet pinnalla viime aikoina.

Maajoukkuepelaaja Riku Riski kieltäytyi osallistumasta harjoitusleirille Qatarissa. Entinen maajoukkuepelaaja Antti Pohja toivoi Suomen boikotoivan Qatarissa järjestettäviä kisoja.

Kisat myöntäneestä kansainvälisen jalkapalloliiton toimihenkilöistä lähes kaikki ovat vankilassa tai erotettu korruptiotuomioiden takia ja 6 500 siirtotyöläisen raportoidaan kuolleen rakentaessa stadioneita aavikolle. 

Maajoukkueen kapteeni Tim Sparv kertoi televisiohaastattelussa saaneensa ”oksettavia kommentteja” Irlanti-maaottelun jälkeen kun Suomen ja Irlannin pelaajat olivat polvistuneet pelin alussa Black Lives Matter -kampanjan tueksi.

Suomalaiset oikeistotilit ilkkuivat tuoreeltaan Huuhkajien päätöstä toivoen voittoa vastustajalle ja kertoen joukkueen ja kapteeninsa ”pettäneen” suomalaiset.

Glen Kamaraan liittyvässä tapauksessa Rangers oli toivottomassa usean maalin tappioasemassa Slavia Prahaa vastaan ja peliaikaa oli jäljellä muutama minuutti. Kontaktitilanteen jälkeen peli oli keskeytetty ja Kamara seisoskeli tilanteen ulkopuolella.

Kúdela juoksi useita kymmeniä metrejä, peitti suunsa kämmenellä ja sanoi Kamaralle jotain. Kamara pöyristyi ja huudahti tuomarille. Tapahtuneesta on useita videoita.

Kúdelan joukkuekaveri Sima katsoi yllättyneenä ja Rangersin Zungu lähti tukemaan Kamaraa. Joukkueen kapteeni Goldson kysyi Kamaralta mitä tapahtui ja lähti juoksemaan Kúdelan perään.

Slavia Prahaa ja sen kannattajia on syytetty rasistisesta käyttäytymisestä ainakin kolmea muuta pelaajaa (Lukaku, Semedo, Kanga) kohtaan viime vuosien aikana. Lukakun syytösten jälkeen seura vaati häneltä anteeksipyyntöä kannattajilleen.

Kukaan ulkopuolinen ei tietenkään tiedä tarkalleen mitä Kúdela Kamaralle kuiskasi. Kiinalaisomisteisen Slavia Prahan tiedotteen mukaan hän sanoi ”You fucking guy”.

On tietysti mahdollista, että yli sata ottelua Skotlannin liigassa pelanneelle, viilipyttymäiselle herrasmiespelaaja Kamaralle tällainen loukkaus aiheuttaisi välittömän suuttumisen. Toinen vaihtoehto on, että hänelle sanottiin jotain aivan muuta.

Pelin loputtua Kamara kävi halaamassa joukkueensa valmentajaa, Englannin maajoukkuelegenda Steven Gerrardia, kädet voimattomassa raivossa nyrkkiin puristettuna.

Euroopan jalkapalloliitto on käyttänyt paljon aikaa ja rahaa Say No to Racism -kampanjaan. Vastaavasti Suomen Palloliitto kampanjoi teemalla Punainen kortti rasismille. Pelaajat polvistuvat pelien alussa osoittaakseen solidaarisuutta BLM-liikkeelle joka vastustaa systemaattista rasismia ja eriarvoisuutta.

Silti seurat, kansainväliset liitot ja jopa monet jalkapallokannattajat ja -vaikuttajat ovat sitä mieltä, että ”politiikkaa ei pidä sekoittaa urheiluun”.

Tim Sparvia mukaellen – ihmisoikeudet eivät ole politiikkaa.

Urheilumaailman supertähtien Megan Rapinoen ja LeBron Jamesin esimerkkiä noudattavat yhä useammat urheilijat korostaen, että heidän pitää myös voida käyttää asemaansa ja julkisuutta tuodakseen esiin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon sanomaa.

Pelin jälkeen Gerrard antoi haastattelun, jossa hän totesi olevansa täysin pelaajansa takana ja luottavansa tämän versioon tapahtumista. Hän totesi myös että jotkin asiat ovat isompia kuin jalkapallo-ottelut, ja sanoi  toivovansa että tällä kertaa tapahtuisi jotain.

Tosin, realistina, hän myös totesi, että sen mitä hän haluaisi tapahtuvan ja sen mitä tulee tapahtumaan, ovat kaksi eri asiaa.

Slavia Praha myös väitti, että peliä oli seurannut väkivaltainen välikohtaus, ja ilmoitti tehneensä rikosilmoituksen Kamarasta. Skotlannin poliisi ei ilmoitusta kuitenkaan ole saanut.

Sosiaalisessa mediassa Kamaran profiilit täyttyivät apina-, banaani-, ja klovnikuvista sekä hänen kuolemaansa toivovista viesteistä. Tsekkiläiset jalkapallohuligaanit julkaisivat kuvan Slavia Prahan harjoituskeskuksesta, jossa oli esillä lakana: ”Kamara – Just a Nigger”.

Lakanasta oli sumennettu g-kirjaimet, jotta Instagramin ilmianto-algoritmi ei toiminut. Myöhemmin kuva poistettiin ja korvattiin versiolla, jossa koko teksti oli sumennettu. Kuvassa oli kuitenkin linkki telegram-sivustolle, jossa lakanan teksti taas oli näkyvissä.

Rangersin organisaatio julkisti tiedotteen jossa tuettiin Kamaraa. Slavia Praha sanoutui irti ”faniensa” käytöksestä ja ilmoitti tehneensä rikosilmoituksen.

Suomalaisilla uutissivustoilla ja Futisforumilla narratiivi oli kaksijakoinen. Osa ihmisistä tuomitsi kuvottavan rasismin ja osa halusi noudattaa varovaisuutta.

”Emmehän me tiedä mitä sanottiin. Ihmiset ovat syyttömiä kunnes toisin todistetaan. Ei saa antaa vastustajan päästä ihon alle. Ehkä Kamara kuuli väärin. Väkivalta ei saa olla ratkaisu, riippumatta siitä mitä sanotaan. Pitää hallita hermonsa.” Ja niin edelleen.

Kaikki erittäin hyviä ja paikkansa pitäviä, analyyttisiä argumentteja. Ja silti aihetodisteet huomioon ottaen täysin merkityksettömiä.

Argumentteja jotka on helppo kirjoittaa kotisohvalta tietäen, ettei koskaan itse joudu vastaavan kohtelun kohteeksi. On järkyttävää, että suomalaiset jalkapallon ystävät pyrkivät ottamaan jonkinlaisen neutraalin tarkkailijan, tolkun ihmisen, roolin, kun yksi maajoukkueemme avainpelaajista on joutunut rasistisen hyökkäyksen kohteeksi. 

On hyvin todennäköistä, ettei mitään tule tapahtumaan. Kúdela ei tule saamaan ansaitsemaansa pitkää pelikieltoa todisteiden puutteessa. Pahimmassa tapauksessa Kamara saa rangaistuksen väkivaltaisesta käytöksestä, jos Slavia Prahan väitteet pahoinpitelystä pitävät paikkansa.

Kamarasta tulee yksi merkintä lisää jalkapallon synkkiin rasismitilastoihin. Tällöin on myös mahdollista että Kamara ei pääse pelaamaan kaikissa Suomen karsintaotteluissa, ironisesti, Qatarin MM-kisoihin. EM-kisojen vaarantumista en uskalla edes ajatella.

Mutta miksi Kúdela kävi solvaamassa Kamaraa? Ehkä kyse on ainakin osittain siitä, että hän tiesi voivansa tehdä niin ilman mitään seurauksia. Rangers oli pelannut rumaa jalkapalloa ja Prahan maalivahti oli loukkaantunut vakavasti.

Turhautuminen oli johtoasemasta riippumatta todennäköistä ja tunteet purkautuivat niin kuin ne usein tekevät, syyttömiin sivullisiin, joilla ei ole edellytyksiä estää sitä.

Usko uhria. Se on teema joka #metoo-kampanjan ansiosta on noussut laajempaan tietoisuuteen.

Ei ole mitään syytä uskoa, että Kamara joukkuetovereineen valehtelisi tässä asiassa. Seurojen ja liittojen kampanjat ovat ainakin aikaisemmin osoittautuneet tokenismiksi, eikä mitään käytännön vaikutuksia ole.

Asiasta nousi nyt kohu, koska Kamara uskalsi puhua ja Gerrard, Rangers ja Suomen Palloliitto tukevat Kamaraa.

Nyt on UEFAn vuoro näyttää ovatko heidän periaatteensa pelkästään sanahelinää vai onko rasistisella käytöksellä todellisia seuraamuksia.

21.3. on YK:n rasismin vastainen päivä. Slavia Praha julkaisi sosiaalisessa mediassa viestinNO TO RACISM”.

Ari Virtasen sanoin, Kamara ei ole yksin. Jalkapalloyhteisön on otettava vahva kanta. Jos loukkaat meistä yhtä, loukkaat meitä kaikkia. Kaunis peli ansaitsee parempaa, ihmisistä puhumattakaan.

Enough is enough.  #IStandWithGlenkamara

Paavo Heiskanen
Kirjoittaja on avaruustekniikan tohtorikoulutettava

21.3.2021 16:34

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon