Paha saa palkkansa

Helsingin kokoomuksessa ei ole viime päivinä keinoja kaihdeltu. Tietyt aktiivit käyttivät ulkoparlamentaarisia keinoja painostaakseen jo valitun pormestariehdokkaan ulos. Puolueen tila kiinnostaa myös vihreitä, sillä mitään tavoitteita ei saada kunnassa yksin eteenpäin, kirjoittaa Tuomas Saloniemi.

2.3.2021 | Analyysi

Kuva: Alexandros Michailidis / Shutterstock / Raychel Sanner / Unsplash / Helsinki-kanava, kuvankäsittely: Milo Toivonen

Kokoomuksen sisäisistä välienselvittelyistä on kirjoitettu jo paljon analyyseja. Tämä on yksi niistä. Mitä siis tapahtui?

Kokoomuksen kuntavaali- ja pormestariehdokas Kirsi Piha löi niin sanotusti pensselit santaan ja ilmoitti ettei ole enää käytettävissä.

Liike oli tietysti iso ja näyttävä. Vaalien aikatauluista johtuen kokoomuksella olisi enää puolitoista viikkoa löytää uusi kärkiehdokas listalle. Tämä oli myös erittäin epätavallista varsinkin kokoomuksen suunnasta.

Jo vuoden verran kaupungilla on puhuttu puolueen jakaantumisesta entistä pahemmin kahteen toisilleen vihamieliseen seuraan. Jakaantumisessa ei sinänsä ole mitään uutta: puolueissa on suunnilleen niin monta linjaa kuin on jäsentä, ja puolueet ovat organisoituja valtataistelun muotoja.

Kokoomuksen sisäpoliittinen tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen tulehtunut.

Kirsi Piha tiesi varmasti puolueen nykyisen aseman. Ei hänelle voinut tulla yllätyksenä, että varsinkin Helsingin kokoomuksessa on voimakas, sanokaamme nyt vaikka kansallismielinen fraktio.

Minä luulen että hänelle tuli yllätyksenä se, miten häikäilemättömästi tämä fraktio oli valmis käymään jäsentenvälisiä pitkään sen jälkeen kun pormestariehdokas oli jo valittu.

Yleisesti jäsentenväliset lopetetaan siinä vaiheessa kun nuija kopahtaa ja asia tai ihminen päätetään. Tämän jälkeen perinteisesti asian kanssa pyritään elämään.

Ei siitä tykätä tarvitse, mutta sen kanssa täytyy vain olla. Mutta ilmeisesti Atte Kaleva haki vielä pormestariehdokaspäätöksenkin jälkeen rajusti konfliktia.

Luulen, että Piha kyllästyi ennenkaikkea siihen, että puheenjohtaja Petteri Orpo ei missään vaiheessa edes yrittänyt komentaa rivejä suoriksi, vaan kuittasi kaiken ”somepuheina”. Orpo haki siis tolkun positiota, jossa hän latisti ongelmat vain somehuuteluksi, jotka eivät edes kuulu hänelle.

Ohittaa ei sovi sitäkään seikkaa, että varsinkin liberaalit naisehdokkaat saavat viestintäkanaviinsa ihan todella reilusti todella hirveää kuraa. Varsinkin jos kansallismieliset innostuvat aiheesta. Voin hyvin kuvitella, että jos puheenjohtajalta ei tukea tule ja Pihan inboksi on täynnä huorittelua, niin homma alkaa kiinnostaa aika vähän.

Orpo on useaan kertaan toistanut, että kokoomus ei ole rasistinen eikä fasistinen puolue, koska tästä on puoluekokouspäätös ja periaateohjelmakirjaus.

Orpo sanoi vieläpä, että puolueen linjaa ei määritellä Twitterissä. Mutta puolueen linja määritellään nimenomaan Twitterisssä.

En minä kierrä lukemassa puolueiden linjapapereita, mutta Twitterissä minä käyn. Jos Twitterissä ilmaherruus on sellaisilla kokoomuslaisilla, jotka toimivat näitä kauniita periaateohjelman sanoja vastaan, niin näin se sitten on. Tämä on todellisuus.

Tämä kuuluu ennenkaikkea puheenjohtajalle, ei puheenjohtaja voi todeta että hänelle ei kuulu Twitterin asiat. Tämä tolkun positio maksaa Orpolle todennäköisesti hänen puheenjohtajuutensa. Vaikka hän vakuutti A-studiossa, että lauantai-iltana ilmennyt ”ongelma” on nyt hoidettu ja käsitelty, niin ei se sitä ole.

Pihan ulos ajaneet jännitteet ja tora ovat ihan samassa tilanteessa kuin perjantai-iltana.

Mutta miksi kirjottaa vihreiden lehteen kokoomuksesta? Vaikka toisin voisi luulla, kokoomuksen saunapalo ei ole vihreille mitenkään hyvä uutinen. Päinvastoin.

Kokoomuksen hoitamattomat jäsentenväliset vaikuttavat varmasti kuntavaalitulokseen, ja puolueen kutistuminen tarkoittaisi ennakoimatonta valtatasapainon muuttumista. Vaikka vihreät saisivat pormestarin paikan, vihreiden tavoitteiden ajamisesta voi tulla tulevassa kokoonpanossa vaikeampaa.

Mutta ennenkaikkea kirjoitan vihreiden lehteen kokoomuksesta siksi, että tämä on vakava varoitus kaikille siitä miten totutut puoluekonventiot rikotaan.

Koska nyt kävi niin, että kokoomuksen aktiivipoliitikot vaihtoivat jo valittua pormestariehdokasta ulkoparlamentaarisilla keinoilla ja he saattavat saada oman miehen tilalle. Sillä jos kokoomus voittaa pormestarinpaikan, Atte Kaleva nousee Juhana Vartiaisen tilalle eduskuntaan.

Ei huono operaatio ollenkaan.

Tuomas Saloniemi
Kirjoittaja on joskus käyttäytynyt huonosti Twitterissä

2.3.2021 18:21

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon