Turkkilaiset opiskelijat uhmaavat presidentti Erdoganin rehtorivalintaa

Turkkilaisen yliopiston opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa rehtorinimityksen vuoksi. Maan johtavaa puoluetta AKP:tä vastustavat protestit ovat Turkissa harvinaisia ja monipäiväinen protesti päättyi keskiviikkona mellakkapoliisin koviin otteisiin ja kymmenien opiskelijoiden pidätykseen.

10.1.2021 | Ihmisoikeudet

Recep Tayyip Erdoganin rehtorinimitystä vastustavia mielenosoittajia Istanbulissa, Turkissa, 6. tammikuuta 2021. Kuva: Gokce Atik / Shutterstock

Mielenosoituksen taustalla on tammikuun 1. päivänä Boğaziçin yliopiston rehtoriksi nimitetyn Melih Bulun yhteys Turkin Oikeus- ja kehityspuolue AKP:hen. Protestoivat opiskelijat ja yliopiston henkilökunta pitävät nimitystä akateemisen vapauden rajoittamisena ja heidän mukaansa yliopiston ulkopuolista rehtorinimitystä ei ole nähty sitten vuoden 1980 sotilasvallankaappauksen.

Tapahtumista ovat kertoneet muun muassa brittilehti The Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Boğaziçin yliopistoa pidetään huippuyliopistona ja sillä on suvaitsevaisen opinahjon maine. The Times-lehti arvelee, että uuden rehtorin onkin tarkoitus ”kesyttää” yliopisto.  Presidentti Recep Tayyip Erdogan on viimeisten vuosien aikana nimittänyt muihinkin yliopistoihin omia suosikkejaan, ja kymmenkunta yliopistoa on lopettanut toimintansa vuoden 2016 jälkeen.

Vuoden 2016 armeijan vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin presidentti Erdoganin hallinto on vainonnut eri tavoin kymmeniä tuhansia turkkilaisia. Turkin hallinto syyttää kaappausyrityksestä islamistista Gülen-verkostoa. Kaappausyrityksen jonkinasteisesta tukemisesta on epäilty virkamiehiä, opettajia, armeijan väkeä, toimittajia, kansalaisaktivisteja ja opiskelijoita. Myös kurdeja on vainottu. Epäiltyjä on pidetty vankiloissa ilman tuomioita tai jopa ilman syytteitä. Pidätettyjä ja viroistaan erotettuja ihmisiä on arvioita olevan jopa yli 100 000 ja pitkiä vankeustuomioita on langetettu viimeksi marraskuussa 2020.

Presidentti Erdogan on pääosin vaimentanut suuret itsenäiset tiedotusvälineet. Vallassa olevan islamistitaustaisen, konservatiivisen Oikeus- ja kehityspuolue AKP:n arvostelua ei sallita. Kansalaisjärjestö CPJ (Committee to Protect Journalists) laski tuoreimmassa arvioissaan viime joulukuussa, että turkkilaisissa vankiloissa on 37 journalistia. Vain Kiinassa on tätäkin enemmän toimittajavankeja.

Leena Brandt / Verde

10.1.2021 20:37

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon