Putinismi stalinismin jäljissä – agenttijahtia Venäjällä

Venäjällä kiristetään kansalaisvalvontaa uusilla sortotoimilla. Kenestä tahansa kansalaisesta voi tulla "ulkomainen agentti", toimija, jolla on yhteys Venäjän ulkomaisiin vihollisiin, kuten Stalinin aikana sanottiin. Ulkomaisten agenttien paljastamista varten on perustettu ilmiantosivustoja. Nimettömät ilmiannot ovat putinismille ja stalinismille yhteinen tekijä, kirjoittavat Tapani Kaakkuriniemi ja Jarmo Koponen.

9.1.2021 | Analyysi

Kansallisten etujen suojelukomitea julkaisee tietoja yhteisöistä ja yksityishenkilöistä, joiden katsotaan edistävän Venäjän vihollisten etuja. (Kuvakaappaus suojelukomitean sivulta)

Toimittaja, 7×7-sivuston kirjeenvaihtaja Jekaterina Lobanovskaja katsoo paljastaneensa  yhden ulkomaalaisia toimijoita jäljittävän sivuston, vaikka sen ylläpitäjät välttelevät julkisuutta. Tässä jutussa avataan aiheesta käytyä keskustelua Venäjällä.

Agenttilain uusi kiristys

Nyky-Venäjällä ulkomaisen agentin on pantava kyseenalainen leima kaikkiin julkisiin kirjoituksiinsa, ja merkintää on haettava – itse – oikeusministeriöstä. Aiemmin määräykset koskivat järjestöjä, mutta ulkomaisiksi toimijoiksi on nimetty ensimmäiset toimittajat ja ihmisoikeuksien puolustajia.

Lakia on kiristetty useaan otteeseen niin, että kansalaisjärjestöjen lisäksi leiman voivat saada myös journalistit tai yksittäiset blogistit

Velvollisuus rekisteröityä

Venäjän parlamentti päätti ennen vuodenvaihdetta kiristää lisää paljon tulkinnanvaraa jättäneitä asetuksia.  Ulkomaiseksi agentiksi on leimattu hyväntekeväisyys- ja kansalaisjärjestöjä ainakin vuodesta 2012 alkaen. Lain nojalla tietyt kansalaisjärjestöt ja mediat velvoitettiin rekisteröitymään agenteiksi

Agentti-sanaa käytetään tietoisesti, koska sillä luodaan epämiellyttävä kuva ulkoisesta vihollisesta. Venäläiset järjestöt kävivät loppuvuodesta omaa julkista keskusteluaan hankalasta aiheesta. Kiristykset lainsäädännössä ja ilmiannot vertautuvat internetin keskusteluissa Neuvostoliiton vainojen kiihtymisvaiheeseen vuonna 1937. 

Uusimman kiristyksen myötä määritelmää ”ulkomainen agentti” voidaan nyt käyttää lisäksi kenestä tahansa aktiivisesta kansalaisesta ja paljastamista helpottamaan on perustettu nettiin ilmiantosivustoja, joiden kautta ilmiannot voi tehdä nimettömänä.

Henkilö määritellään Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi, jos kaksi ehtoa täyttyy.

Ensimmäinen ehdoista on se, että rahoitusta saadaan ulkomailta. Tämä ei välttämättä ole rahaa: ehto täyttyy myös, jos ulkomaisilta viranomaisilta, järjestöiltä tai ihmisiltä, joilla ei ole Venäjän kansalaisuutta on saatu omaisuutta tai organisatorista ja metodologista apua.

Toinen edellytys ulkomaisen agentin aseman saamiseksi on osallistuminen poliittiseen toimintaan tai sotilasteknisten tietojen kerääminen. Yksilöihin sovelletaan samoja muotoja ja tavoitteita kuin kansalaisjärjestön poliittisen toimintaan. Tällöin henkilön on toimittava ulkomaisen valtion, valtion virastojen, säätiöiden, kansalaisten tai kansainvälisen järjestön edun mukaisesti.

Poliittisella toiminnalla lainsäätäjät tarkoittavat osallistumista julkisten tapahtumien, mielenosoitusten, marssien, mielenilmausten, poliittisten kokousten, vaalien, kansanäänestysten järjestämiseen.

Putinismia vahvistetaan

Venäjän itsevaltias Vladimir Putin pitää vastustajiaan joko typeryksinä tai ulkomaisina agentteina – arvioi Mihail Hodorkovski entinen öljymiljönääri ja poliittinen vanki.

Hän oli haastateltavana vapaamielisessä Venäjän kaasumonopolin Gazpromin omistaman radioasema Eho Moskvyn aamulähetyksessä.

Hodorkovskin mielestä tämä on kuvaavaa nyky-Venäjälle, jonka johtajan suurin kiinnostuksen aihe ovat suhteet ulkomaihin. Venäjän johtaja uskoo olevansa riittävän vahva osallistumaan maailman jakamiseen.

Minkäänlaisia pehmennyksiä länsisuhteessa ei enää synny. Johtajan tsaarin kaltaista asemaa kuvaa sekin, että hän voi kotimaassaan tehdä kenenkään häiritsemättä, mitä haluaa. Kansalaisjärjestöjä ja yksityishenkilöitäkin uhkaa “putinismi”, jonka vuoksi halutaan rajoittaa isänmaallisessa hengessä yhteiskunnallista toimintaa.

Tavoitteena toiminnan lopettaminen

Ulkomaiseksi toimijaksi tai dramaattisemmin agentiksi voi päätyä vaikka pieni ympäristöjärjestö, nouseva poliitikko tai ulkomaisen apurahan vastaanottanut tutkija.

 “Jokaisesta voi tulla ulkomainen agentti. Ei tarvitse politikoida. Riittää, että järjestää ympäristönsuojeluun tähtäävän mielenosoituksen esimerkiksi Greenpeacen kanssa. Laki kieltää yksinkertaisesti puhumisen ääneen minkä tahansa valtion viraston toiminnasta”, sanoo kansalaisjärjestö Sova-keskuksen johtaja Aleksandr Verhovski.

Isoille kansainvälisille toimijoille kiristykset eivät ole tulleet yllätyksenä sillä näiden toiminnassa agenttijahti alkoi näkyä liki vuosikymmen sitten. Pohjoismainen ministerineuvosto leimattiin vuonna 2015 ulkomaiseksi agentiksi Pietarissa ja saman tien koko Venäjällä. 

Penzassa toimivan Kansalaisliiton puheenjohtajan Oleg Šaripkovin mukaan hänen johtamansa järjestön täytyi ilmoittautua oikeusministeriölle neljästi sen jälkeen, kun heidät oli kirjattu ulkomaisten agenttien rekisteriin viime vuonna. Šaripkovin johtamasta järjestöstä tuli ulkomainen agentti tämän osallistuttua eläkeuudistuksen vastaiseen mielenosoitukseen.

Ihmisoikeusaktivistit olettavat, että käsiteltävänä olevien ulkomaalaista rahoitusta koskevien lakiehdotuksien voimaan saattamisen jälkeen kansalaisaktivisteja on Venäjällä entistä vähemmän, ja jotkut alueiden ihmisoikeusjärjestöt lopettavat toimintansa.

Kuka tahansa voi olla agentti

Parlamentin alahuoneen, duumaan joulukuussa käsittelemien lakien mukaan sellainen yksityishenkilö, joka jättää ilmoittautumatta ulkomaisen toimijan eli agentin listaukseen voidaan tuomita kahden vuoden vankeusrangaistukseen tai maksamaan sakkoja enintään 300 000 ruplaa (n. 3400 euroa).

Kansallista turvallisuutta koskevien tietojen keräämiseen syyllistyneitä uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Oppositiopoliitikko Dmitri Gudkov arvioi ennakkoon lakeja sanomalla, että poliittisen toiminnan ulkomaiseksi rahoitukseksi voidaan tuoreen lainsäädännön perusteella tulkita vaikkapa Venäjän kansalaisen tarjoama rahoitus, jos kyseinen kansalainen on joskus ansainnut ulkomailla rahaa.

Käytännössä kuka tahansa poliittinen toimija voidaan näin määrittää ulkomaiseksi toimijaksi.

Tsaari on kaukana

Mielivaltaisuus nousi esiin myös Venäjän johtajan tavatessa neuvoa-antavan kansalaisneuvoston jäseniä ihmisoikeuksien päivänä 10. päivä joulukuuta 2020.

Putin ennakoi vastauksessaan, että lakialoitteet vaativat todennäköisesti tarkistuksia, koska monen järjestön yhteistyö muiden maiden vastaavien järjestöjen kanssa ei tunne valtioiden rajoja: “Tämä koskee terveydenhuoltoa, ympäristönsuojelua – ehkä äitien ja lasten suojelua. Tällaisia ​​alueita on monia”, Putin totesi, ja jatkoi, että samaan aikaan ihmisille on taattava mahdollisuus työskennellä vapaasti. Putin kuitenkin hyväksyi joulukuun lopussa “agenttilain” kiristykset yhtenä osana isoa pakettia.

Pietarin ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja (toimeenpaneva sihteeri) Natalia Jevdokimova arvosteli lakialoitteita huonosti valmistelluiksi, ja epäili niiden antavan päätöksentekijöille mahdollisuuden tehdä valikoiden mitä haluavat.

 – En pidä sinusta, olet agentti; mutta sinä, oletpa kuka tahansa – jos sinulla on kauniit silmät – et ole agentti, Jevdokimova sanoi.

 Järjestöt  aidosti turhaantuneita

Irina Protasova Mari Elin “Ihminen ja laki” -järjestön varapuheenjohtaja kertoi, että sen jälkeen, kun heidän organisaationsa todettiin ulkomaiseksi agentiksi vuonna 2014, heille on tehty noin 16 tarkastusta vuodessa. Asialla ovat olleet oikeusministeriö, syyttäjä, viestinnänvalvontavirasto sekä työsuojelu- ja palotarkastajat.

 “Tällainen häiritsee suuresti päätoimintaamme ja vaikuttaa työntekijöiden fyysiseen ja psyykkiseen tilaan”, sanoi  Protasova uudesta laista käydyssä etäkeskustelussa.

Kansalaisjärjestöille lahjoituksena tai anottuna apuna saadut rahat ovat tarpeen. Kyse on isosta summasta, joka muodostuu pienistä puroista. Mutta valtion kulujen mittakaavassa summat ovat maltillisia. Järjestöjä seuraavan komitean mukaan ulkomaisten järjestöjen ja valtioiden tuki Venäjän kansalaisjärjestöille,  on yhteensä yli 7 miljardia ruplaa (n. 90 miljoonaa euroa).

Kansalliset edut edellä

7×7 -sivuston toimittaja Jekaterina Lobanovskaja selvitti joulukuussa, että Venäjän sensuuriviranomaisen, viestinnänvalvontavirasto Roskomnadzorin apuna toimii sivusto, jonka taustalta löytyy kytkentä Venäjän valtapuolueeseen Yhtenäiseen Venäjään ja isänmaalliseen kasvatukseen panostaviin organisaatioihin.

Kansallisten etujen suojelukomitean verkkosivusto avattiin kesäkuussa 2020. Siinä tuntemattomat projektin osallistujat julkaisevat tietoja ihmisistä ja organisaatioista, joiden väitetään saavan rahoitusta ulkomaisilta liikeyrityksiltä ja valtion virastoilta sosiaaliseen ja poliittiseen toimintaansa.

Suojelukomitean rekisteriin kuuluu yli 400 henkilöä: heitä ovat muun muassa Idel, Realii-, Meduza- ja Nastojaštšee Vremja -julkaisujen toimittajat, Memorial-järjestön ja Moskovan kansalaisopiston johtajat, poliitikko Aleksei Navalnyin johtaman korruption vastaisen säätiön työntekijät, liikemies ja aktivisti Mihail Hodorkovskin rahoittaman Otkritaja Rossija/Avoimen Venäjän vapaaehtoiset, vaalitarkkailijoita kouluttaneen Golos -liikkeen koordinaattorit ja monet muut järjestöt.

Nimettömät paljastajat agenttijahdissa

Lobanovskajan artikkelista selviää, että “tiedon läpinäkyvyyttä” mainostavan Kansallisen suojelukomitean perustajista ja johtajista tiedetään vähän.

Sen verkkosivustolla ei osallistujista löydy tietoja, ei myöskään sen Telegram-kanavan, VKontaktin, Facebookin tai Instagramin tilien tiedoista. Kaikki suojelukomitean sosiaalisessa mediassa julkaisema materiaali on tehty nimettöminä.

Ainoa julkinen tieto ulkomaisia toimijoita etsivän hankkeen johtajista on projektipäällikön allekirjoittamaton kuva komitean verkkosivustolla “Tietoja hankkeesta” -välilehdellä. Lobanovskin mukaan mies, jonka kuva on julkaistu verkkosivuilla, näyttää Anton Demidovilta, joka on Patrioottisen kasvatuksen vapaaehtoisliikkeen liittovaltion koordinaationeuvoston puheenjohtaja. Se harjoittaa nuorten isänmaallista koulutusta, vetää koulutusseminaareja ja auttaa heikossa asemassa olevia väestöryhmiä yhteistyössä Venäjän valtapuolueen “Yhtenäisen Venäjän” kanssa.

Kansallisten etujen suojelukomitea luonnehtii oman toimintaansa samanmielisten ihmisten yhteistoiminnaksi, ja perustelee sitä näin:

Mikä tahansa tällainen avunanto edellyttää vastuullisuutta sponsoreille, joiden etujen tukemiseksi voidaan harjoittaa monenlaista toimintaa. Ei ole mikään salaisuus, että useasti näiden muodollisten tai epävirallisten rahoitusten takana ja kauniiden iskulauseiden takana piilevät välineet ulkovaltojen suoraan puuttumiseen Venäjän sisäisiin asioihin. Samalla ihmiset, jotka sekaantuvat näiden organisaatioiden hankkeisiin, eivät läheskään aina ole tietoisia sitoutumisestaan ja todellisista päämääristä.

Suojelukomitea väittää toimivansa avoimesti ja läpinäkyvästi:

“Siksi olemme päättäneet aloittaa järjestelmällisen tiedottamisen ihmisille ulkomaisten agenttien toiminnasta maamme alueella. Keräämme tietoja avoimista lähteistä, emmekä propagoi vihaa yhteiskunnallisia voimia vastaan.”

“Meitä yhdistää ajatus rehellisestä ja läpinäkyvästä työstä julkisella alalla. Arvojamme ovat avoimuus ja tiedonsaanti kaikille, jotka haluavat saada varmennettua ja luotettavaa tietoa Venäjän ”ulkomaisista agenteista”. (käännös Tapani Kaakkuriniemi)

***

Jutussa esiintyneet voittoa tavoittelemattomat kansalaisjärjestöt lyhyesti:

Saharov-keskus  on perustettu säilyttämään akateemikko Andrei Saharovin perintöä: muistuttaa ihmisiä Neuvostoliiton totalitaristisesta menneisyydestä ja vapauksien puuttumisesta. Keskus tukee kansalaisten oikeutta aktiiviseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ajankohtaisista kysymyksistä, kuten ihmisoikeuksista ja kansalaisyhteiskunnan kehittämisestä.

Sova-keskus Venäjän Oikeusministeriö on sisällyttänyt SOVA-keskuksen ulkomaisten toimijoiden rekisteriin. Sova on valittanut päätöksestä. Järjestön kiinnostuksen kohteena ovat nationalismin ja muukalaisvihan ongelmat, uskonnon ja yhteiskunnan välinen suhde, poliittinen radikalismi, liberaalit arvot  ja ihmisoikeuksien noudattaminen Venäjällä.

 Zona Prava   Ihmisoikeushanke, jonka ovat luoneet Pussy Riot -tyhmänjäsenet Nadežda Tolokonnikova ja Maria Aljokhina

 Graždanski Kontrol (Kansalaiskontrolli) ihmisoikeusjärjestö, joka perustettiin vuonna 1992 Pietariin viranomaisten siviilivalvontaa varten.

Moskovan Helsinki-ryhmä  MHG:n tehtävänä on auttaa ihmisoikeuksien tarkkailua ja demokratian kehittämistä Venäjällä. Järjestö nostaa tarvittaessa esiin viranomaisten ihmisoikeusrikkomukset ja on valmis painostamaan viranomaisia kansainvälisten velvoitteiden täyttämiseksi.

Pietarin ihmisoikeusneuvosto Voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä on vahvistaa ihmisoikeudet – sanan laajassa merkityksessä – järjestön pyrkimyksenä on varmistaa kansalaisten oikeudet ja kiinnittää huomiota ihmisoikeuskysymyksiin (sosiaalinen työ, ympäristö, sukupuolten tasa-arvo, lasten oikeuksien suojelu jne.)

 

Tapani Kaakkuriniemi, Jarmo Koponen
Kirjoittajat ovat Venäjää seuraavia toimittajia

9.1.2021 18:04

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon