Koronasta parantuneille ei ole THL:n ohjeistusta – vielä

Suomessa lasketaan olevan 22 500 koronasta parantunutta. Tämä päivä päivältä kasvava joukko on vielä ilman ohjeistusta maskeista, turvaväleistä ja karanteeneista. Saako lähimmäisiä nyt vihdoinkin halata? THL ei anna vielä poikkeuslupaa, vaikka tutkimukset viittaavatkin pitkän immuniteetin syntymiseen.

18.12.2020 | Terveys & Hyvinvointi

Kuva: HUS

Koronatapauksia on tähän mennessä ilmoitettu 32 582, ja heistä 70 prosenttia katsotaan parantuneiksi. Parantuneiksi määritellään henkilöt, joista ei ole tiedossa tautipäivityksiä kolme viikkoa todetun tartunnan jälkeen.

Nämä henkilöt ovat siis parantuneet itsestään ilman sen kummempia havaittavia jälkitauteja tai -oireita. Tämän artikkelin kirjoittaja kuuluu tähän joukkoon.

Luvut ovat tarkkoja, mutta silti suuntaa antavia, sillä keväällä kaikkia oireilevia ei testattu. Parantuneiden joukkokin on siten todellisuudessa suurempi.

Tänään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tutkimuksen, jonka tulokset myötäilevät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in ja Helsingin kaupungin aiempia tutkimustuloksia. Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että 64:stä tutkitusta vain yhdelle ei ollut muodostunut vasta-aineita.

Nyt tehty uusi, 867 parantuneen tutkimus, selvitti erityisesti virusta neutraloivia vasta-aineita. Niitä löytyi 91 prosentilla ja tämä viittaa siihen, että koronan sairastaneilla on pidempikestoinen suoja uutta tartuntaa vastaan.

Mitä ohjeita sitten voidaan antaa koronan sairastaneille ja siitä parantuneille? THL:llä ei ole vielä erityistä ohjeistusta tälle yhä kasvavalle joukolle.

”Suositamme kaikille samanlaista henkilökohtaisten suojainten käyttöä”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Kuntien infektiolääkärien päätettävissä on päätös karanteeneista. Toisin sanoen, jos jo koronasta parantunut altistuu uudelle tartunnalle vaikkapa työpaikalla, voidaan kuntatasolla päättää, tarvitseeko hänen olla karanteenissa muiden tavoin.

”Tutkimustietoa on edelleen liian vähän. Ei tiedetä, voiko parantunut henkilö tartuttaa muita. Todennäköisesti hän voi saada virusta nenän ja nielun limakalvoille, mutta sitä on paljon vähemmän, kun hän ei enää itse sairastu. Vastaavasti olisi siten vähemmän todennäköistä, että hän sitten levittäisi sitä muihin.”

Melin toteaa toistamiseen, että tutkimustietoa ei ole riittävästi.

Näyttää joka tapauksessa siltä, että koronasta parantunut on itse turvassa uusilta tartunnoilta ja immuniteetti säilyy 4-6 kuukautta. Tämän hetken tiedoilla parantunut ei kuitenkaan saa ”licence to hug” joulunviettoon.

Melin pohtii, että THL voisi tarkentaa ohjeitaan koronasta parantuneille. ”Tilanne elää koko ajan ja saamme lisää tietoa ja päivitämme ohjeita sitä mukaa.”

Leena Brandt / Verde

18.12.2020 19:38

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon