HUS suosittaa erityisryhmille D-vitamiinilisiä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS suosittelee D-vitamiinilisiä koronavirusepidemian aikana. D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä on saatu yhä enemmän tietoa. Lisävitamiinia suositellaan muun muassa yli 70-vuotiaille, tummaihoisille ja ylipainoisille.

15.12.2020 | Terveys & Hyvinvointi

Kuva: HUS

D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä on HUS:n tiedotteen mukaan saatu yhä enemmän tietoa. Pandemian aikana on todettu myös, että yli 70 vuoden ikä nostaa riskiä saada vaikea Covid-19 tauti. 

Nyt annettu suositus on linjassa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen ja amerikkalaisen asiantuntijaorganisaation, American Institute of Medicinen kanssa.

Uudessa vitamiiniohjeistuksessa on kyse useista erityisryhmistä. Jo aiemmin on yli 75-vuotiaille suositeltu 20 mikrogramman D-lisää vuorokaudessa lokakuusta maaliskuuhun, nyt ikärajaa lasketaan 70 vuoteen.

Suosituksen piiriin tulevat myös kaikki ympärivuorokautisessa hoidossa asuvat aikuiset iästä riippumatta. 20 mikrogramman D-vitamiiniannosta suositellaan myös aikuisille tummaihoisille, joiden iho tyypillisesti kehittää vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho. 

Kaikkia yllä mainittuja erityisryhmiä koskee myös ylipainoon liittyvä lisäys. Jos painoindeksi (BMI) on yli 30, pitäisi D-vitamiinilisän päivittäinen annos nostaa 50 mikrogrammaan. Lapsia, nuoria tai muita kuin näiden ryhmien aikuisia uusi D-ohjeistus ei koske.

D-vitamiinin esiastetta syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi auringonvaloa D-vitamiinisynteesiin ainoastaan maaliskuusta lokakuuhun. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta. 

Erityisessä D-vitamiinipuutteen riskissä Suomessa ovat tummaihoiset, ylipainoiset, ikääntyneet ja ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevat. D-vitamiinin riittämätön saanti altistaa osteoporoosille ja luunmurtumille ja sen puute on liitetty myös infektioherkkyyteen eli kehon heikentyneeseen puolustusjärjestelmään.

Syksyn aikana on julkistettu useampia kansainvälisiä tutkimuksia, joissa on voitu yhdistää D-vitamiinipuutoksen yhteys Covid-19-kuolleisuuteen ja ylipäätään alttiuteen saada koronavirus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan tänään 15.12. on raportoitu viisi koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Uusia tartuntoja on ilmennyt vuorokauden aikana 349, joista HUS:in alueella 168 kappaletta.

Leena Brandt / Verde

15.12.2020 14:32

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon