Hallitus helpottaa hallitusohjelman seurantaa

Valtioneuvoston uudessa verkkopalvelussa voi keskitetysti seurata hallitusohjelman toteutumista. Palveluun on valittu hallitusohjelmasta noin 200 toimenpidettä, jotka ovat teemoitettu hallitusohjelmaa mukaillen. Sivustolla julkaistaan lisäksi kuukausittainen tilannekatsaus valmistuneista toimista ja muuttuneista aikatauluista.

13.12.2020 | Politiikka

Antti Rinteen johtaman hallituskoalition hallitusohjelman printattu versio. Sanna Marinin hallituksessa hallitusohjelmaa ei sisällöltään muutettu. Kuva: Milo Toivonen

Valtioneuvosto on julkaissut verkkopalvelun, jossa voi keskitetysti seurata Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelman toteutumista. Hallituksen toimintasuunnitelmaksi nimettyyn palveluun on valittu hallitusohjelmasta noin 200 toimenpidettä, joiden toteutumista voi seurata teemoittain hallitusohjelmaa mukaillen.

Sivustolla kerrotaan myös julkaistavan kuukausittainen tilannekatsaus valmistuneista toimista ja muuttuneista aikatauluista. Sivustolla voi myös seurata visuaalisesti hallituskauden ajallista etenemistä.

Korona lyö kapuloita hallitusohjelman rattaisiin

Koronapandemia on viivästyttänyt monia hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita, joka näkyy myös toimintasuunnitelmassa.

Esimerkiksi toimintasuunnitelman Kulttuuri, liikunta ja nuoriso -kohdassa päätöksen Perustetaan Creative Business Finland – osana Luovan talouden tiekarttaa valmistumisajankohdaksi on merkattu kesäkuun 2020 sijaan nuolella huhtikuu 2023. Vaalikauden loppua merkitsevä huhtikuun 2023 ajankohta esiintyy merkittävästi toimintasuunitelman eri toimenpiteissä verrattuna muihin kuukausiin.

Nyt julkaistuun verkkopalveluun on valikoitu vain osa laajan hallitusohjelmapaperin toimista.

Toimintasuunnitelmasta puuttuu esimerkiksi kohta, joka käsittelee hallitusohjelman kirjausta vaalikauden alussa tehtävästä pikaisesta selvityksestä ulosottokaaren muutostarpeista, esimerkiksi velallisen suojaosan kohdalta, ja tarvittavien lakien muuttamisesta selvityksen pohjalta. Oikeusministeriön sivuilta kuitenkin selviää, että selvityksen määräaika on 15.3.2021.

Toimintasuunnitelmasta puuttuu myös itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta (nk. translaki). Hanke on ollut pysähdyksissä jo jonkin aikaa. Sosiaali- ja terveysministeriön omassa 31.1.2020 julkaistussa toimintasuunnitelmassa vuodelle 2020 on laista merkitty toimenpiteeksi annettu HE (hallituksen esitys). Tämä ei ole toteutunut.

Ilmastoasioissa hallituksella on tulossa suunnitelman mukaan toiminnantäyteinen vuosi 2021. Muun muassa hallituksen esitykset ilmastolain uudistamisesta pitäisi valmistua helmikuussa ja turpeen verotuksen lattiahintamekanismista huhtikuussa. Uutta luonnonsuojelulakia ja koko energiaverotuksen tiekarttaa koskevaa esitystä odotetaan vuoden kuluttua, joulukuussa 2021.

Verde seuraa hallitusohjelman kirjauksien toteutumista.

 

 

Korjaus 13.12.2020 klo 20.09 – Korjattu virheelliset heinäkuun 2023 ajankohdat huhtikuuksi 2023

Milo Toivonen / Verde

13.12.2020 15:14

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon