Trump-show pyörii valheilla: huijausta, tosi-tv:tä ja disinformaatiota

Donald Trumpin vaalien jälkeistä toimintaa voi tarkastella kolmesta näkökulmasta: huijaus, tosi-tv ja disinformaatio-operaatio. Huijattavana ovat Trumpin kannattajat, disinformaatio-operaatioiden päämäärä on epäluottamuksen synnyttäminen ja vaalipetos-narratiivi on ehtymätön lähde tv-tuotannoille tulevaisuudessa, kirjoittaa Janne Riiheläinen.

20.11.2020 | Analyysi

Donald Trump puhumassa konservatiivien tilaisuudessa vuonna 2011. Kuva: Mark Taylor, Wikimedia Commons. CC BY.2.0.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on koko elämänsä keskittynyt oikeanlaisen vaikutelman antamiseen itsestään: energinen, voimakas, rikas, voittaja. Tämä tapahtuu keinoista piittaamatta. Kuvaavaa on, että nuorempana Trump muun muassa soitti neworkilaislehden juorutoimittajalle esiintyen omana tiedottajanaan ja kehuen siinä roolissa Trumpin menestystä naismaailmassa.

Olennainen osa Trumpin keinovalikoimaa hallita julkikuvaansa ovat eri tavat salata häntä koskevaa tietoa. Hänen käymänsä koulut on peloteltu hiljaisiksi, samoin kuin lääkärit, kirjanpitäjät ja muut henkilökohtaista tietoa Trumpista omaavat tahot. Salassapitosopimukset ovat olleet ahkerasti käytössä myös Valkoisessa talossa. Ne ovat keino pitää piilossa asioita, jotka eivät sovi Trumpin imagoon.

Trump tekee siis kaikkensa ollakseen vahva ja voittaja. Siitä lähtökohdasta voi tarkastella myös hänen vaalien jälkeistä toimintaansa. Käytössä ovat jälleen sinällään hänelle tutut tavat toimia: huijaus, tosi-tv, disinformaatio-operaatio. Nämä toimintatavat eivät sulje toisiaan pois, vaan jopa ruokkivat toisiaan. Toimintatapojen menestyksellisyys nousee myös hänen hallintonsa moraalittomuudesta sekä ulkopuolisten toimijoiden tarpeista.

Huijari

Huijaaminen ei ole mikään uusi asia Trumpille. Trumpin veljentytär kertoi paljastuskirjassaan Trumpin käyttäneen sijaista tasokokeessa. Hänen Trump-yliopistonsa sopi joukkokanteet, jotka oli nostettu sitä vastaan harhaanjohtavan markkinoinnin takia. Eikä Trump-yliopisto siis ollut yliopisto eikä mikään muukaan tutkinnon myöntämiseen oikeutettu oppilaitos.

Huijaukset perustuvat aina sille, että huijattavan huomio käännetään epäolennaisiin asioihin samaan aikaan kun yritetään vedota hänen heikkouksiinsa. Vaalihuijaus tapauksessa pidetään suurta show’ta tuloksettomien oikeudenkäyntien kanssa. Pohjat huijaukselle on luotu jo ennen vaaleja väittämällä vaaleja petollisiksi, jos Trump häviää.

Tässä tapauksessa huijattavana ovat Trumpin kannattajat. Heidän silmissään Trump haluaa olla voittaja, jolta petoksella vietiin voitto. Kannattajiensa kiihkeyden pohjalle rakennetulla poliittisella vääntövoimallaan Trump on pakottanut republikaanit tukemaan tai ainakin olemaan hiljaa hänen huijausyrityksestään.

Trump ei kykene vaaleja tällä itselleen kääntämään, mutta pystyy merkittävästi raunioittamaan Yhdysvaltain demokratiaa. Mutta sillä ei ole hänelle merkitystä. Vain sillä on, että hän vaikuttaa voittajalta omissa ja omiensa silmissä.

Uutissykli on tosi-tv-jakso

Tosi-tv:ssä kyse on aina koukuttavuudesta ja herätetyistä tunteista. Eleet ja toimet saavat, ja niiden oikeastaan pitää, olla kohtuuttomia. Ilman The Apprentice-sarjaa Trump ei ikinä olisi noussut nykyiseen asemaansa. Sen ja muun julkisuuden avulla Trump on oppinut ymmärtämään, mikä vetoaa ja puhuttelee.

Trumpille on aina ollut myös olennaista, miten hänen ihmisensä pärjäävät (hänen mielestään) televisiossa. Rudy Giuliani on pysynyt Trumpin kelkassa, koska hän ei tosiaankaan jarruttele. Oma poika Donald Trump jr pääsi kunnolla mukaan isänsä presidentti-tuotantoon, kun osoitti lahjansa olemalla kiinnostava ja innostava esiintyjä mediassa.

Vaalipetos-narratiivi on myös lähes ehtymätön sisältökaivo myöhemmälle sisällöntuotannolle. Huhutun mukaan Trump on aikeissa perustaa oman tv-kanavan. Sen ehdoton tähti olisi tietenkin hän itse. Vaalipetos-teeman pohjalle olisi myös hyvä rakentaa vaalikampanjaa vuoden 2024 vaaleihin.

Disinformaation taito

Disinformaatio-operaatioiden päämäärä on usein kaaoksen ja epäluottamuksen synnyttäminen. Joskus kysymyksessä on myös ajan hankkiminen toimintaan ja tilanteen vakiinnuttamiseen. Nämä kaikki näkökulmat sopivat myös Trumpin toiminnan arviointiin. Loputtomat toistot rakentavat pikkuhiljaa sitä epäilystä, johon pyritään. Jokainen järjetön kanne oikeusistuimeen on kuitenkin aina myös viesti siitä, että vaaleissa on jotain hämärää.

Samaan aikaan Trump yrittää valheillaan pitää tilannetta ennallaan niin pitkään kuin mahdollista. Näin hän voi yrittää viimeiseen asti etsiä keinoja kääntää tilanne edukseen. Oheisvahinkona on muun muassa siirtymäkauden hallinnon kärsiminen. Varsinkin korona-epidemian kannalta olisi elintärkeää, että Bidenin hallinto saisi käyttöönsä paitsi tilat ja muut tarvittavat resurssit, myös ennen kaikkea tietoa, jota se tarvitsee kipeästi arvioidakseen tilannetta ja suunnitellakseen rokotteen jakelua.

Vaalien tulos kertoi siitä, että vaikka Joe Biden voitti presidenttiyden, on myös trumpismi voimissaan. Trump aikoo varmasti olla poliittisesti aktiivinen seuraavat neljä vuotta, ollen de facto republikaanisen puolueen johtaja.

Poliittinen valta on hänelle bisneksen näkökulmasta tärkeä asia, mutta myös juridisesti se on tarpeen. Kanteilta suojanneen presidentin aseman loppuessa, lukuisat juridiset haasteet häntä vastaan ovat mahdollisia. Tuomioistuimia on hankalampi vedättää, mutta ehkä yksi Trumpia innoittava näky tällä hetkellä on myös se, että hän tietää monen tulevaisuuden juryn jäsenen tarkkailevan tapahtumia.

Janne Riiheläinen
Kirjoittaja on joensuulainen tietokirjailija, joka käyttää aivan liian paljon aikaa erilaisten disinformaatiolähteiden parissa

20.11.2020 16:51

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon